Godbiter i pollisten
Dette blir høstens viltviner

Dette blir høstens viltviner

Cornasene fra Vincent Paris er svært vellykkete i 2013-årgangen. Og vil skape vinglede til mange høstmiddager i årene som kommer.
Aase E. Jacobsen
16 Oktober 2015 - 15:50

Syrah og det forvitrete skiferjordsmonnet i de bratte skråningene i Cornas gir viner med en helt spesiell kraft og lagringspotensial. Fra noen av de bratteste parsellene med 60 posent helning, kommer druene til Vincent Paris Cornas Granit 60 2013.

Les mer om hvorfor Cornas er så spesiell

En kraftpakke som nå i sin pureste ungdom kun viser primærfrukten og jordsmonn i bakkant. Men med tid vil den utvikle komplekse og mer «dyriske» aromaer. Selv om det kan føles lenge å måtte vente flere år på å oppleve hvor fantastisk godt en slik vin matcher velhengt viltkjøtt, er det verd ventingen. Men for all del, den smaker veldig godt allerede til gode viltretter samt til tørrhengt storfe. Husk bare å ha den i en karaffel en time før maten serveres.

Forskjellen til Vincent Paris’ rimeligere cornastolking, Vincent Paris Cornas Granit 30 2013, er både knyttet til vinmarkens egenskaper (30 prosent helning) og vinmaking.

Les mer om denne produsenten

Vincent Paris.

Denne siste er ment å nytes mens du venter på «storebror». Derfor er samtlige druer til 30-versjonen avstilket. For 60-utgaven er stilkene beholdt for en knapp tredel av klasene samtidig som uttrekkstiden er en uke lengre. Dermed oppnås større fasthet og større holdbarhet.

Ikke for det, 30-versjonen har i 2013 også et veldig godt lagringspotensial.

Vincent Paris bruker kun druenes egne gjærsopper i vinkjelleren, og vinene filtreres heller ikke.

Foto: Erik S. Johnsen

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 
Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 

Med denne asiatiskinspirerte oppskriften får du en helt annen smaksopplevelse av svinefileten. Ikke er oppskriften vanskelig heller.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley

På BEINSPIRED 2026 har du mulighet til å smake 5 deilige spanske viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her