Godbiter i pollisten
Disse vinene må du rett og slett prøve

Disse vinene må du rett og slett prøve

Bairrada og Dão får med Niepoorts satsing en ny mulighet til å overbevise om sin storhet.
Aase E. Jacobsen
30 Oktober 2015 - 04:08

Når Dirk Niepoort gjør noe nytt, får det oppmerksomhet langt utenfor Portugals grenser.

Dirk Niepoort.

 

Det er i Douro han fram til nå har skapt sine mesterverk

Nå er det Bairrada og bagadruen han har kastet seg over. Jeg har allerede latt meg imponere av hva han fikk til med sine rimelige viner fra Dão tidligere i år.

Vi snakker fortsatt om noen reale kupp

Disse vinene har nå fått følge av en vin som dokumenterer at Dão er betydelig undervurdert. Niepoort Conciso 2012 er laget av druer fra 80 til 100 år gamle vinstokker som vokser i områdets beste granittjordsmonn. Vinen er en miks av druene baga, jaen og andre lokale druer. Resultatet er en sødmefylt, jordsmonnspreget og fyldig vin med godt lagringspotensial. Og et utmerket følge til høstlige viltretter - etter en runde i karaffelen eller lagring.

Aller størst forventning er det nok til hva Niepoort får til i naboregionen Bairrada som lenge har vært kjent som Portugals Burgund, men som fortsatt sliter med å få den honnøren den fortjener.

Det er imidlertid en annen som har skaffet området dets renomme så langt

Og Niepoorts viner skuffer ikke. Niepoort Poeirinho 2012 er en svært lagringsdyktig vin med nydelig frisk og ungdommelig frukt, flott konsentrasjon og fasthet. Dette blir en artig vin å følge i årene framover. Alkoholprosenten er takknemlig moderat, bare 12 prosent, noe som avslører områdets kjølige vekstforhold.

Niepoort Lagar de Baixo 2012 er også en ren baga, men skiller seg fra Poerinho ved å være noe mer åpen. Flott syre og gode tanniner borger for et langt liv også for denne vinen som er det aller beste kjøpet av de tre. Nydelig til det meste av rødt kjøtt, og spesielt lam.

Denne siste er laget av de «yngste» vinstokkene på eiendommen Quinta de Baixo i underomådet Cantanhede i Bairrada. Det innebærer fra 20 til 80 år. De eldste som er inntil 150 år gamle, gir druer til Poeirinho som er det gamle navnet på baga. I Bairrada er jordsmonnet klassisk leir- og kalkholdig, og vinstokkene er spredt på en myriade av små parseller. 

Fra Quinta do Baixo.

Niepoort ønsker å gjenskape den tradisjonelle vinstilen i Bairrada, det vil si syrefriske viner, delvis gjæret med stilkene og primært i sementbassengene (lagar).

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her