Røkt kolje med escalivada
Foto: Alf Börjesson

Røkt kolje med escalivada

Lekkert servert røkt kolje med mye fin smak. Retten passer til lunsj eller som en lett middagsrett. Escalivada er opprinnelig en katalansk rett som passer til både kjøtt og fisk.

Fremgangsmåte

  1. Start med paprikaen. Bak den i ovnen på høy varme, ca. 250 grader til overflaten blir brunflekket, ikke la deg skremme av den ser svidd ut.
  2. Ta paprikaen ut og dekk den til.
  3. Når den er så avkjølt at du kan ta i den, flå av skinnet og skrap ut frøene.
  4. Skjær paprikaen i tynne strimler.
  5. Skru ovnsvarmen ned til 160 grader.
  6. Kolje og aubergine: Drypp 1 ss olivenolje over koljefileten og bak den midt i ovnen i 6-7 min.
  7. Skrell og skjær auberginen i store terninger, drypp dem med 1 ss olivenolje og sitronsaft og bak den i ovnen ved siden av fisken (hvor lang tid auberginen trenger i ovnen avhenger av størrelsen på bitene).
  8. Smak til auberginen med salt og pepper og flak opp fisken.
  9. Hakk sjalottløken og fres den i resten av oljen.
  10. Skyll og kutt opp vårløken og bland den med sjalottløk, aubergine, paprika og spinat.
  11. Smak til med salt og pepper.
  12. Rør sammen majones og sennep.
  13. Anrett den lune salaten på porsjonstallerkener med flaket kolje over.
  14. Legg på et par flak av parmesan, dryss gressløk eller kjørvel over og server sennepsmajonesen til sammen med godt brød.

Tips: Det er de grillede grønnsakene som kalles escalivada. Dette er en katalansk rett som også kan inneholde tomater. Den passer til både kjøtt og fisk.

Her finner du flere oppskrifter på røkt kolje

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Godfisk.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her