Kok kraft av rekeskallene

Kok kraft av rekeskallene

Det er faktisk helligbrøde å kaste rekeskallene i søpla. De danner nemlig basis for utsøkt skalldyrkraft. Her er oppskriften. 

Når jeg tenker over hvor mye god smak vi hiver i søpla hver dag, blir jeg skikkelig trist. For når du først har oppdaget hvor mye godt som sitter i rekeskallene, har du ikke lenger samvittighet til å kaste dem.

Fersk vs fryst

Og i hvert fall ikke skallene av de nykokte rekene som ikke har vært innom fryseboksen. De koster mer enn de fryste, men gir en renere smak på kraften.

Reker er den beste sommersnacksen

Det tar litt ekstra tid å lage god kraft, men innsatsen belønnes med glade ansikter rundt middagsbordet.

Og da er investeringen på en drøy time absolutt verdt det. For rekerisottoen blir ikke det minste spennende hvis du bruker en buljongterning som basis i stedet for.

Fyldig rosa

Til reker er vi vant til å tenke øl eller hvitvin. Denne retten er imidlertid så smaksrik at vi til og med kan servere om ikke rødvin, så en fyldig rosé til.

Som Rosaura 2014 (33115) . Den er laget av en rød drue med spesielt god struktur ved navn aglianico som er hjemmehørende i regionene Campania og Basilicata, sør i Italia. Aglianico gir rødviner med stor kraft, mye syrer og tanniner når de er signert gode produsenter som Feudi di San Gregorio, hvor også Rosaura stammer fra.

Eller godt hvitt

Når aglianico benyttes til rosévin, blir farge- og tanninuttrekket fra skallene minimalt, og da sitter vi igjen med masser av frukt og gode syrer. Til rekerisottoen er den helt perfekt.

Flere gode risottooppskrifter

Er du ikke med på dette, finnes det selvsagt noen gode hvite løsninger. En fransk vin fra Alsace-området som har nok frukt og friskhet til å matche risottoen er Trimbach Riesling 2013 (888) .

Et noe billigere alternativ er italienske Cavalchina Bianco di Custoza 2014 (13795) .

Bestill med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Risotto med ferske reker

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

Kraft
skallet av de ferske rekene
5 dl
Risotto
1 stk
løk, finhakket
1 stk
hvitløkfedd, finhakket
2 ss
bladpersille, hakket

Fremgangsmåte

Rens rekene og sett dem i kjøleskapet mens du lager kraften.

Varm olivenolje i en stor stekepanne eller kasserolle og fres rekeskallene til de begynner å bli sprø. Hell over gin el.l. og tenn på. La flammen brenne ut og hell deretter over vinen, vannet, tomatene og urtebuketten. Kok opp og skum av, la småkoke under lokk i 45 minutter.

Sil av kraften og ha rekeskallene over i en food processor sammen med halvparten av den avsilte kraften. Kjør i ca 30 sekunder til du har fått en grøtlignende masse. Ha den tilbake i kjelen sammen med resten av kraften og kok opp nok en gang.

La det hele godgjøre seg i et kvarter til før du heller massen gjennom en finmasket sil. Nå kan du med god samvittighet kaste rekeskallene i søpla. Hold kraften varm (du trenger ca 4,5-5 dl) mens du forbereder risottoen.

Risottoen:
Varm olivenolje i en tykkbunnet kasserolle og fres løken og squashen til de er myke, ca 10 minutter.  Kutt to tomater i terninger, uten frø og skall. Tilsett tomatterningene og fres videre i 5 minutter.

Ha i risen og la den frese sammen med grønnsakene. Tilsett kraften og kok opp. Legg på lokk og la risottoen koke på svak varme i 10-15 minutter. Pass på, den må ikke koke tørr og risen må ikke kokes til mos.

Mens det fortsatt er en del væske igjen, tilsetter du hvitløk, sitronskall og persille, kok opp nok en gang. Når risottoen er perfekt kokt, altså like før all væsken er kokt inn, tilsetter du rekene som røres raskt inn før du serverer umiddelbart.

Husk, når risottoen er kommet på bordet, er det ingen tid til prat, for den må nytes med en gang, før den blir tørr!

Flere deilige risottoretter

Slik lager du verdens beste majones til rekene

Les mer om reker og se gode oppskrifter

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Ingvar Eriksson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen