Sett smak på rekene

Sett smak på rekene

Ferske reker blir himmelske med hjemmelaget hvitløksmajones. Her får du to forskjellige oppskrifter på aioli.

Lettvint selv om du nok må investere i litt (rå) muskelkraft. Men da kan du nyte rekene med egnet drikkefølge med ekstra god samvittighet etterpå.

Hvitløksmajones er av industrien introdusert som vanlig majones med smak av hvitløk, men det er ikke riktig. Alioli (spansk) eller aioli (franske) betyr rett og slett hvitløk og olje, og det er det den skal smake, ikke først og fremst eggeplomme!

I Spania lages alioli mange steder fortsatt på gamle måten, altså med bare hvitløk og olje, selv om den stadig oftere lages med eggeplommer. Og en tapasbar kan vurderes etter smaken på aliolien.

En dråpe av gangen

Skal du lage ekte alioli, er det viktig at hvitløken er så fersk og sprø som mulig. Og du må bruke mye armkraft og en morter for at resultatet skal bli vellykket.

For hvitløken skal knuses til den skummer, så tilsettes oljen dråpevis, og kun en dråpe av gangen. Da er den blitt luftig og kremaktig. Men selvsagt ikke så jevn og stiv som en majones med eggeplommer. Som dessuten er litt mildere.

Hvitløk er tingen

Vil du ha majonesen så mild som mulig, kan du koke hvitløksfeddene i flere runder med vann. For deretter å avkjøle dem og så lage aiolien (som de fleste kaller den), men da med eggeplommer. Denne metoden er velegnet når du ikke har tilgang på helt fersk hvitløk.

Hvitløksmajones brukes i hele Middelhavsområdet. Men fremgangsmåten er noe forskjellig. Spania skiller seg mest ut med sin enkle versjon, mens franskmennene ofte bruker flere ingredienser. Her får du oppskriften på to veldig ulike versjoner, som begge smaker veldig godt til de ferske rekene.

De norske er salte

Norske reker skiller seg mye fra dem du får servert lenger sør i Europa. Artsforskjeller er det selvsagt flere av, men den viktigste er likevel at de norske rekene er relativt salte.

Lær mer om reker her

Saltsmaken har en tendens til å overdøve den naturlige sødmen i rekene, derfor er den det viktigste forholdet å ta hensyn til når vi velger vin. Selvsagt i tillegg til den litt skarpe hvitløksmaken.

Sødme til saltet

På vinsiden leter vi derfor etter en hvitvin som ikke er for delikat, en enklere og mer robust stil. Salt mat foretrekker dessuten ofte en vin med noe sødme. Som i denne rieslingen fra Mosel, Eifel-Pfeiffer Riesling Kabinett 2014. En fruktig og lett vin med god syre og balansert sødme. Hvilket er en perfekt kombinasjon til rekene med tilbehør!

Ikke alle liker denne type vin, altså en vin med svært friske syrer og lett restsødme. Den hvite sørfranske boksvinen Les Grès Chardonnay Viognier er imidlertid mer i den jevne gaten. Veldig aromatisk og fruktig i tropisk retning med ok friskhet og noe krydder og fedme i avslutningen. En vin som er lett å like og som oppleves å gi mye vin for pengene.

Til rekene og tilbehøret går den helt fint, men husk for all del at den må serveres godt avkjølt. Sett derfor ikke boksen i solsteiken, men oppbevar den i kjøleboksen hvis den serveres utendørs.

En rund skarp en

Frister det med en skarp en til, er Arvesølvet Helt Klar som skapt for denne utgaven av reker og majones.

Både duft og smak byr på god frisk sitrusfrukt med noe karve og dill. En frisk akevitt som balanserer både de salte rekene og majonesen til perfeksjon, enten du serverer den avkjølt, eller ved 18 grader for å få frem flest mulig aromaer.

 

Ferske reker med aioli eller alioli og agurksalat

Beregn ca 4-500 g reker med skall pr porsjon.

Gjem rekeskallene og lag den herligste kraft

Fransk aioli

Fremgangsmåte

Kjør poteten sammen med hvitløk, sennep, sitronsaft, tabasco og safran i foodprocessoren eller i mikseren.

Tilsett eggeplommene og litt vann. Kjør til en glatt masse og spe med oljen dråpevis til en tykk majones.

Smak til med salt, pepper og evt. mer sitron.

Tips: Prøv dette til rekene, grillmaten eller i stedet for den vanlige majonesen.

Flere gode sauser og majoneser finner du her

Her finner du de gode grillmatartiklene

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Spansk alioli

Fremgangsmåte

Knus hvitløksfeddene i en morter til det hele skummer.

Tilsett olivenolje dråpe for dråpe mens du rører kraftig hele tiden i samme retning. Når rundt halvparten av oljen er rørt inn, kan du tilsette den i en tynn stråle.

Smak til med sitron og salt.

Flere deilige sauser og majoneser

Tips: Server denne aliolien til reker eller fiskeretter, supper eller grillmat. Denne spanske varianten benytter seg ikke av egg slik den mer vanlige aiolien man finner i ellers.

Les hele den spennende artikkelen her

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Agurksalat

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

litt
1 ss
søt chilidip fra Blue Dragon

Fremgangsmåte

Riv agurkene på den groveste siden av rivjernet.

Dryss over litt salt og ha agurkmassen i et dørslag. La stå i minst 30 minutter for at mest mulig av væsken skal renne av.

Bland ingrediensene til marinaden og bland med den "tørre" agurkmassen.

Flere gode salater finner du her

Tips: Denne salaten passer godt som tilbehør til grillmat, til sommerens fisk- og skalldyrretter, eller er deilig på egen hånd.

Se alle artiklene på sommermat her

Sendt inn av

Foto: Hot chokolate media

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Vinkurs: Vin fra California

Lær alt om hvorfor californiske viner er så populære nå. Master of Wine, Mai Tjemsland tar deg med på en smaksrunde

Vin fra California er i vinden som aldri før. Det er ikke rart når kvaliteten er så høy, prisene så gunstige og variasjonen så stor. Bli med Master of Wine, Mai Tjemsland, på en rundtur blant disse fantastiske vinene. Les hele saken

Til toppen