Mat

Spagetti bolognese oppskrift 

Slik lager du ekte bolognesesaus

Slik lager du ekte bolognesesaus

Lag en solid porsjon bolognesesaus på ekte Bologna-maner så har du til flere raske måltider den nærmeste tiden. Her er oppskriften og vinforslag.
Aase E. Jacobsen
21 Januar 2019 - 10:20

En av de mest maltrakterte retter er pasta med bolognesesaus. Så misforstått at nesten ingen utenom i byen Bologna lenger setter virkelig pris på den. Men slik du får den servert der, kvalifiserer den for en stor matopplevelse, i hvert fall hva smaksfylde angår.

På neste side finner du oppskriften på ekte bolognese

Denne veldig tradisjonelle retten er nemlig en av byens stoltheter sammen med fylt pasta som tortellini.

Båndpasta må til

I Bologna lages den selvsagt ikke av kjedelig kjøttdeig fra supern og en boks med tomatpuré, men av en rekke ingredienser som får lov til å godgjøre seg en stund før den serveres som en dam midt i en ring av pasta, helst av typen tagliatelle, altså båndpasta, og gjerne av den grønne typen som er smaksatt med spinat.

 

De beste pastaoppskriftene finner du her

Bolognese er en fyldig saus som lages av rent kjøtt, både svin og okse, som du selv maler eller finhakker. Hvis du velger kjøttdeig, må du be om den magreste typen, som karbonadedeig som erstatning for oksekjøttet, og for svinekjøttets del er valget enkelt, den magre svinekjøttdeigen som nå er tilgjengelig overalt er perfekt.

Gourmetparadis

Så gjenstår bare litt pusling på kjøkkenet før du kan overlate jobben til kokeplaten. Denne sausen holder seg fint i kjøleskap et par dager og kan også fryses i riktige porsjonsstørrelser for ditt bruk. Men da venter du med å tilsette fløten til den skal brukes.

Bologna er den viktigste byen i fylket Emilia-Romagna som binder Italias nordlige og sørlige del sammen. Dette fylket gir landets største matberømtheter som parmaskinken, parmesanosten, balsamicoeddiken fra Modena og mortadellapølsen for å nevne noen.

Fylket er imidlertid ikke så kjent for sine viner selv om den røde halvtørre musserende lambrusco di sorbara var en hit på 60- og 70-tallet (og fortsatt selges i store mengder på det innenlandske markedet).

 

Emilia-Romagna har en DOCG som er Italias høyeste nivå for vinklassifisering, men det var en beslutning som ble bestridt i sin tid og ei heller disse hvite vinene som heter Albana di Romagna har løftet anseelsen i særlig grad selv om de beste versjonene er gode.  

Vesentlig mer interessante er hvitvin fra en naturvinprodusent som Camillo Donati. Deres Il Mio Malvasia er en herlig matvin som tar rikere retter som dette på strak arm.  

  Foto: The_Tramp

Bli kjent med den eksklusive parmaskinken her

Selv om det lages mye enkel rødvin i området, finnes det også unntak. Ten. S. Lucia Baccareto Sangiovese 2017 er en veldig ærlig og konsentrert vin aget av sangiovese som er en vanlig drue i området. Den selges dessuten til en veldig gunstig pris. Og ikke minst finnes den i boksutgave. 

Også utenfor fylket

 

La Stoppa Trebbiolo Rosso er også et veldig godt valg til denne retten. Den skiller seg ut på flere måter, både når det kommer til druer og vinmakingsfilosofi. En herlig vin som altså er perfekt til bolognesesausen.  

 

Begge disse rødvinene er relativt kraftige. Også en litt lettere og saftigere rødvin fungerer godt til. Det fant vi i en vin fra Veneto, av typen bardolino, ofte kjent som en lettere fetter av valpolicella. Mens mange bardolinoer kan være i letteste laget, har Cavalchina Bardolino nok fylde og ikke minst saftighet til å følge denne klassiske retten.

Vi må heller ikke glemme italiensk håndverksøl. Ducato er en av Italias hotteste i denne sjangeren, og deres Birrificio del Ducato Beersel Morning er et supert følge til rikere kjøttretter som denne bolognesen.

 

Parmesan - pastaens perfekte tilbehør

Ikke hvem som helst kan bli parmesankutter

 

På neste side finner du oppskriften på ekte bolognese

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 
Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 

Med denne asiatiskinspirerte oppskriften får du en helt annen smaksopplevelse av svinefileten. Ikke er oppskriften vanskelig heller.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nudler er den beste hurtigmiddagen
Dagens rett

Nudler er den beste hurtigmiddagen

Stekte nudler er godt å ty til i en travel hverdag. Denne oppskriften er både lynrask å lage og full av smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her