Slik lager du verdens beste majones til rekene

Slik lager du verdens beste majones til rekene

Ferske reker blir himmelske med hjemmelaget hvitløksmajones. Her får du to forskjellige oppskrifter på aioli.

Lettvint selv om du nok må investere i litt (rå) muskelkraft. Men da kan du nyte rekene med egnet drikkefølge med ekstra god samvittighet etterpå.

Hvitløksmajones er av industrien introdusert som vanlig majones med smak av hvitløk, men det er ikke riktig. Alioli (spansk) eller aioli (franske) betyr rett og slett hvitløk og olje, og det er det den skal smake, ikke først og fremst eggeplomme!

I Spania lages alioli mange steder fortsatt på gamle måten, altså med bare hvitløk og olje, selv om den stadig oftere lages med eggeplommer. Og en tapasbar kan vurderes etter smaken på aliolien.

En dråpe av gangen

Skal du lage ekte alioli, er det viktig at hvitløken er så fersk og sprø som mulig. Og du må bruke mye armkraft og en morter for at resultatet skal bli vellykket.

For hvitløken skal knuses til den skummer, så tilsettes oljen dråpevis, og kun en dråpe av gangen. Da er den blitt luftig og kremaktig. Men selvsagt ikke så jevn og stiv som en majones med eggeplommer. Som dessuten er litt mildere.

Hvitløk er tingen

Vil du ha majonesen så mild som mulig, kan du koke hvitløksfeddene i flere runder med vann. For deretter å avkjøle dem og så lage aiolien (som de fleste kaller den), men da med eggeplommer. Denne metoden er velegnet når du ikke har tilgang på helt fersk hvitløk.

Hvitløksmajones brukes i hele Middelhavsområdet. Men fremgangsmåten er noe forskjellig. Spania skiller seg mest ut med sin enkle versjon, mens franskmennene ofte bruker flere ingredienser. Her får du oppskriften på to veldig ulike versjoner, som begge smaker veldig godt til de ferske rekene.

De norske er salte

Norske reker skiller seg mye fra dem du får servert lenger sør i Europa. Artsforskjeller er det selvsagt flere av, men den viktigste er likevel at de norske rekene er relativt salte.

Lær mer om reker her

På de neste sidene finner du drikkeforslag og oppskrifter

 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen