Drikke
Det beste champagnekjøpet

Det beste champagnekjøpet

Denne champagnen byr på utrolig mye god Mesnil- og chardonnaykarakter for pengene.
Aase E. Jacobsen
24 Oktober 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

André Jacquart Mesnil Experience Brut (1328)koster bare litt mer enn de rimeligste rene chardonnay-champagnene, men byr på vesentlig mer for pengene. Et regelrett kupp er den. Druene kommer nemlig fra Mesnil som er selve hjertet i Côtes-des-Blancs. Og som kjennetegnes av et svært kalkholdig jordsmonn.

Økende priser?

Her har André Jacquart 11 hektar vinmarker som er mye i denne ettertraktete delen av «de grønne druenes paradis». Det som er spesielt for denne champagnen er at selve framstilligen av vinen i stor grad har funnet sted i 2-5 år gamle små eikefat, såkalte barriques. Det gjør at jordsmonnsuttrykket, terroirpreget, kommer mer fram siden vinen får puste før den stenges inne i flaske for annengangsgjæringen.

Les mer om fat og champagne

Chardonnay er den druen det er minst av i Champagne og derfor koster disse vinene ofte litt mer enn de som er en blanding av alle tre druene. Men så altså ikke hos Jacquart. Jeg ser at Richard Juhlin i sin siste utgave, 8000 champagner som nylig kom på norsk, spår at disse champagnene snart vil selges til skyhøye priser. Så da er det vel bare å fylle opp kjelleren.

Puligny med bobler

Også André Jacquart Brut Experience (1325)som får druer fra både Mesnil og Vertus, alt med minimum premier cru-status, er en flott champagne i sitt prissjikt.
Som de øvrige vinene fra André Jacquart er tilsettingen av sukker ved omkorking minimal. Den har ligget like lenge på bunnfallet før omkorking som Mesnil-utgaven. Det betyr fire år, hvilket er mye for en champagne i denne prisklassen.

Les mer om Mesnil

Årgangsutgaven, André Jacquart Millesime Experience Brut 2006 (1326), ligger ytterligere noen år til, inntil åtte år. Aktuell utgave har ligget nærmere seks år på bunnfallet og dokumenterer til fulle Jacquart-champagnenes ry som en god «puligny med bobler». Her må du fram med hummer eller piggvar.

Prøv denne retten til

I dag er det sjette generasjon, Pierre Jacquart og søsteren Marie Doyard-Jacquart, som lager disse fremragende champagnene.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her