Mat
Slik lager du verdens beste majones til rekene

Slik lager du verdens beste majones til rekene

Ferske reker blir himmelske med hjemmelaget hvitløksmajones. Her får du to forskjellige oppskrifter på aioli.
11 Juli 2018 - 12:12

Lettvint selv om du nok må investere i litt (rå) muskelkraft. Men da kan du nyte rekene med egnet drikkefølge med ekstra god samvittighet etterpå.

Hvitløksmajones er av industrien introdusert som vanlig majones med smak av hvitløk, men det er ikke riktig. Alioli (spansk) eller aioli (franske) betyr rett og slett hvitløk og olje, og det er det den skal smake, ikke først og fremst eggeplomme!

I Spania lages alioli mange steder fortsatt på gamle måten, altså med bare hvitløk og olje, selv om den stadig oftere lages med eggeplommer. Og en tapasbar kan vurderes etter smaken på aliolien.

En dråpe av gangen
Skal du lage ekte alioli, er det viktig at hvitløken er så fersk og sprø som mulig. Og du må bruke mye armkraft og en morter for at resultatet skal bli vellykket.

For hvitløken skal knuses til den skummer, så tilsettes oljen dråpevis, og kun en dråpe av gangen. Da er den blitt luftig og kremaktig. Men selvsagt ikke så jevn og stiv som en majones med eggeplommer. Som dessuten er litt mildere.

Hvitløk er tingen
Vil du ha majonesen så mild som mulig, kan du koke hvitløksfeddene i flere runder med vann. For deretter å avkjøle dem og så lage aiolien (som de fleste kaller den), men da med eggeplommer. Denne metoden er velegnet når du ikke har tilgang på helt fersk hvitløk.

Hvitløksmajones brukes i hele Middelhavsområdet. Men fremgangsmåten er noe forskjellig. Spania skiller seg mest ut med sin enkle versjon, mens franskmennene ofte bruker flere ingredienser. Her får du oppskriften på to veldig ulike versjoner, som begge smaker veldig godt til de ferske rekene.

De norske er salte
Norske reker skiller seg mye fra dem du får servert lenger sør i Europa. Artsforskjeller er det selvsagt flere av, men den viktigste er likevel at de norske rekene er relativt salte.

Lær mer om reker her

På de neste sidene finner du drikkeforslag og oppskrifter

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her