Mat
De beste wokoppskriftene

De beste wokoppskriftene

Her er 20 av våre favorittoppskrifter på kjappe og mer langsomme wok-retter.
Aase E. Jacobsen
25 Mars 2019 - 10:00

Wok er kanskje den den mest spennende måten å lage middag i en fei. En perfekt løsning i en stressende hverdag.

Eksperimenter i vei

Men wok er også starten på mer kompleks tilberedning som med en klassisk thairett som musuman curry eller red beef curry.

Det kan høres ut som en motsetning siden vi ofte forbinder woking med middag på 1-2-3. Poenget med woking i «slow food»-retter er imidlertid å gi en rask stekehinne slik at saftigheten beholdes i råvaren til den er ferdig tilberedt. Styrken på gassblusset reguleres underveis, på samme måte som under grilling.

Her noen woktips fra Noodee

Ved å få et tettere forhold til din wok, vil du lettere kunne utnytte alle mulighetene som ligger i teknikkene. Du vil ikke minst oppdage hvor lett det er å eksperimentere og lage dine egne vrier på mer klassiske oppskrifter.

Dette er folk som kan håndtere sine gassbluss

Woking er en effektiv tilberedningsmetode både for de som har små budsjetter og de som tenker på kaloriene.

Slik blir du en mester med wok-en

Wok-pannens form gjør at den holder bruken av olje og andre ingredienser på et minimum. Den avrundete formen sørger også for at varmen fordeler seg jevnt over hele pannen, ikke bare i bunnen, hvilket sikrer kort steketid og at væske fordamper.Sterk varme er derfor essensielt for å oppnå et perfekt resultat. Temperaturen bør være minst 175 grader.

På de neste sidene finner du mange wokoppskrifter du må prøve

For å unngå at den varme oljen spruter når du har oppi ingrediensene, bør du passe på at alt holder samme og helst romtemperatur.

Ikke ha alt oppi woken samtidig, men ta ingrediensene som trenger mest varmebehandling først. En wok som fylles opp for raskt, vil kjøles ned for mye og ingrediensene blir kokt heller enn stekt.

Mise-en-place – altså å klargjøre alle ingrediensene på forhånd, og gjerne sette dem i riktig rekkefølge, gjør wokingen mer effektiv og resultatet så perfekt som mulig.

Bruk tresleiver til å røre i woken med. Det er spesielt viktig om du har en «non-stick»-wok.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne fristende kringlen har alt det gode vi forbinder med julen
Ukens kake
Julstjerne - hvetekrans med mørk sjokolade, appelsin, rørsukker og kanel

Denne fristende kringlen har alt det gode vi forbinder med julen

Masse kanel, sjokolade og appelsin sikrer julestemningen sammen med formen på kringlen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pinot noir-kraftpakker fra Rheingaus bratte(ste) vinmarker
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-kraftpakker fra Rheingaus bratte(ste) vinmarker

Assmanshausen i Rheingau er mest kjent for sine røde viner, av spätburgunder eller pinot noir. Forklaringen ligger i vinmarkene – men også hos produsenten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er nå du skal kjøpe bordeaux: Dette er det aller beste kjøpet fra 2019-årgangen
+
Tester
111 nyheter testet spesialpol vin fra Bordeaux desember 2022

Det er nå du skal kjøpe bordeaux: Dette er det aller beste kjøpet fra 2019-årgangen

En primeur-salget av 2019-årgangen i Bordeaux ble hemmet av pandemien. Det kan du som har et romslig vinbudsjett høste fett av nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Vi får ikke nok av vinene fra denne produsenten
+
Ukens vin

Vi får ikke nok av vinene fra denne produsenten

Barbera fra denne produsenten er den tredje mest solgte, og nå er enda en kommet inn i basishylla.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne fristende kringlen har alt det gode vi forbinder med julen
Ukens kake
Julstjerne - hvetekrans med mørk sjokolade, appelsin, rørsukker og kanel

Denne fristende kringlen har alt det gode vi forbinder med julen

Masse kanel, sjokolade og appelsin sikrer julestemningen sammen med formen på kringlen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pinot noir-kraftpakker fra Rheingaus bratte(ste) vinmarker
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-kraftpakker fra Rheingaus bratte(ste) vinmarker

Assmanshausen i Rheingau er mest kjent for sine røde viner, av spätburgunder eller pinot noir. Forklaringen ligger i vinmarkene – men også hos produsenten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette drikker du til rakfisk
Tester
Drikke til rakfisk

Dette drikker du til rakfisk

Om du foretrekker rakfisken mild eller svært moden, finnes det alltid passende drikkefølger. Her får du tipsene du trenger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er nå du skal kjøpe bordeaux: Dette er det aller beste kjøpet fra 2019-årgangen
+
Tester
111 nyheter testet spesialpol vin fra Bordeaux desember 2022

Det er nå du skal kjøpe bordeaux: Dette er det aller beste kjøpet fra 2019-årgangen

En primeur-salget av 2019-årgangen i Bordeaux ble hemmet av pandemien. Det kan du som har et romslig vinbudsjett høste fett av nå.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her