Karla Siverts var den populære oslorestauranten Smalhans sin kjøkkensjef fram til hun døde i 2016 og en viktig bidragsyter til suksessen. Et av grepene var de mange varierte og ikke minst smaksintense hverdagsrettene som dannet basis for dagens middag.

Ofte med utgangspunkt i grønnsaker. Mange av disse oppskriftene er nå udødeliggjort gjennom kokeboken Karlas Kjøkken. Den er så fylt av hverdagslig matglede at den fortjener plassen blant årets finalister i Beste norske kokebok 2017.
Her kan du lese om denne kokeboken og de andre fire finalistene i årets kokebokkåring
For å virkeliggjøre denne kokeboken har mange av Karlas kokkevenner stilt opp både med sine kokkeferdigheter og med gode tips som er gjengitt i kokeboken. Alle har jobbet gratis og alle royalties fra salget går uavkortet til Kokkekarlas legat som årlig deler ut en pengesum til en ung kvinnelig kokk som utmerker seg eller økonomisk støtte til unge mennesker som havner i en vanskelig økonomisk situasjon på grunn av alvorlig sykdom. Første mottaker av legatet på 50.000 kroner var Eline Haugan Bordvik som har jobbet på Credo i Trondheim og nå er med på Nomas reåpning i 2018.
Bestill dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.
Falafel i rødkålbåter med urtedressing
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Falafel:
La kikertene renne godt av seg og mos halvparten helt med blender eller stavmikser. Den andre halvparten moses bare litt grovt, slik at falaflene får litt tyggemotstand.
Bland alle ingrediensene (unntatt maisenna, salt, sitronsaft, soyasaus og chilipulver) godt i en bolle. Du skal nå ha en ganske fuktig masse. Spe med maisenna og rør godt. Pulser et par ganger med stavmikseren, slik at massen binder seg og blir seig. Den skal være fast nok til at du kan forme små, runde boller, men samtidig klebe litt. Smak til med salt, sitronsaft, soyasaus og chilipulver, og eventuelt mer spisskum. Stek en liten prøvekake i en varm panne med olje for å sjekke at smaken sitter.
Sett stekeovnen på 200 grader. Form massen til små runde boller og dypp dem i pankomel. Stek dem på alle sider i en varm panne med olje og stek dem ferdig i ovnen i 8–12 minutter.
Du kan også fritere falaflene i en stor gryte. Du skal bruke så mye olje at den dekker 1/3 av kjelens høyde. Pass på at den holder seg på rundt 170–180 grader. Friter noen boller av gangen, slik at du hele tiden har full kontroll på oljen!
Urtedressing:
Bland alle ingrediensene og smak til med salt, pepper og sitronsaft.
Servering:
Kast de to ytterste bladene av rødkålen. Skrell deretter av bladene og del dem i passe store biter, slik at de kan brukes som «tacoskjell».
Falaflene serveres i rødkålbladene sammen med urtedressing, tomat, salat og frisk koriander.
Tips:
Du kan også fritere falaflene i en stor gryte. Du skal bruke så mye olje at den dekker 1/3 av kjelens høyde. Pass på at den holder seg på rundt 170–180 grader. Friter noen boller av gangen, slik at du hele tiden har full kontroll på oljen!
Kokkenes kommentar:
Dette er en deilig vegetarrett som med litt planlegging kvelden før blir en drøm å lage til middag. På Smalhans elsket de grønn mat, og denne retten er inspirert av tidligere Smalhans-kokk Lars Knudsen, Karla og vår tid sammen der.
Les mer om Beste norske kokebok 2017
Se alle oppskriftene med bønner og linser her
Her finner du 25 flotte vegetaroppskrifter
Hvis du er på jakt etter enda flere ligger de her
Grønnsaker er en av de sterkeste trendene akkurat nå
Her får du svært så praktiske kokketips
Sendt inn av Nåværende og tidligere Smalhans-kokker, fra kokeboka Karlas kjøkken, finalist i Beste norske kokebok 2017