Drikke
Denne drinken er nesten som medisin å regne

Denne drinken er nesten som medisin å regne

Sazerac har det som skal til for å gi god varme i kroppen. En av ingrediensene er laget av en apoteker.
17 Oktober 2014 - 12:00

Få Ukens drink som nyhetsbrev

Tidlig på 1800-tallet ble for første gang blandingen av sprit, sukker, vann og bitter omtalt. Grunnlaget for klassikere som old fashioned og sazerac var dermed etablert.

Les historien om old fashioned

Sazerac er navnet til tross amerikansk så det holdet.

Egentlig magemedisin

Rundt 1850 solgte Sewell Taylor sin bar i New Orleans – The Merchants Exchange Coffee House - for å begynne import av brennevin. Et merke han importerte var cognacen Sazerac-de-Forge et Fils.

Den nye eieren av baren endret navnet på baren til Sazerac Coffee House. Her var en av de mest populære drinkene en cocktail som het sazerac. Den ble laget av Sazerac cognac og en bitter produsert av en lokal apoteker, Antoine Amedie Peychaud.

På den tiden ble cocktails gjerne brukt for å gjøre magemedisin, også kjent under fellesbetegnelsen bitter, drikkende.

Les om hvor viktige bittere har vært gjennom tidene

Bartendere jakter nå på gamle bittere - les denne morsomme historien 

Baren endret eier flere ganger og basen for sazerac-cocktailen endret seg fra cognac til rugwhiskey og bourbon etter at vinluskatastrofen hadde utradert cognacproduksjonen.

Sazerac forble en whiskeybasert cocktail og så nært knyttet til New Orleans at den i mars 2008 ble utnevnt til byens offisielle drink.

Foto: Julie H. Amundsen

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender.

Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Sazerac drinkoppskrift

Sazerac drinkoppskrift

Fremgangsmåte

Skyll innsiden av glasset med absinth.

Hell de andre ingrediensene i et røreglass med isbiter.

Rør i 20-30 sekunder og hell over (uten isbitene) i et avkjølt glass av typen rocks, whiskyglass eller et lite vinglass.

Tips 1:
Nå serveres en «ekte» Sazerac utelukkende med rugwhiskey. Men prøv også med cognac eller bourbon for å finne din egen favoritt.
 
Tips 2:
Sett gjerne glassene i fryseren en stund før bruk ettersom det ikke brukes is i drinken.
 
Tips 3:
Dersom du ikke får tak i Peychaud’s Bitter, er Bitter Truth Creole bitter et alternativ.
 
Tips 4:
Pynt gjerne med appelsinzest.
 

Sendt inn av Chris Grøtvedt

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her