Denne barberaen må du prøve

Denne barberaen må du prøve

Dens herlige kirsebærfrukt og leskende karakter gjør den til en super matvin.

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Gironda La Lippa Barbera d'Asti 2013 (8581) gir også god valuta for pengene selv om den er blitt et par tiere dyrere siden forrige årgang. Men den er fortsatt blant dem som gir aller mest vin for pengene i prisklassen under 150 kroner.

Spontangjæret vin

Den leskende og tiltalende barberasmaken gjør den til en veldig god matvin, til pasta, alt av svin og kylling samt sågar til torsk med kraftig tilbehør.

Den er laget på en håndverksmessig måte, av druer fra produsentens egne vinmarker som dessuten får gjære med druenes egne gjærsopper, såkalt spontangjæring. En praksis som ennå ikke har fått fotfeste i denne delen av Italia.

Denne barberaprodusenten bruker ikke en gang svovel

Framstillingen er egentlig veldig enkel og helt uten fatmodning. Den er derfor ment å skulle nytes mens den er fersk og fristende. Men den er av en slik støpning at den fint tåler et par år uten at det ferske preget forstyrres nevneverdig.

Bak vinen står Susanna Galandrino og mannen hennes Alberto Adamo på vingården La Gironda. De som lager svært så representative viner for denne delen av Piemonte.

Fikk tre glass i Gambero Rosso

Vi snakker om Nizza Monferrato som ligger i hjertet av det store området for Barbera d’Asti-produksjon og som huser noen av de beste produsentene.

Denne produsenten lager noe helt annet fra samme området

Og Galendrino-familien sikret seg en av de aller beste vinmarkene i området, Bricco Cremosina, da de for 15 år siden valgte å satse mer på vin (og ikke bare utstyr til vinframstilling).

Nizza har sågar fått sin egen DOCG for Barbera d’Asti. Susanna lager også en slik, men den er ikke å få tak i her til lands. Etter det den fikk tre glass i Gambero Rosso 2015-guiden som en av sju Asti-barberaer, er den enda mer etterspurt. Hennes andre topp-barbera, Gironda La Gena Barbera d'Asti 2012 (8582) , er å få i Norge. Den er rikere og mer preget av alkoholvarme enn lillebroren. Men en god vin til rikere retter med vilt – og til en veldig gunstig pris.

Kult følge til sterkt krydret mat

Beliggenheten til La Gironda gjør at det ikke bare er barbera som gjelder her. Susanna lager også veldige gode utgaver av områdets søteste druer, La Gironda Moscato d'Asti 2014 (11490) og Gironda Brachetto d'Acqui 2014 (8584) . Ingen av dem er for øvrig overdrevent søte, og har derfor litt større bruksområde enn hva som er vanlig for slike viner. Jeg foreslår så vel sterkt krydret mat, gjerne indisk, som smakskraftige oster av typen taleggio og gorgonzola fra Nord-Italia. De er dessuten ikke filtrert hvilket gjør at vinen får med seg flere smaksstoffer helt ut i glasset.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Gironda La Lippa Barbera d´Asti 2019

Produsent:
La Gironda
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
179,00 kr
Varenummer:
858101
87 Poeng
Les smaksnotatene »

La Gironda Moscato d´Asti 2014

Produsent:
La Gironda
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
99,00 kr
Varenummer:
1149001
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Gironda Brachetto d´Acqui 2019

Produsent:
La Gironda
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
159,00 kr
Varenummer:
858401
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Gironda La Gena Barbera d´Asti 2015

Produsent:
La Gironda
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
249,00 kr
Varenummer:
858201
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen