Mat

Spagetti bolognese oppskrift 

Slik lager du ekte bolognesesaus

Slik lager du ekte bolognesesaus

Lag en solid porsjon bolognesesaus på ekte Bologna-maner så har du til flere raske måltider den nærmeste tiden. Her er oppskriften og vinforslag.
Aase E. Jacobsen
21 Januar 2019 - 10:20

En av de mest maltrakterte retter er pasta med bolognesesaus. Så misforstått at nesten ingen utenom i byen Bologna lenger setter virkelig pris på den. Men slik du får den servert der, kvalifiserer den for en stor matopplevelse, i hvert fall hva smaksfylde angår.

På neste side finner du oppskriften på ekte bolognese

Denne veldig tradisjonelle retten er nemlig en av byens stoltheter sammen med fylt pasta som tortellini.

Båndpasta må til

I Bologna lages den selvsagt ikke av kjedelig kjøttdeig fra supern og en boks med tomatpuré, men av en rekke ingredienser som får lov til å godgjøre seg en stund før den serveres som en dam midt i en ring av pasta, helst av typen tagliatelle, altså båndpasta, og gjerne av den grønne typen som er smaksatt med spinat.

 

De beste pastaoppskriftene finner du her

Bolognese er en fyldig saus som lages av rent kjøtt, både svin og okse, som du selv maler eller finhakker. Hvis du velger kjøttdeig, må du be om den magreste typen, som karbonadedeig som erstatning for oksekjøttet, og for svinekjøttets del er valget enkelt, den magre svinekjøttdeigen som nå er tilgjengelig overalt er perfekt.

Gourmetparadis

Så gjenstår bare litt pusling på kjøkkenet før du kan overlate jobben til kokeplaten. Denne sausen holder seg fint i kjøleskap et par dager og kan også fryses i riktige porsjonsstørrelser for ditt bruk. Men da venter du med å tilsette fløten til den skal brukes.

Bologna er den viktigste byen i fylket Emilia-Romagna som binder Italias nordlige og sørlige del sammen. Dette fylket gir landets største matberømtheter som parmaskinken, parmesanosten, balsamicoeddiken fra Modena og mortadellapølsen for å nevne noen.

Fylket er imidlertid ikke så kjent for sine viner selv om den røde halvtørre musserende lambrusco di sorbara var en hit på 60- og 70-tallet (og fortsatt selges i store mengder på det innenlandske markedet).

 

Emilia-Romagna har en DOCG som er Italias høyeste nivå for vinklassifisering, men det var en beslutning som ble bestridt i sin tid og ei heller disse hvite vinene som heter Albana di Romagna har løftet anseelsen i særlig grad selv om de beste versjonene er gode.  

Vesentlig mer interessante er hvitvin fra en naturvinprodusent som Camillo Donati. Deres Il Mio Malvasia er en herlig matvin som tar rikere retter som dette på strak arm.  

  Foto: The_Tramp

Bli kjent med den eksklusive parmaskinken her

Selv om det lages mye enkel rødvin i området, finnes det også unntak. Ten. S. Lucia Baccareto Sangiovese 2017 er en veldig ærlig og konsentrert vin aget av sangiovese som er en vanlig drue i området. Den selges dessuten til en veldig gunstig pris. Og ikke minst finnes den i boksutgave. 

Også utenfor fylket

 

La Stoppa Trebbiolo Rosso er også et veldig godt valg til denne retten. Den skiller seg ut på flere måter, både når det kommer til druer og vinmakingsfilosofi. En herlig vin som altså er perfekt til bolognesesausen.  

 

Begge disse rødvinene er relativt kraftige. Også en litt lettere og saftigere rødvin fungerer godt til. Det fant vi i en vin fra Veneto, av typen bardolino, ofte kjent som en lettere fetter av valpolicella. Mens mange bardolinoer kan være i letteste laget, har Cavalchina Bardolino nok fylde og ikke minst saftighet til å følge denne klassiske retten.

Vi må heller ikke glemme italiensk håndverksøl. Ducato er en av Italias hotteste i denne sjangeren, og deres Birrificio del Ducato Beersel Morning er et supert følge til rikere kjøttretter som denne bolognesen.

 

Parmesan - pastaens perfekte tilbehør

Ikke hvem som helst kan bli parmesankutter

 

På neste side finner du oppskriften på ekte bolognese

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det blir ikke oktoberfest uten brezel, obazda og pils
+
Klubb
Ukens kombo – mat- og ølkombinasjoner

Det blir ikke oktoberfest uten brezel, obazda og pils

Derfor bør du én gang for alle lære deg å bake brezelne selv, og unne deg denne tyske kultpilsneren som belønning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik bruker du opp maten og sparer penger i samme slengen

Gjør lommeboken og verden en tjeneste ved å endre rutiner og bruke alt du har i kjøleskapet. Her finner du mange gode tips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Proppfullt av høstlig inspirasjon
+
Klubb
Oktoberutgaven av Apéritif magasin 2022

Proppfullt av høstlig inspirasjon

Mexico, Stockholm, Sicilia fra A til Å, armagnac, kaffe og kraft. Det du trenger av høstlig inspirasjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ut å reise i høstferien: Fra denne kjelleren kommer en svært vellagret vin til en veldig god pris
+
Tester
36 nyheter i taxfreehyllene høsten 2022
Forsiden akkurat nå
Det blir ikke oktoberfest uten brezel, obazda og pils
+
Klubb
Ukens kombo – mat- og ølkombinasjoner

Det blir ikke oktoberfest uten brezel, obazda og pils

Derfor bør du én gang for alle lære deg å bake brezelne selv, og unne deg denne tyske kultpilsneren som belønning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik bruker du opp maten og sparer penger i samme slengen

Gjør lommeboken og verden en tjeneste ved å endre rutiner og bruke alt du har i kjøleskapet. Her finner du mange gode tips.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lær forskjellen på champagne, cava og prosecco - og finn din favoritt
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Lær forskjellen på champagne, cava og prosecco - og finn din favoritt

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på champagne, cava og prosecco - eller bare veldig glad i musserende vin? I løpet av halvannen time en lørdag ettermiddag får du svaret. Og mye gode bobler på kjøpet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 13. oktober i Oslo

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti

Corvezzo lager i stand ekte italiensk aperitivo på Oslos hyggeligste italienske cocktailbar. Bli servert musserende fra Veneto og deilig spekemat og snacks fra Trattoria Popolare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Perfekt på mandag: pastarett med få ingredienser og mye smak
Dagens rett
Tagliatelle med hvit geitost og soltørkede tomater

Perfekt på mandag: pastarett med få ingredienser og mye smak

Glad i pasta? Da er dette en rett for deg. Med soltørkede tomater, basilikum og hvit geitost etter hva du liker, blir mandagsmiddagen både spennende og smaksrikt. Og helt uten kjøtt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Proppfullt av høstlig inspirasjon
+
Klubb
Oktoberutgaven av Apéritif magasin 2022

Proppfullt av høstlig inspirasjon

Mexico, Stockholm, Sicilia fra A til Å, armagnac, kaffe og kraft. Det du trenger av høstlig inspirasjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her