Dagens rett

Røkt kolje escalivada

Slik har du aldri smakt røykt kolje før

Slik har du aldri smakt røykt kolje før

Du har kanskje lurt på hva du skal gjøre med den røykte kolja som ligger i fiskedisken? Her har du oppskriften du bør prøve.
18 August 2025 - 23:05

Røykt kolje servert på den tradisjonelle måten med eggesmør, gulrøtter og poteter er kjempegodt, men det skader jo aldri med litt variasjon.

Denne versjonen kan forhåpentligvis få øynene opp hos flere for denne gode råvaren.

Det er de grillete grønnsakene som bærer det flotte navnet escalivada. Dette er opprinnelig en katalansk rett som passer til både kjøtt og fisk.

Du kan også prøve en av disse oppskriftene med kolje

Røkt kolje med escalivada

Røkt kolje med escalivada

Fremgangsmåte

  1. Start med paprikaen. Bak den i ovnen på høy varme, ca. 250 grader til overflaten blir brunflekket, ikke la deg skremme av den ser svidd ut.
  2. Ta paprikaen ut og dekk den til.
  3. Når den er så avkjølt at du kan ta i den, flå av skinnet og skrap ut frøene.
  4. Skjær paprikaen i tynne strimler.
  5. Skru ovnsvarmen ned til 160 grader.
  6. Kolje og aubergine: Drypp 1 ss olivenolje over koljefileten og bak den midt i ovnen i 6-7 min.
  7. Skrell og skjær auberginen i store terninger, drypp dem med 1 ss olivenolje og sitronsaft og bak den i ovnen ved siden av fisken (hvor lang tid auberginen trenger i ovnen avhenger av størrelsen på bitene).
  8. Smak til auberginen med salt og pepper og flak opp fisken.
  9. Hakk sjalottløken og fres den i resten av oljen.
  10. Skyll og kutt opp vårløken og bland den med sjalottløk, aubergine, paprika og spinat.
  11. Smak til med salt og pepper.
  12. Rør sammen majones og sennep.
  13. Anrett den lune salaten på porsjonstallerkener med flaket kolje over.
  14. Legg på et par flak av parmesan, dryss gressløk eller kjørvel over og server sennepsmajonesen til sammen med godt brød.

Tips: Det er de grillede grønnsakene som kalles escalivada. Dette er en katalansk rett som også kan inneholde tomater. Den passer til både kjøtt og fisk.

Her finner du flere oppskrifter på røkt kolje

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Godfisk.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bloody Maria er skremmende god - perfekt til halloween
Ukens drink

Bloody Maria er skremmende god - perfekt til halloween

Med halloween kommer også Bloody Mary, eller Bloody Maria som er navnet på versjonen med tequila i stedet for vodka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gresskarpai er et must denne uken
Ukens kake

Gresskarpai er et must denne uken

Enten du feirer Halloween eller ei, må du bare prøve denne oppskriften på gresskarpai på amerikansk vis.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bloody Maria er skremmende god - perfekt til halloween
Ukens drink

Bloody Maria er skremmende god - perfekt til halloween

Med halloween kommer også Bloody Mary, eller Bloody Maria som er navnet på versjonen med tequila i stedet for vodka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gresskarpai er et must denne uken
Ukens kake

Gresskarpai er et must denne uken

Enten du feirer Halloween eller ei, må du bare prøve denne oppskriften på gresskarpai på amerikansk vis.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her