Dagens rett

Røkt kolje escalivada

Slik har du aldri smakt røykt kolje før

Slik har du aldri smakt røykt kolje før

Du har kanskje lurt på hva du skal gjøre med den røykte kolja som ligger i fiskedisken? Her har du oppskriften du bør prøve.
18 August 2025 - 23:05

Røykt kolje servert på den tradisjonelle måten med eggesmør, gulrøtter og poteter er kjempegodt, men det skader jo aldri med litt variasjon.

Denne versjonen kan forhåpentligvis få øynene opp hos flere for denne gode råvaren.

Det er de grillete grønnsakene som bærer det flotte navnet escalivada. Dette er opprinnelig en katalansk rett som passer til både kjøtt og fisk.

Du kan også prøve en av disse oppskriftene med kolje

Røkt kolje med escalivada

Røkt kolje med escalivada

Fremgangsmåte

  1. Start med paprikaen. Bak den i ovnen på høy varme, ca. 250 grader til overflaten blir brunflekket, ikke la deg skremme av den ser svidd ut.
  2. Ta paprikaen ut og dekk den til.
  3. Når den er så avkjølt at du kan ta i den, flå av skinnet og skrap ut frøene.
  4. Skjær paprikaen i tynne strimler.
  5. Skru ovnsvarmen ned til 160 grader.
  6. Kolje og aubergine: Drypp 1 ss olivenolje over koljefileten og bak den midt i ovnen i 6-7 min.
  7. Skrell og skjær auberginen i store terninger, drypp dem med 1 ss olivenolje og sitronsaft og bak den i ovnen ved siden av fisken (hvor lang tid auberginen trenger i ovnen avhenger av størrelsen på bitene).
  8. Smak til auberginen med salt og pepper og flak opp fisken.
  9. Hakk sjalottløken og fres den i resten av oljen.
  10. Skyll og kutt opp vårløken og bland den med sjalottløk, aubergine, paprika og spinat.
  11. Smak til med salt og pepper.
  12. Rør sammen majones og sennep.
  13. Anrett den lune salaten på porsjonstallerkener med flaket kolje over.
  14. Legg på et par flak av parmesan, dryss gressløk eller kjørvel over og server sennepsmajonesen til sammen med godt brød.

Tips: Det er de grillede grønnsakene som kalles escalivada. Dette er en katalansk rett som også kan inneholde tomater. Den passer til både kjøtt og fisk.

Her finner du flere oppskrifter på røkt kolje

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Godfisk.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng
Dagens rett
Fiskegrateng

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng

Det er ingen grunn til å overlate til andre å lage fiskegratengen. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her