Derfor er det forskjell på reker

Derfor er det forskjell på reker

Den lyse årstiden blir ikke helt den samme uten den "norske" dypvannsreka. Her får du vite hva du skal se etter.

Ferske reker kjøpt rett fra båten, også kalt Røkke-reker, er for mange en av de aller beste sommertradisjonene. Den lar seg fortsatt realisere langs hele vår lange kyst, men er i stor grad truet på grunn av overfiske. Derfor ble reker fra Skagerak og Nordsjøen rødmerket i WWFs sjømatguide i 2014.

De ble imidlertid frikjent igjen i 2015 siden fisket nå i større grad er bærekraftig. Tiltak er innført slik at småreker ikke fanges. Dermed sikres det at fisket kan fortsette framover.

Men selv om ferske reker også selges i butikkenes fiskedisker gjennom hele sommersesongen, velger de fleste fryste reker. Det er en enda mer bærekraftig løsning, og ikke nødvendigvis en dårligere løsning rent smaksmessig, for det finnes et godt utvalg av høykvalitetsreker. Det lønner seg imidlertid alltid å velge fryste reker som fortsatt er i originalpakningen og ikke fra fryseboksene i butikken.

Teinefanget

Disse løsvektsrekene er ofte maltrakterte, enten av andre kunder eller fra fangsten. Den skjer nemlig ved hjelp av kjempetråler som ikke akkurat er en skånsom fangstmetode. Men den er effektiv og sørger for at frossenreker fra nordatlantiske farvann kan selges helt ned i 20-30 kroner kiloen.

Reker med aioli er uimotståelig

Teine er den beste fangstmetoden også for reker, den samme som brukes for hummer og krabbe. Men siden teinefangst betinger grunt (og varmere) vann, kommer ofte slike reker fra områder hvor fisket ikke lenger regnes som bærekraftig, nemlig Skagerak og Nordsjøen.

Oppvarmingstrussel

Rekene trives nemlig aller best ved temperaturer mellom 1-6 grader og slik fangst kan dermed ikke foregå hele året. Derfor kan det også bli rekefritt i sørnorske farvann når sommeren blir for varm. Så snart vanntemperaturen stiger, flytter rekene seg til kjøligere forhold.

I Barentshavet, ved Svalbard og Grønland er det derimot godt med reker. Enn så lenge. Faren for overfiske er selvsagt alltid til stede. Men reker fra Barentshavet er det fortsatt grønt lys for i WWFs sjømatguide.

Utnytt rekeskallet til kraft

Dessuten henger rekebestanden sammen med bestanden av blant annet torsk. Når sistnevnte tar seg opp, blir det automatisk mindre reker siden dette er blant favorittene.

Den globale oppvarmingen gir selvsagt også grunn til stor bekymring for rekebestanden langs kysten, og dermed mulighetene til å kjøpe ferske reker direkte fra båten. Nyt derfor slike reker med måte.

Fakta om reker

Reker finnes både i fjordene, på bankene og i nordområdene i Barentshavet, ved Svalbard og Grønland, og fanges hele året.

Dypvannsreka (Pandalus borealis) er den vanligste i fangstene. Den liker seg best i kaldt vann og kan enkelte år være helt forsvunnet fra rekefelt i sør, noe som oftest har sammenheng med at temperaturen er blitt for høy.

Dypvannsreka er først hann og når den er 2½ - 4 år skifter den kjønn til hunn. Den parer seg om høsten og hunnreka bærer rognen under bakkroppen vinteren igjennom. Reketråling foregår i Skagerrak, langs kysten og i fjordene med mindre fartøy, mens fisket i Barentshavet og ved Svalbard og Grønland mest drives av store trålere.

Flere lekre oppskrifter med skalldyr

Rekene bearbeides i forskjellig grad, alt fra fersk og frossen til landindustri og direkte eksport. I Skagerrak og til dels i Nordsjøen blir det trålet etter reker med mindre reketrålere.

Reker omsettes kokt med skall, ferske eller frosne, pillede frosne eller lettkonservert i lake. De tåler derfor ikke varmebehandling utover veldig rask oppvarming.

Næringsinnhold

Reke er en god kilde til vitamin B12 og inneholder også en god del av de fettløselige vitaminer A, E og D. Reker inneholder svært lite fett.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen