Tester

Drikke til lutefisk

Slik velger du perfekt drikke til lutefisken
Foto: (Kim Holthe)

Slik velger du perfekt drikke til lutefisken

Hvis du har lyst til å prøve noe nytt til lutefisken, eller ønsker deg flere alternativer så får du vite alt du trenger her
06 Desember 2024 - 09:25

Julebordsesongen har akkurat sparket i gang, og i disse tider er det mange som spiser og/eller serverer lutefisk. Spørsmålet er, hva drikker vi til lutefisk? Lett svar tenker du kanskje, øl og akevitt er jo det som er tradisjonen.

Selv om øl og akevitt er godt, og ikke er et feil valg til tradisjonsretten, er det nok nettopp mer grunnet tradisjon og god stemning enn den beste mat- og drikkeopplevelsen. Hvis du ønsker å finne noe som virkelig utfyller smakene i rettene må vi nok over i vinens verden.

Lutefisken i seg selv er kanskje ikke det vanskeligste å sette vin til, men er du av typen som både har på ertestuing, bacon og sennep, så har vi skapt litt større utfordringer for drikkevalget.

En myk og fruktig rosevin kan fungere, men jeg vil i prinsippet styre helt unna rødvin, men skal du absolutt ha det så må du være forsiktig med bruken av, sennep, ertestuing og de søteste tilbehørene. Velg en rødvin uten alt for mye tanniner, og gjerne en rødvin med litt alder kan være et spennende og uortodoks valg til lutefisken. Men da må du nok lete litt i egen kjeller, for dette er ikke rødvin som selges på vanlig måte (kun auksjoner). 

Hvitvin og musserende til lutefisk
Men det er altså hvitvin og musserende vin som er det aller beste valget til lutefisken, og gjerne viner med god konsentrasjon, som betyr at vi kanskje må litt opp i pris. Når det gjelder musserende vil champagne være et godt valg, grunnet metoden og druene den er laget på.

Den vil ha utviklet kompleksiteten på den lange lagringen på bunnfallet, og dermed også fått litt alder som også kan være ønskelig mot fisken og tilbehøret. Fruktigheten er også en viktig faktor. Andre typer musserende som cremant, en god sekt (tradisjonell metode), og ikke minst britisk musserende kan også være gode valg.

Hvis du ønsker deg hvitvin, så vil en GG-riesling med litt alder være et aldeles ypperlig valg, denne vinen vil nok også tåle sennep og brunost. Fatmodnet chardonnay, igjen gjerne med litt alder kan også være et godt valg, men da bør du være forsiktig med sennepen og sødmen. Det viktigste er at vinene har en god friskhet slik at den rydder opp i baconfett og ertestuing.

Som tidligere nevnt, vil ikke øl og akevitt være et dårlig valg til disse rettene, og tradisjoner er jo til for en grunn, men velg for all del et lyst og friskt øl. Hvis du ikke har prøvd før, så syns jeg virkelig du skal prøve med en vin til, fordi det vil være en spennende og annerledes opplevelse.

På de neste sidene finner du vin med og uten bobler, øl, sider og brennevin som passer for lutefiskmåltidet

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 28. januar i Oslo

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen

Det er sjelden du får møte en Master of Wine og smake viner som ikke er tilgjengelig i Norge. Denne kvelden vil du ikke gå glipp av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her