Drikk som Don Draper i Mad Men

Drikk som Don Draper i Mad Men

Denne spennende vrien på old fashioned ville fått Don Draper i Mad Men til å trygle om enda mer.

Mitt første bidrag som Apéritifs faste drinkspaltist er en ultraklassisk cocktail – old fashioned. Den er faktisk en av byggesteinene i enhver bar og den klare favoritten til «helten» i Mad Men-serien, Don Draper.

Bli kjent med Chris Grøtvedt

Denne fantastiske drinken blir først nevnt for over 200 år siden – og er mer populær enn noensinne. En enkel kombinasjon av sprit, bitter, sukker og vann. Den er tolket om til ulike versjoner verden over. Så også av meg.

Elsker rom

Jeg har alltid vært en stor beundrer av rom og det store spektret av smaker man kan jobbe med i de ulike kategoriene av romtyper.

Siden det nærmer seg påske og jeg forbinder denne tiden med sjokolade, kakao, kanel og krydder, bruker jeg en utmerket lagret rom med mye «kropp» – Ron Zacapa 23.

Slik lages Zacapa

Vanligvis lages Old Fashioned ved å løse sukker opp med Angostura Bitter og Club Soda før du tilsetter brennevin og is. Men jeg er ingen stor fan av denne måten.

Kanelstang og chili

Lag heller en enkel sukkerlake med 2 deler sukker til 1 del varmt vann, rør dette til sukkeret løser seg opp og avkjøl i kjøleskapet. Her kan du også tilsette andre krydder dersom du ønsker det. Prøv gjerne kanelstenger og litt opphakket chili som passer bra til en lagret rom med sjokolade og kaffepreg.

I denne oppskriften har jeg valgt en sherry av typen pedro ximenez (PX blant venner) som base for sødme. Grunnen er enkel: Ron Zacapa 23 er lagret i et såkalt solerasystem, altså det samme som brukes for sherry. Den har derfor allerede mye av disse kvalitetene i både smak og aroma.

Bitter gjør godt

Når det kommer til bruk av bitter i en Old Fashioned, er jeg av formeningen «more is more». Tunge smaker krever mye bitter for å balansere sødmen i en slik cocktail.

Angostura Bitter er lett tilgjengelig på Vinmonopolet i hele landet. I oppskriften har jeg inkludert noen dråper av en ny spennende sjokoladebitter, Fee Brothers Aztek Chocolate Bitters, for ekstra sjokoladesmak. Denne bitteren er ennå ikke i salg via Vinmonopolet, men kommer senere i år.

Foto: Julie H. Amundsen

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt  ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender . Les mer om det lengre ned på siden.

Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Zacapa Old Fashioned

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

5 minutter

Ingredienser

15 ml
Fernando de Castilla Antique Pedro Ximenez
0.2 ml
Fee Brothers Aztek Chocolate Bitters

Fremgangsmåte

Fyll et rocksglass (whiskyglass) med isbiter og hell blandingen over. Rør i 20 sekunder.

Ta en bit appelsinskall (zest) og klem oljen fra skallet over drinken. Dermed vil sitrusaromaene treffe nesen og sette i gang smaksløkene når du tar din første slurk av denne smaksbomben av en cocktail.

Legg en lang kanelstang oppi. Den kan brukes som rørepinne.

Tips 1:
Husk rikelig med is i glasset slik at drinken holder seg kald og ikke vanner seg ut for fort – for stor utvanning og dårlig is er alle drinkers fiende.
Tips 2:
Om du ikke får tak i sjokoladebitter, kan du fint lage drinken uten.

Sendt inn av

Foto: Sentralen as

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Min Bartender
Visste du at du nå kan legge alle dine gode drinkoppskrifter ut på nettet? I Apéritifs tjeneste; Min Bartender kan du opprette din egen profil der du samler alle de gode oppskriftene du har liggende i skap og skuffer hjemme.

Har du tilgang på nett, ja da har du tilgang til dine oppskrifter - 24 timer i døgnet - uansett hvor du befinner deg.

Her kan du registrere deg som bruker av Min Bartender

Er du allerede registrert, logger du deg inn her

Ukens drink som nyhetsbrev:
Hver fredag får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen