Godbiter i pollisten
Disse vinene må du rett og slett prøve

Disse vinene må du rett og slett prøve

Bairrada og Dão får med Niepoorts satsing en ny mulighet til å overbevise om sin storhet.
Aase E. Jacobsen
30 Oktober 2015 - 04:08

Når Dirk Niepoort gjør noe nytt, får det oppmerksomhet langt utenfor Portugals grenser.

Dirk Niepoort.

 

Det er i Douro han fram til nå har skapt sine mesterverk

Nå er det Bairrada og bagadruen han har kastet seg over. Jeg har allerede latt meg imponere av hva han fikk til med sine rimelige viner fra Dão tidligere i år.

Vi snakker fortsatt om noen reale kupp

Disse vinene har nå fått følge av en vin som dokumenterer at Dão er betydelig undervurdert. Niepoort Conciso 2012 er laget av druer fra 80 til 100 år gamle vinstokker som vokser i områdets beste granittjordsmonn. Vinen er en miks av druene baga, jaen og andre lokale druer. Resultatet er en sødmefylt, jordsmonnspreget og fyldig vin med godt lagringspotensial. Og et utmerket følge til høstlige viltretter - etter en runde i karaffelen eller lagring.

Aller størst forventning er det nok til hva Niepoort får til i naboregionen Bairrada som lenge har vært kjent som Portugals Burgund, men som fortsatt sliter med å få den honnøren den fortjener.

Det er imidlertid en annen som har skaffet området dets renomme så langt

Og Niepoorts viner skuffer ikke. Niepoort Poeirinho 2012 er en svært lagringsdyktig vin med nydelig frisk og ungdommelig frukt, flott konsentrasjon og fasthet. Dette blir en artig vin å følge i årene framover. Alkoholprosenten er takknemlig moderat, bare 12 prosent, noe som avslører områdets kjølige vekstforhold.

Niepoort Lagar de Baixo 2012 er også en ren baga, men skiller seg fra Poerinho ved å være noe mer åpen. Flott syre og gode tanniner borger for et langt liv også for denne vinen som er det aller beste kjøpet av de tre. Nydelig til det meste av rødt kjøtt, og spesielt lam.

Denne siste er laget av de «yngste» vinstokkene på eiendommen Quinta de Baixo i underomådet Cantanhede i Bairrada. Det innebærer fra 20 til 80 år. De eldste som er inntil 150 år gamle, gir druer til Poeirinho som er det gamle navnet på baga. I Bairrada er jordsmonnet klassisk leir- og kalkholdig, og vinstokkene er spredt på en myriade av små parseller. 

Fra Quinta do Baixo.

Niepoort ønsker å gjenskape den tradisjonelle vinstilen i Bairrada, det vil si syrefriske viner, delvis gjæret med stilkene og primært i sementbassengene (lagar).

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her