Godbiter i pollisten
Det beste langhe nebbiolo-kjøpet

Det beste langhe nebbiolo-kjøpet

Når du ikke vil betale for en barolo, er dette et utmerket alternativ.
Aase E. Jacobsen
04 November 2020 - 14:45

Giovanni Rosso Langhe Nebbiolo 2017 er et herlig aromatisk og samtidig seriøst uttrykk for denne for mange høyt skattede druen. Det betyr saftig og sødmefylt kirsebærfrukt, blomster og innslag av søte urter og krydder, godt pakket inn av god syre og fine tanniner.

Dette er den beste utgaven siden 2010, ifølge mine notater - bortsett fra at jeg klarte å unngå 2016 på en eller annen merkelig måte. Og den som byr på best valuta for pengene av alle.

Her er utvalget av langhe nebbiolo på polet

Så hva er forskjellen til en barolo? Først og fremst kravene til lagring, for barolo er det minst tre år etter druehøsten (egentlig påfølgende 1. januar) hvorav minst to år må være i fat. For langhe nebbiolo er det ingen minimumskrav, og vinen kan sågar lages med andre druer også, bare nebbiolo er den viktigste.

Derfor er det blitt en veldig populær vinstil, som øker med 10 prosent årlig og utgjorde 37 prosent av den totale produksjonen av nebbiolo i 2016. Arealet dyrket med nebbiolo vokser også stadig på bekostning av de andre druene. Langhe nebbiolo er derfor en fin måte å bruke druer fra de unge vinstokkene, og ikke minst nebbiolodruer som er plantet på mindre gunstige steder. For det skjer.

Det bety at vinstilen omfatter alt fra lette og leskende viner til virkelig seriøse saker. Som godt kunne vært barolo. Det markerte Angelo Gaja i 1996 da han deklassifiserte sine baroloer og barbarescoer til langhe nebbiolo.

At vinstilen uttrykker kraft og karakter, er Giovanni Rosso Langhe Nebbiolo et godt bevis på. Så selv om Davide Rosso sier at han leter etter mer frukt i denne vinen, i motsetning til det som er målet for hans baroloer, tilsier måten den er laget på at vi snakker om en nær-barolo-opplevelse.

Til denne vinen bruker han nemlig druer fra parseller plantet mellom 1984 og 2008 i Serralunga, mye av det fra cru-ene Serra og Cerretta som for øvrig gir druer til hans Giovanni Rosso Barolo Serralunga. Derav familielikheten mellom disse to vinene.

Denne siste er nå tilgjengelig i denne sterkt etterspurte 2016-årgangen, en svært aromatisk, men også seriøs og jordsmonnspreget utgave som kommer til å utvikle seg i minst 8-10 år.

I vinkjelleren er det noen små forskjeller, blant annet hva angår uttrekkstiden, Davide Rosso lager en veldig tradisjonell barolostil og det innebærer lang maserasjonstid, fra 20 til 34 dager, alt avhengig av drueskallenes kvalitet, den enkelte årgang og parsell. For langhe nebbiolo er tiden kortere, 12 dager for å være presis.

Det som er likt for vinene er at de spontangjæres i sementtanker. Davide var faktisk en av de første i området som startet med denne mer naturlige tilnærmingen i vinkjelleren.

At langhe nebbiolo-en modnes i store brukte fat i ett år før tapping og deretter ytterligere et år i flaske, understreker den seriøse stilen.

Når vi snakker om langhe nebbiolo er det umulig å unngå hans geniale Giovanni Rosso Langhe Nebbiolo Ester Canale Rosso, vinen som lages av druer fra de yngste plantene i hans historiske parsell i Vigna Rionda. Den har alt du leter etter i en barolo. Den har da også 18 dagers maserasjon som altså nærmer seg det som er Davides husregel for barolo.

2017-årgangen ble lansert i spesialutvalget i høst, og er fortsatt å finne i en håndfull butikker. Prisen kan virke stiv, men er et resultat av økende etterspørsel etter vin fra denne vinmarken, og spesielt fra Davide Rosso. 

Her kan du lese mer om denne vinen

Siden 2014 selges 60 prosent av hans Vignarionda gjennom bbr.com, hvilket gjør at den blir mindre tilgjengelig gjennom andre kanaler - men Norge har Davide Rosso et nært forhold til.

Derfor kom den etterlengtede 2016 i spesialutvalget i høst og ble blåst ut prisen på 2543 til tross. Og når 2018 kommer på markedet om et par års tid, vil det neppe virke dempende på prisene, for Vigna Rionda-ene fra Davide i  disse to årgangene smakte fantastisk rett fra fat i desember 2018. Med 2018 som den mykeste og mest parfymerte av de to.

2018 blir et godt år i denne delen av Piemonte

For å beholde mest mulig av linken til den historiske vinen, den gangen den het Tommaso Canale, etter oldefaren, velger Davide å modne Vignariondaen i store velbrukte kastanjefat, mens han bruker fransk eik for sine andre viner.  Også langhe nebbioloen får denne behandlingen som understreker den eksotiske karakteren.

Denne Vignariondaen i riservautgave koster fortsatt det samme

Davide eier også en parsell i den vestre delen av denne berømte vinmarken, men disse druene brukes til hans vanlige barolo – som altså bidrar til å forklare den gode dybden og eleganse i denne vinen.  

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her