Dette drikker du til lutefisk

Hvilken lutefisk du velger, får også betydning for drikkefølget. Men den store mengden tilbehør mange kamuflerer lutefisksmaken med har vel så mye innflytelse.
Aase E. Jacobsen
13 November 2006 - 13:01

Du befinner deg her:

 

Del 1: Ekte eller uekte lutefisk?

>>>

Del 2: Dette drikker du til lutefisk

 

Del 3: Slik koker du lutefisk

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Gitt en moderat mengde av bacon, ribbefett og ertestuing (men ikke noe sirup eller brunost), slik at fiskesmaken trenger gjennom er dette gode anbefalinger:

Til den mildeste lutefisken fungerer polutgaven av Mack Juleøl (2667) veldig godt. Det gjør også den noe mildere og svakere utgaven fra samme bryggeri samt tilsvarende fra Aass. Denne lutefisktypen passer best sammen med et juleøl med dempet maltpreg.

Den ekte lutefisken derimot trives godt sammen med et rikere maltpreg. Faktisk bidrar tørrfiskaromaene til å løfte frem fruktigheten i ølet. Som i butikkversjonen av Borg.
 
Men ekte lutefisk trives aller best sammen med ekte juleøl. Hansa Ekstra Vellagret Julebrygg (44787) og CB Juleøl (2661) har akkurat passe mengde maltrikdom og humlebitterhet til å møte lutefiskens kraftige aroma.

Lysholm selvskreven
Godt juleøl gjør akevitt helt overflødig til lutefisk, men hvis du insisterer, passer årets Juleakevitt, Gilde Juleakevitt 2014 (12302), fint til lutefisken. Også den mildeste utgaven.

Eller så har vi jo selvsagt Norsk Lutefisk Akevitt (39537) som er skreddersydd til lutefisk med full pakke. Etiketten til denne akevitten viser for øvrig brygga til landets ledende lutefiskprodusent, Hveding.
 
Når det er snakk om lutefisk, stiller Lysholm Linie (12067) alltid sterkt. Denne akevitten med det fyldige men balanserte krydderpreget er nemlig perfekt for begge lutefiskversjoner - samt for de som liker godt med ribbefett.

Hvit burgunder
Du må ikke nødvendigvis nyte øl og akevitt til lutefisken. Og spesielt ikke hvis du velger den milde kunsttørkete varianten. Vi trenger imidlertid en hvitvin som er frisk og fruktig med god fruktsødme som J. Bäumer Rheingau Riesling 2014 (20315). Mer raffinert er Mosel-vinen Eitelsbacher Karthäuserhofberg Riesling 2011 (20313).

Den har sin delikate stil til tross, nok kraft til å nytes sammen med den ekte lutefisken. En spennende og annerledes kombinasjon er den flotte og prisgunstige hvite burgunderen Michelot Bourgogne Blanc 2012 (50247) fra Michelot. Selv om den gjør en glimrende jobb sammen med "pysefisken", er det først sammen med den ekte versjonen at den briljerer. Vinens mineraltoner spiller på lag med de tørkete fiskearomaene på en fascinerende måte.

Bestill drikkeforslagene med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
 

Du befinner deg her:

 

Del 1: Ekte eller uekte lutefisk?

>>>

Del 2: Dette drikker du til lutefisk

 

Del 3: Slik koker du lutefisk

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her