Godbiter i pollisten

Denne karen foretrekker druene før de blir til vin.

Killer-viner du bør prøve

Killer-viner du bør prøve

Bare navnet Killerman’s Run og Kilikanoon bør øke nysgjerrigheten. Du blir rikelig belønnet.
Aase E. Jacobsen
08 Juli 2015 - 16:58

 

 

 

Selv om begge vinene fra velrenommerte Kilikanoon rent teknisk sett er like gode, er min personlige favoritt Killerman’s Run Riesling 2014, en skikkelig kul riesling som skiller seg ut fra horden av tysk riesling på det norske markedet.

Den er stofflig og konsentrert med både syrlig og kjøttfull tropisk frukt, flott syre og druens særegne petroleumskarakter. En vin som har glede av et opphold i en karaffel og som tåler et langt opphold i kjelleren. Australsk riesling på dette nivået har nemlig et veldig godt lagringspotensial.

Her er en annen super australsk riesling du bør prøve 

Dette er altså ingen billig riesling og heller ikke i Australia hvor den koster 20 australske dollar (drøyt 120 NOK) og oppover. Men i Norge er den forholdsvis prisgunstig. Som i så mange tilfeller er det de særnorske alkoholavgiftene som gjør at dyrere viner er forholdsvis bedre kjøp i Norge enn i andre land. Noe kan vi da glede oss over.

Den røde Killerman er ikke bare en «killer-vin», men også en «elske eller hate»-vin. Den er veldig parfymert med mye kokos, vanilje og søt mørk frukt. Den har rett og slett en enorm fruktighet, omtrent som «godteri», men likevel på en seriøs måte, for her er det både friskhet og fasthet, selv om syre og tanniner er godt pakket inn.

Prøv den til (australskinspirert) barbecue og den kommer helt perfekt til sin rett. Også denne vinen tåler lagring, men mange vil nok foretrekke dens ungdommelige sjarm er på sitt ypperste.

Kanskje denne barbecue-menyen frister

Den er en såkalt GSM – en typisk australsk miks av grenache, shiraz og mataro (mourvedre) – ofte også kalt Rhône-blend. Dette er druer som trives godt i Australias solfylte klima, men som får det lille ekstra i Clare Valley.

Disse produsentene prøver å gjøre noe helt annet

Beliggenheten på 4-500 m.o.h. sørger for store forskjeller mellom dag- og nattemperaturer hvilket er gunstig både for syreutviklingen i druene og renheten i frukten. Det er begge disse godbitene gode bevis på.

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går
Dagens rett

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går

Denne oppskriften er en super måte å bruke over brødet som ingen vil spise lenger, eller grønnsaksrestene etter søndagsmiddagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her