Dagens rett
Dette blir hjemmebryggerens favorittmiddag

Dette blir hjemmebryggerens favorittmiddag

Denne oppskriften er signert en mesterkokk, Bent-Åge Rustad, som leker seg med hjemmebrygging. Det kjennes på smaken.
Redaksjonen
31 Januar 2015 - 01:15

Denne retten har svinenakke som hovedingrediens. Skal du lage den nøyaktig slik Bent-Åge gjør det, må du ha sous vide-utstyr. Og tilgang på malt - men det er nå lett å skaffe både via nettet og i de mange bryggebutikkene som har poppet opp.

Eller du kan bruke mørkt øl. Gjerne porter.

Les mer om hva som kjennetegner porter

Har du ikke slikt utstyr, kan du bruke ovnen. Men sett av nok tid for svinenakke trenger lang varmebehandling ved svak varme for å bli perfekt mør. Og ikke minst for å trekke til seg alle smakene.

Se våre andre oppskrifter med svinenakke

Her kan du registrere deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

«Mesket» svinenakke med puffet svor, løkringer, kålrotpure, løkmarmelade og potetkake

«Mesket» svinenakke med puffet svor, løkringer, kålrotpure, løkmarmelade og potetkake
Ingredienser
«Mesket» svinenakke:
800 g svinenakke delt i 200 grams biter
10 g salt
ca 50 g ølmalt til porter, juleøl el mørkt øl.
2 dl vann
Løkringer:
1 løk
1 egg
mel
potetmospulver
salt og pepper
Løkmarmelade:
1 kepaløk
nøytral olje
sukker, salt, eddik og krydder etter ønske
Kålrotpure:
200 g Kålrot
50 g gulrot
210 g grønnsakskraft
100 g usaltet smør
18 g gelatin
135 g grønnsakskraft
2,5 g Gellan gum
7 gr salt
Puffet svor:
Usaltet svinesvor
salt og kryddeR
Potetkake:
1,5 kg rå skrelt potet, skåret i løvtynne skiver
50 g potetmel
50 g smør
2 hakkete hvitløksfedd
2 stilker fersk timian

Fremgangsmåte

«Mesket» svinenakke:
Stykket kjøtt og ingredisenser vakumeres sammen i en sous vide pose og «meskes» i en sirkulator eller en kasserolle med vann på 68 grader i ca 2-3 timer. Tas ut av posen og grilles før servering. Ta vare på sjyen. Sil den, kok inn og jevn eventuelt med litt maizena.

Løkringer:
Skjær løk i tykke ringer og skill dem fra hverandre.
vend ringene i mel, pisket egg og potetmospulver før de friteres på ca 170 grader til de er gylne og sprø. Dryss på salt og krydder etter ønske.

Kålrotpure:
Kok kålrot og gulrot mør i kraft og kjør de 4 øverste ingredisenene til purè. Kok opp, smelt i gelatin og hold varm. Bland kald grønnsakskraft med gellan med en stavmikser og kok opp. Bland de 2 varme væskene og tilsett salt. Fyll i egnet form og avkjøl. Stykkes kald og varmes opp ved servering. Tåler godt oppvarming til ca 80 grader.

Løkmarmelade:
Surr snittet kepaløk i litt nøytral olje til den er myk. Smak til med sukker, salt og eddik og ellers krydderier etter eget ønske.

Puffet svor:
Kok rå svor i ca 2 timer, eller til den er så mør at du kan trykke den i stykker med fingrene. Skrap bort overflødig fett og tørk svoren i ovn el. til den er helt tørr og hard. Fritèr svoren på 180 – 200 grader i ca 30 – 60 sek og dryss på salt og krydder etterpå.

Potetkake:
Skivet potet blandes med varmt smør, hvitløk, timian og potetmel og smakes til med salt og pepper.
Fylles så i en brødform foret med bakepapir og dekkes med aluminiumsfolie. Stekes på 250 grader i ca 40 min og settes deretter med press på potetmassen til den blir kald. Stykkes og varmes etter at den har satt seg. Skiver av lardo legges over rett før servering.

Tips:
Har du ikke sous vide-kokemuligheter, kan du godt bruke vanlig ovn. Ha kjøtt sammen med en 1/2 flaske mørkt øl - gjerne porter eller rester etter julefeiringen, salt og pepper i en gryte med lokk. Sett den I ovnen ved 100 grader og la den står i 6-8 timer. Sjekk innimellom at den ikke koker tørr. Tilsett mer vann.

Sendt inn av Bent-Åge Rustad/Tårnhuset

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her