Denne godbiten finnes i mange polutsalg

Denne godbiten finnes i mange polutsalg

Og du får en rødvin som er perfekt når kjøttretter med mye smak står på bordet.

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Lafou El Sender 2012 (19724)  er en flott representant for både området og for hoveddruen garnacha (tinta). I denne vinen får den imidlertid hjelp av syrah

og morenillo som er unik for Terra Alta i Catalonia. Den var en stund utrydningstruet, men er nå reddet.

Vinen har veldig god frukt og fylde og bærer sine 14,5 alkoholprosenter veldig godt. Mye takket være en svært god syrestruktur som gir den flott friskhet.

Spennende hvitt

Den har en hvit parallell, Lafou Els Amelers 2013 (19723) , som er nok et godt bevis på hva som er mulig å hente ut av en ellers så anonym

adresse. Druen er garnacha blanca som er så typisk for det vestre middelhavsområdet.

I det skrinne kalkholdige leirjordsmonnet, som her i Terra Alta kalles panal (bikube på grunn av de små hullene i kalksteinen), utvikler den både god syrestruktur og elegant fruktighet samtidig som den får et fint mineralpreg. En lekker vin til gode sjømatretter.  

Produsenten Lafou Celler lager også en toppvin, Lafou De Batea 2009 (19722) , som jeg personlig synes blir litt for mye av det gode, for her er det svært høy konsentrasjon, ganske moden frukt og veldig tydelig eik. Men den har likevel god nok friskhet til å kunne fungere på matbordet. Men den må altså ha mye smak i matfølget og gjerne en time i karaffelen.

2000 år lange vintradisjoner

Bak disse vinene står Roqueta-familien som på samme måte som Torres har satt sitt preg på catalansk vin. På 1960 og 1970-tallet var det volum som gjaldt, men i senere år er fokuset dreid over på vinframstilling i mindre skala i Catalonias mange glemte lommer. Deriblant Terra Alta som overgår Roqueta-familien når det kommer til lengden på vintradisjonene. Man antar nemlig at det ble dyrket vinplanter her allerede i førromersk tid.

På 1800-tallet var det de hvite vinene, laget i en oksidativ stil, området var mest kjent for. Men vinluskatastrofen sørget for et skifte. Utover 1900-tallet dominerer kooperativene, men det var faktisk disse som sto bak kvalitetshevingen som for alvor skjøt fart på 1980-tallet. Det var da også først i 1982 at Terra Alta fikk sin egen Denominacion de Origen (DO).

Gjennom yngste generasjon, Ramon Roqueta Segalés, etablerte familien seg så sent som i 2006 i Terra Alta, nærmere bestemt i landsbyen Batea, et stykke sørvest fra Montsant. Første årgang var 2010. 

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Lafou El Sender 2016

Produsent:
Lafou Cellar
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Catalonia
Pris:
226,80 kr
Varenummer:
1972401
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Lafou Els Amelers 2013

Produsent:
Lafou Celler
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Catalonia, Terre Alta
Pris:
150,00 kr
Varenummer:
1972301
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Lafou De Batea 2009

Produsent:
Lafou Celler
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Catalonia, Terre Alta
Pris:
190,00 kr
Varenummer:
1972201
89 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .
Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen