Denne vinen smaker så mye at det er vanskelig å sette ord på det
(Copyright WineBid 2017. All rights reserved. )

Denne vinen smaker så mye at det er vanskelig å sette ord på det

Det er også grunnen til at vinene fra Taurasi DOCG kalles «Barolo fra sør», og vinene fra Guastaferro er i en klasse for seg.

Jeg har gledet meg som en unge til at det blir så høstlig at det er mulig å dypdykke i smaksnotatene til Guastaferro-vinene, spesielt Guastaferro Taurasi Primum 2008, som jeg smakte midt i verste juniheten. Og nå har den fått følge av Guastaferro Taurasi Primum Riserva 2011. For det er svært sjelden jeg smaker viner med så mye historisk avtrykk i hver dråpe. Druene kommer nemlig fra vinstokker som er mellom 150 og 200 år gamle, og de finnes det ytterst få av i verden.

 

Han lager hvitvin av druer fra 267 år gamle vinstokker

Størst konsentrasjon av slike vinplanter er det i Taurasi DOCG, øst for Napoli, hvor disse vinene kommer fra. Der har jeg med egne øyne sett slike planter, ikke Guastaferros, men planter tilhørende andre produsenter, og de er virkelig unike, nærmest monstrøse og høye som trær. Beskjæringen er også veldig forskjellige fra en moderne vinmark og av en type pergola.

Årsaken til at det finnes så mye gammelt og upodet plantemateriale akkurat her, er det vulkanske sandjordsmonnet hvor vinlusa aldri fikk fotfeste.

Oppbindingen er av typen pergola og vinmarkene ser mer ut som viltvoksende kratt eller urskog.

Derfor smaker hver slurk av disse vinene svært mye, men de er likevel ikke massive eller overekstraherte som enkelte moderne høyoktanviner kan være. De er fremstilt på en veldig naturlig måte med spontangjæring og modning i store fat i 1-2 år for 2008-utgaven og 3 år for riservaen. Deretter modning i ståltanker og en påfølgende flaskemodning. Eikeinnslaget er derfor minimalt, fatmodningen bidrar til å forberede vinen på et langt liv i flasken – og det har altså gitt resultater.

Da jeg smakte 2008 i sommer kjentes det ut som den hadde et helt ekstremt langt potensial. 2011 oppleves marginalt mindre konsentrert, men det kan også være flaskevariasjon eller annen ytre påvirkning. Begge kan med stor grad av trygghet legges innerst i vinkjelleren og glemmes.

I 2008 ble det ikke laget riserva-utgave av Primum, det ble det heller ikke i 2013 som tar over når 2008 er utsolgt, derfor har den også druer fra de aller eldste vinstokkene. Generelt er 2008 en mye kjøligere årgang enn 2011 – de er nærmest ytterpunkter, mens 2013 er litt varmere enn 2008, men likevel langt unna 2011. Det har gitt litt mer stofflighet og tannintørrhet i 2013 enn i 2008, men så har aldersforskjellen på fem år selvsagt litt å si. Selv om utviklingen går sakte med så lagringsdyktige viner som Guastaferros.

I dette varme klimaet snakker vi likevel om mer enn nok varme til at druene modner perfekt. Høyden over havet sørger også for å regulere solvarmen, og de gamle vinstokkene til Primum befinner seg ved rundt 400 m.o.h. på platået som kalles Piano d’Angelo rett ved Taurasi by.

Les mer om dette området og dets viner 

Taurasi DOCG går fra 300 m.o.h (underområdet Versante Nord) til 650 m.o.h. (underområdet Versante Sud-Est).

Utvalget av taurasi på polet er ikke så verst - bare se her

 

Raffaele Guastaferro som har laget disse vinene siden 2004 da han overtok etter faren, har 1,5 hektar med eldgamle vinstokker, og til sammen 10 hektar med yngre planter, de yngste er 40 år. Druer herfra brukes blant annet til Guastaferro Memini Irpinia Aglianico 2013 som ikke er et mindre karaktersterkt uttrykk for aglianicodruen og området. Men mer på den fruktige siden og med det for druesorten typiske store munnfølelsen og fine tanninbittet. Betydelig lavere alkohol gjør den til en enklere vin å håndtere matmessig siden den ikke stiller like store krav til smakskonsentrasjon i matfølget som taurasiene.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Guastaferro Taurasi Primum 2014

Produsent:
Guastaferro
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Campania
Pris:
649,90 kr
Varenummer:
10342501
93 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Guastaferro Taurasi Primum Riserva

Produsent:
Guastaferro
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Campania
Pris:
799,90 kr
Varenummer:
10342601
95 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Guastaferro Memini Irpinia Aglianico 2015

Produsent:
Guastaferro
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Campania
Pris:
369,90 kr
Varenummer:
10241501
91 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen