Godbiter i pollisten
Det er fortsatt høysesong for cool-e viner

Det er fortsatt høysesong for cool-e viner

Initiativet til Dirk Niepoort har nå fått flere avleggere – alle i litersflasker - gjennom samarbeid med like cool-e produsenter fra andre områder.
15 September 2021 - 12:45

Dirk Niepoorts vei inn i den naturlige og funky vinverdenen under navnet Nat Cool startet med 2016-årgangen under navnet Drink me – i både rød og hvit utgave. Begge i litersflasker og begge ment for å nytes med sin maksimale ferskhet i behold.

10106901-1.jpg [41.28 KB]Niepoort Drink Me Nat Cool Tinto 2020 er siste versjon ut av den røde. Den har sågar fått plass i basisutvalget. Føler du behov for å være ekstra cool, vet du hva du skal plukke med deg neste gang du er innom polet. Den har sågar gått med 70 kroner siden sist, hvilket gjør den til et veldig godt kjøp, og det har med økt produksjon samt større distribusjon gjennom basisutvalget å gjøre.

2020 oppleves litt rundere enn tidligere utgaver, som kan ha noe med varmen i det året. Men det har gjort vinen mykere, i den grad druen baga kan betegnes som myk.

Råvarene til denne vinen kommer altså fra Bairrada – bagadruens hjemstavn – og som sammen med Dao er Dirks nyere satsingsområder,11215901-1.jpg [36.25 KB] etter at han kjøpte vingården Quinta do Baixo i Bairrada i 2012. Med Nat Cool vil han uttrykke den andre siden av baga og Bairrada, nemlig den fruktige og aromatiske, i kontrast til vinstilens svært lagringsdyktige syre- og tanninrike karakter.

Les mer om hva han gjør i Dao og Bairrada

Den hvite er også i 2020-årgang, men druematerialet kommer fra Vinho Verde, nærmere bestemt underområdene Amarante og Lousada.

Les mer om Vinho verdes underområder her

Den er laget på tradisjonelt vinho verde-vis som betyr å la litt restsukker forbli i vinen før tapping slik at en ny gjæring gjennomføres i flasken. Derfor bruser den svakt, slik at du får en lett petnat-aktig opplevelse. Men boblene blir forholdsvis raskt borte. En svært syrefrisk hvitvin som er perfekt til fet sjømat som sild og makrell, eller retter med fløte eller olje i sausen, men fungerer også godt til retter med ost. Denne vinen er for øyeblikket utsolgt fra lager, men i hyllene på noen pol, samtidig som et lite parti kommer inn igjen om to uker. Så da gjelder det å handle om du fortsatt er i det cool-e hjørnet.

Nat Cool har også spredd seg til andre områder, gjennom samarbeidsprosjekter, ikke ulikt collabs vi kjenner fra håndverksølbransjen. Bortsett fra at vinen lages med den respektive vinprodusentens know how når det kommer til lokale forhold, men at målet er det samme. Derfor får alle vinene ulike smaksprofiler, men uttrykker likevel den samme upretensiøse tilnærmingen. Det er grunn til å minne om at vin først og fremst er til for å nytes og skape glede, ikke alltid dissekeres og gjemmes bort.

Rodrigo Martins.jpg [40.32 KB]Så langt er det 10 produsenter rundt om i Europa som deltar.

Sist ut på polet er portugisiske Rodrigo Martins Espera Nat'Cool Tinto 2020 som er en hybrid mellom rosevin og rødvin. To dagers skallkontakt har gitt en veldig lys og delikat saftig og bringebær- og kirsebærfruktig lett urtepreget vin som samtidig er bløt med god tørrhet. Den er laget av den portugisiske arbeidshesten castelão – også kjent som periquita – som når den dyrkes og behandles riktig, gir veldig gode resultater.

Den har den fått i hendene til Rodrigo Martins som startet Espera i 2014 i Alcobaça nord for Lisboa.

Denne vinen gjør derfor jobben overfor både torsk og klippfisk samtidig som den er en drøm til retter med kylling eller vegetar.

Tenerife-produsenten Suertes del Marqués’ tilnærming til Cool-konseptet13250301-1.jpg [39.12 KB] heter rett og slett Suertes del Marqués Cool 2020.

Les om produsenten her

Den er en slank og syrefrisk rødvin av Tenerife-drue nummer en, listán negro, og med druesortens lyse syrlige fruktkarakter og tydelige røyktoner fra det vulkanske jordsmonnet. Den var veldig reduktiv da den kom til landet, men har åpnet seg en del siden den gangen. Men hell den i en karaffel for maks uttrykk. Eller bruk romslige ballongglass – om mulig.

Fra Tyskland, nærmere beste Weingut Schnaitmann i Württemberg kommer Schnaitmann Anders Nat´Cool 2019 – en aromatisk og fyldig-13045601-1.jpg [479.79 KB]fruktig lett jordsmonnspreget rødvin med fine slanke tanniner som kler litersformatet veldig godt. Server den til pasta, kylling, svin eller vegetar.              

Den er laget av druen trollinger som ikke er hverdagskost i Norge, men det var den i alle fall tidligere i denne delen av Tyskland. Den er en av Württembergs viktigste rødvinsdruer. Württemberg regnes dessuten som Tysklands fremste rødvinsområde – i hvert fall når det kommer til volum, men etter hvert også hva kvalitet angår. Trollinger har ennå ikke fått muligheten til å dokumentere sitt potensial, for den gir for det meste vin basert på høyt utbytte og dermed lav pris. Men i dette tilfellet har vinmakeren klart å fange druenes kvaliteter i en flaske ved hjelp av økologisk dyrking og et utbytte på 60 hl/ha. Jordsmonnet er dessuten det beste for Württemberg, nemlig rød sandholdig leire over kalkholdig leire.

Til daglig lager Anders Schnaitmann mer seriøse viner med VDP-stempel, og er mest kjent for sin pinot noir fra GG-en Lämmler, så dette er hans mulighet til å være litt sprø. Han jobber mer og mer biodynamisk i vinmarkene, og da følger en mer naturlig tilnærming i vinkjelleren etter.

Mange vil nok hevde at vi ikke trenger flere slike cool-e naturviner beregnet på å nytes tidlig, men der er jeg helt uenig. For med dette initiativet - om det er med vilje eller ikke – har Dirk Niepoort satt i gang en prosess som på sikt vil gjøre naturviner stuerene for flere.  

Wine 0 59.jpg [41.96 KB]Dirk Niepoort er ikke kongen av Douro for ingenting. Det viser han gjennom sin Niepoort Trudy The True Ruby Nat Cool – et moderne og sterkt kvalitetsorientert uttrykk for en misforstått portvintradisjon. Ruby er den yngste og ferskeste portvinstilen, og ofte svært rustikk, siden kvaliteten på druematerialet ikke er den ypperste. De beste druene reserveres naturlig nok for vinene som skal lagres lenge.

Med Trudy har Dirk redefinert ruby, og resultatet er – nok en gang som litersflaske – en portvin med veldig godt og rent ungdommelig portvinspreg. Druematerialet er så seriøst som det kan bli for det kommer fra inntil 80 år gamle planter. Druene er fottråkket i de tradisjonelle sementkarene og vinen er modnet i gjennomsnittlig 3 år i store eikefat. En herlig følgesvenn til et assortert ostebord. Eller når du bare trenger noe sterkere og litt søtt i glasset uten å måtte slå på stortromma.        

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Portrett-Aase-HQcrop.jpg [196.54 KB]
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder.

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her