Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Godbiter i pollisten
De store vellagrete flaskene herfra fortsetter å fascinere – også på grunn av prisen

De store vellagrete flaskene herfra fortsetter å fascinere – også på grunn av prisen

For en gavepakke å få dobbel mengde inntil 20 år gammel vin for prisen av en flaske.
Aase E. Jacobsen
20 Januar 2021 - 14:45

I øyeblikket er i alt seks ulike viner og årgangenr i magnum fra Jura-produsenten og norgesvennen Rolet tilgjengelig på polet. Snakk om januarfest. Noen riktignok i veldig små mengder, andre i inntil 300 flasker. Alderen varierer fra 20 til 10 år gammel vin. Felles er at alle koster 590 eller 610 kroner som er et kupp for magnum. 

Om du ikke har sikret deg noen slik flasker ennå til din kjeller, bør du kjenne din besøkelsestid nå. 

 

De kommer i flere typer – ordet tradition forteller at vi har med en veldig typisk Jura-stil som innebærer at druen savagnin er i blandingen og at den har hatt kontakt med det tykke gjærsopplaget som kalles flor under modningen i fatene, såkalt oksidativ vinmaking. Grunnen til at dette laget oppstår er at fatene ikke toppes opp etter hvert som vinen fordamper, og dette i dette hulrommet oppstår altså magi ved at florlaget beskytter vinen mot oksidering, men at vinen likevel påvirkes av oksygen. 

Denne prosessen gir mye karakter til vinen. For mye mener noen, derfor er en vin som denne en god løsning all den tid denne spesielle karakteren utjevnes av 70 prosent chardonnay som er laget på vanlig måte –kalt ouillé, altså «toppet opp». Uansett snakker vi om en smak som krever litt tilvenning. Og som når du først er hekta, aldri slutter å fascinere. Jeg kan i hvert fall sitte i timevis og overveldes av kompleksiteten i hvert sniff – og ikke minst munnfølelsen og kombinasjonen med mat – himmelsk er ikke en gang i nærheten av å beskrive opplevelsen. 

Akkurat slik er Rolet Arbois Tradition 2004, Rolet Arbois Tradition Blanc 2006Rolet Arbois Tradition Blanc 2001 og Rolet Côtes du Jura Tradition Blanc 2001. De er alle forskjellige og med ulik «mengde» florkarakter. 

Et antall flasker av hver vin og årgang som er god nok, legges til side i disse kjellerne.

Côtes du Jura 2001 er nok den letteste å forstå, all den tid den er mykere og med mer sødme i retning tørket frukt og appelsin. Arbois 2001 på sin side er konsentrert og kompleks og på nivå med 2000 målt i kjøttfylde og tørket fruktkarakter. De to andre er også forskjellige med 2004 som den mest intense, men også mest ekspressive, mens 2006 trenger mest lufting. Romslige glass eller en karaffel gjør denne jobben. 

Slik smakte 2004-utgaven for snart fire år siden

Siden karakteren er så ulik, passer de til forskjellige retter. Fra kraftig sjømat/skalldyr til ost og lyst kjøtt samt retter med (skog)sopp.

Her er hele den enorme porteføljen til Rolet - sjekk også polets sider for restflasker av eldre viner

Forskjellen på de tre bortsett fra årgangen og den tilhørende stilen, er opprinnelsen til druene. De to første er fra Arbois som er et mer begrenset geografisk underområde i Jura enn Côtes du Jura som i prinsippet dekker hele det langstrakte vinområdet. Likevel er Arbois det mest konsentrerte rent vinmarksmessig, med 1117 hektar som representerer 44 prosent av Juras totale vinmarksareal. Innen Arbois er det også 20 hektar med Côtes du Jura, og Rolet som holder til i Arbois har altså en fot i begge leirer. 40 av 65 hektar er innen Arbois, så det er dette underområdet som aller mest preger Rolet-vinene.

Jura er en svært sammensatt region rent jordsmonnsmessig og topografisk med store forskjeller innad i selv de minste underområdene, og sågar fra en vinrad til en annen. Årsaken er voldsom geologisk aktivitet da området ble formet for nesten en kvart milliard år siden. Det har resultert i et mye mer komplekst terroir, og av en annen karakter enn naboen i vest, altså Burgund. Kalk og leire er hovedkomponentene begge steder, men av 50-90 millioner år eldre typer enn i Burgund, og i Jura dukker sågar skifer opp i jordsmonnet.  

Rolet er en veldig tradisjonsorientert produsent som ble kjøpt opp for en tid siden men det forventes at de nye eierne fortsetter i samme sporet. Slik at vi også i framtiden kan få tak i slike perler som disse magnumene.

Jura er mer enn vin med ulike grad av oksidativt preg. Rolet Arbois Chardonnay 2010 tilfredsstiller den som leter etter et godt og mineralsk chardonnay-uttrykk som konkurrerer med topp-burgundere. Rett og slett en nydelig og konsentrert 10 år gammel vin som holder i 12 år til.

Jura er også rødvin, og i Arbois er druen poulsard nest viktigste drue etter chardonnay. Rolet har derfor samme praksis med sin poulsardvin som med de hvite, nemlig at et antall flasker holdes tilbake i minst 10 år. Ikke hver eneste årgang, men kun de som har god nok struktur til å tåle den ekstra modningen.

Rolet har i alt 60 hektar og mesteparten i Arbois.

Arbois Poulsard Vieilles Vignes finnes i to årganger, 2000 som tar over når 2006 er utsolgt. Forskjellen på de to er alderen, 2006 oppleves fortsatt veldig ung, men likevel bløt, mens 2000 nyter godt av solvarmen i dette året som gir en veldig åpen og sødmefylt floral, men også stofflig poulsard-stil med innslag av lakris.

Hvis du har lyst å prøve en «helt fersk» utgave av denne vinen, finnes den som normalflaske i 2018-årgang på en del pol.

Se hele utvalget av poulsard på polet - Pollisten - Aperitif.no

Poulsard er for øvrig en drue som er sterkt knyttet til Jura, og særlig Arbois som har 75 prosent av det planede arealet for denne druen. Poulsard har en veldig lang historie i denne østre delen av Frankrike. Ifølge Jancis Robinsons Wine Grapes er den eldste skriftlige nedtegnelsen fra 1386.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er et aldri så lite kupp
+
Ukens vin

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol april 2021

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg

Tiden er kommet for nytt slipp i Vinmonopolets spesialutvalg, og her er det mye å glede seg over! På toppen troner en herlig, balansert mjød.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Varm opp til grillsesongen med kylling satay
+
Klubbkokken serverer
Kylling satay med peanøttsaus og agurksalat

Varm opp til grillsesongen med kylling satay

Enten du går for kullgrill, gassgrill, engangsgrill eller grillpanne er disse sprøstekte kyllingspiddene i fyldig peanøttsaus en sikker vinner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her