Drikke
Denne musserende vinen er sabla billig

Denne musserende vinen er sabla billig

Denne sørafrikanske musserende vinen er et kupp både på flyplassen og på polet. Og faktisk billigere her enn i Afrika.
Aase E. Jacobsen
20 Mars 2014 - 10:30

Pongrácz NV (46519)koster bare kroner 115 på Gardermoen, men heller ikke mer enn 139,90 på polet.

Billigere enn i Afrika

Men om du først skal ha med deg bobler fra neste reise, er denne det beste kjøpet blant de tørre vinene.

For litt mer sødme bør du prøve denne

Denne vinen er faktisk ekstra billig i Norge. På en reise i Afrika nylig betalte jeg 180 kroner, og i en større sørafrikansk nettbutikk ligger den på 125 kroner.

To års flaskemodning

Den fortjener å bli din nye boblefavoritt både fra polet og taxfree-en. For dette er en svært vellaget musserende. Method Cap Classique innebærer modning på bunnfallet i flasken og for Pongrácz’ del er det snakk om hele to år. Til sammenligning er minimum for eksempelvis cava og spumante ni måneder og for champagne 15 måneder.

Den er laget med champagne som forbilde. Druemiksen er 60 prosent pinot noir og resten chardonnay. Druematerialet kommer fra vinmarker som ligger luftig til og eksponert for avkjølende vinder fra havet i nærheten av Kapplandet.

Tørrere enn de fleste

Dette er forhold som er gunstige for utviklingen av syre som jo en en musserende er helt avhengig av. Derfor høstes druene relativt tidlig med en potensiell alkohol på 10,5-11,5 prosent, altså ikke helt modne.

Prøv også denne sørafrikaneren med fransk forbilde

Årsaken til at den endelige vinen likevel har 12 prosent alkohol er fordi man tilsetter litt sukker for å få i gang en lett gjæring i flasken. Den såkalte «prise de mousse» – altså det å få fram boblene.

Med 8 gram restsukker er den likevel tørrere enn de fleste champagner uten årgang.

En super vin til alle anledninger som også kommer i en elegant flaske. Den har fått sitt navn fra den opprinnelig ungarske prinsen Pongrácz som bidro til nytenkning innen Kapplandets vindruedyrking etter krigen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her