Godbiter i pollisten
Denne produsenten utfordrer hvitvinseliten med helt andre muskler

Denne produsenten utfordrer hvitvinseliten med helt andre muskler

Vi snakker om verdejo og Ruedas grand cru Nieva som med Ossian og eldgamle vinplanter har funnet en plass blant verdens beste hvitviner.
Aase E. Jacobsen
22 Januar 2020 - 14:45
 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Ossian 2016 er nå i sin niende årgang i Norge, og holder fortsatt stand som en av Spanias og verdens beste hvitviner. Og dokumenterer dermed verdejodruens plass blant kremen.

Les om mitt første møtet med denne vinen

Konsentrasjonen kommer fra druematerialet fra eldgamle vinplanter – mer enn hundre år gamle - som vokser i sandholdig jordsmonn i Nieva – som har fått en slags grand cru-status for verdejo i Rueda. Det høye innholdet av sand er hovedforklaringen på plantenes høye alder. Vinlusa slo aldri rot her. Kompleksiteten i vinen underbygges av framstillingsmåten. Drueklasene avstilkes ikke før pressing, dermed oppnås mer struktur i mosten som gjæres med druenes egne gjærsopper og modner på bunnfallet et helt svangerskap i fat av fransk eik, både barrique og 600 liters, samt større eiketønner. 

Noen av plantene Ossian bruker er nærmere 200 år gamle.

Det har gitt en vin som er svært godt balansert, også takket være 2016-årgangen som var mer moderat hva solvarme angår, hvilket er bra for en hvitvins syrefriskhet. Det gir en kraftpakke av en vin som dette, et velkomment forfriskende løft.

Foto: GLOBAL IMAGE

Ossian Capitel 2016 kan beskrives som Ossian på steroider. Den er laget av druer fra én enkelt vinmark i Peña Aguda, Nieva, med svært gamle planter, opp mot 200 år gamle. Det som skiller Capitel fra den andre, er også at jordsmonnet har skifer. Det gir vinen ekstra karakter og dimensjon. Derfor merker man ikke årgangens friske karakter like lett her siden vinen er så utrolig massiv. Fatpreget er dessuten mer uttalt, så vinen vil trenge tid for å svelge eiken. Og det kommer den trolig til å gjøre, for frukten er superkonsentrert og intens.

Slik smakte 2013-utgaven av denne mastodonten

Her snakker vi om en hvitvin som kan erstatte rødvin i mange sammenhenger. Men som bør serveres i romslige glass og få følge av kraftige smaker, eller aller helst legges dypt i kjelleren. For det kan bli veldig spennende å følge aromautviklingen i en verdejo som skiller seg såpass mye fra den andre.  

Det spesielle skiferjordsmonnet i vinmarken som Capitel får druer fra, fikke heller ikke besøk av vinlusa.

Siden 2011-årgangen har Ossian også laget en utgave av en blanding av druer fra yngre vinstokker som er oppbundet på en mer moderne måte, men fortsatt en brorpart av druer fra de samme gamle buskbeskjærte pre-phylloxera plantene. Quintaluna de Ossian 2018 byr derfor på stor konsentrasjon og god Ossian-karakter, for en mindre penge. Den er laget med samme kvalitetsregime som de andre, men primært gjæret og modnet i ståltanker, og bare en liten andel i større eikefat, hvor den har fått modne på bunnfallet i ni måneder.

At det er mye sand i vinmarkene er lett å se. Foto: © Javer Garcia
Foto: GLOBAL IMAGE

2018 er nok en årgang med god friskhet takket være at jordsmonnet hadde tilstrekkelig med fuktighet før varmen og tørken slo til i juli og august. Det har gitt en vin med veldig god balanse, alkoholen er likevel merkbar, men vinen stråler til rikere (men ikke for salte) sjømatretter.

Ossian har valgt økologisk druedyrking siden starten i 2005. Den gang var det med Javier Zaccagnini og Ismael Gozalo ved roret. I 2016 kjøpte eierne av Ribera del Duero-stjernen Pago de Carraovejas likeså godt hele selskapet.  

Ismael Gozalo satser nå på egne spennende vinprosjekter i Rueda

Det er det høye innholdet av sand som gjør at phylloxera aldri gjorde skade i Rueda og at vinplantene derfor er så gamle.

Ossian har nå 115 hektar vinmarker, hvorav halvparten er upodet gammelt materiale. Fra yngre planter brukes også verdejodruer til vinserie som kalles Verdling hvor verdejo møter rieslingvinmaking. Den finnes i en tørr og en søt utgave som opprinnelig var et samarbeidsprosjekt med henholdsvis Klaus Peter Keller og Nik Weis. Verdling Trocken 2015 skal finnes som spesialbestilling på Vinmonopolet, men jeg har ikke selv prøvd å bestille den. 

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

  • Produsent:
    Ossian Vides y Vinos
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Castilla y León
    Pris:
    1199.90 kr
    Varenummer:
    11331801
    94 POENG
    Ossian Capitel
  • Produsent:
    Ossian Vides y Vinos
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Castilla y León
    Pris:
    459.90 kr
    Varenummer:
    9140601
    92 POENG
    Ossian
  • Produsent:
    Ossian Vides y Vinos
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Castilla y León
    Pris:
    289.90 kr
    Varenummer:
    10812701
    89 POENG
    Quintaluna de Ossian
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her