Drikke
Sjelden lekkerbisken

Sjelden lekkerbisken

Denne autentiske smaken av barolovinmarken Vigna Rionda er ikke bare ny på markedet, men også snart historie.
Aase E. Jacobsen
08 September 2011 - 01:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Tommaso Canale Vigna Rionda Barolo 2009 (94083) er ultratradisjonell. Det innebærer relativt lang uttrekkstid under gjæringen som finner sted i sementtanker og bare store velbrukte fat til modningen som tar omtrent tre år. Resultatet er en vin som ikke er spesielt drikkevennlig i sin ungdom, men som har et veldig godt lagringspotensial. Men med en aldeles fantastisk nebbiolokarakter, veldig gode syrer og flotte tanniner.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Den kommer fra Rionda-vinmarken i barolokommunen Serralunga. En vinmark som alltid har vært myteomspunnet og ettertraktet på grunn av sin evne til å gi barolo av en helt spesiell karakter og med en sjelden god evne til å modnes.
Det er i stor grad takket være det ekstra kalkholdige jordsmonnet som gir nebbiolodruer med ekstra dybde og raffinement. Canales druer endte opp hos topprodusenter som Mascarello og Bruno Giacosa. Inntil de bestemte seg for å tappe vinen under egen etikett. Og hvilken etikett - også den er ultratradisjonell.

Fra og med 2007-årgangen sendes den på markedet av Giovanno Rosso, men det er først fra 2011-årgangen at Rossos navn settes på etiketten. Derfor er akkurat denne Rionda-vinen er sjeldenhet som snart er historie. For da Tommaso Canale døde i fjor, var nevøen Davide Rosso (bildet t.h.) den nærmeste til å overta en andel (0,85 hektar) av denne ettertraktete parsellen på totalt 2,2 hektar som en gang hadde tilhørt Davides oldefar, og som denne ervervet i 1934.

Parsellen ble omplantet på 1950-tallet, og inneholder i dag derfor nesten 60 år gamle vinstokker. At Davide kommer til å lage minst like gode Riondaer i framtiden hersker det ingen tvil om, for hans viner er alltid veldig klassiske og uttrykksfulle.

At parseller i Rionda skifter hender, skjer bare i forbindelse med arveoppgjør og er alltid forbundet med stor interesse. De to andre delene av Canales parsell overtas av henholdsvis Guido Porro og Ettore Germano. Det betyr for øvrig også at Roagna mister sin kilde fra Rionda. Ved siden av Rosso, Porro og Germano, er Oddero og ikke minst Massolino betydelige eiere i denne vinmarken.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne knallgule drinken er perfekt til påske og når du trenger noe som lyser opp
Ukens drink
Mayfair

Denne knallgule drinken er perfekt til påske og når du trenger noe som lyser opp

Appelsin og aprikos bidrar med farge og gin med friskhet - og ytterligere kick får smaken med litt nellik. Jula varer helt til påske - og påsken helt til jul.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne knallgule drinken er perfekt til påske og når du trenger noe som lyser opp
Ukens drink
Mayfair

Denne knallgule drinken er perfekt til påske og når du trenger noe som lyser opp

Appelsin og aprikos bidrar med farge og gin med friskhet - og ytterligere kick får smaken med litt nellik. Jula varer helt til påske - og påsken helt til jul.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her