Dagens rett

Røkt kolje escalivada

Slik har du aldri smakt røykt kolje før

Slik har du aldri smakt røykt kolje før

Du har kanskje lurt på hva du skal gjøre med den røykte kolja som ligger i fiskedisken? Her har du oppskriften du bør prøve.
19 August 2025 - 00:05

Røykt kolje servert på den tradisjonelle måten med eggesmør, gulrøtter og poteter er kjempegodt, men det skader jo aldri med litt variasjon.

Denne versjonen kan forhåpentligvis få øynene opp hos flere for denne gode råvaren.

Det er de grillete grønnsakene som bærer det flotte navnet escalivada. Dette er opprinnelig en katalansk rett som passer til både kjøtt og fisk.

Du kan også prøve en av disse oppskriftene med kolje

Røkt kolje med escalivada

Røkt kolje med escalivada

Fremgangsmåte

  1. Start med paprikaen. Bak den i ovnen på høy varme, ca. 250 grader til overflaten blir brunflekket, ikke la deg skremme av den ser svidd ut.
  2. Ta paprikaen ut og dekk den til.
  3. Når den er så avkjølt at du kan ta i den, flå av skinnet og skrap ut frøene.
  4. Skjær paprikaen i tynne strimler.
  5. Skru ovnsvarmen ned til 160 grader.
  6. Kolje og aubergine: Drypp 1 ss olivenolje over koljefileten og bak den midt i ovnen i 6-7 min.
  7. Skrell og skjær auberginen i store terninger, drypp dem med 1 ss olivenolje og sitronsaft og bak den i ovnen ved siden av fisken (hvor lang tid auberginen trenger i ovnen avhenger av størrelsen på bitene).
  8. Smak til auberginen med salt og pepper og flak opp fisken.
  9. Hakk sjalottløken og fres den i resten av oljen.
  10. Skyll og kutt opp vårløken og bland den med sjalottløk, aubergine, paprika og spinat.
  11. Smak til med salt og pepper.
  12. Rør sammen majones og sennep.
  13. Anrett den lune salaten på porsjonstallerkener med flaket kolje over.
  14. Legg på et par flak av parmesan, dryss gressløk eller kjørvel over og server sennepsmajonesen til sammen med godt brød.

Tips: Det er de grillede grønnsakene som kalles escalivada. Dette er en katalansk rett som også kan inneholde tomater. Den passer til både kjøtt og fisk.

Her finner du flere oppskrifter på røkt kolje

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Godfisk.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her