Tester

Drikke til lutefisk

Slik velger du perfekt drikke til lutefisken
Foto: (Kim Holthe)

Slik velger du perfekt drikke til lutefisken

Hvis du har lyst til å prøve noe nytt til lutefisken, eller ønsker deg flere alternativer så får du vite alt du trenger her
29 November 2023 - 10:25

Julebordsesongen har akkurat sparket i gang, og i disse tider er det mange som spiser og/eller serverer lutefisk. Spørsmålet er, hva drikker vi til lutefisk? Lett svar tenker du kanskje, øl og akevitt er jo det som er tradisjonen.

Selv om øl og akevitt er godt, og ikke er et feil valg til tradisjonsretten, er det nok nettopp mer grunnet tradisjon og god stemning enn den beste mat- og drikkeopplevelsen. Hvis du ønsker å finne noe som virkelig utfyller smakene i rettene må vi nok over i vinens verden.

Lutefisken i seg selv er kanskje ikke det vanskeligste å sette vin til, men er du av typen som både har på ertestuing, bacon og sennep, så har vi skapt litt større utfordringer for drikkevalget.

En myk og fruktig rosevin kan fungere, men jeg vil i prinsippet styre helt unna rødvin, men skal du absolutt ha det så må du være forsiktig med bruken av, sennep, ertestuing og de søteste tilbehørene. Velg en rødvin uten alt for mye tanniner, og gjerne en rødvin med litt alder kan være et spennende og uortodoks valg til lutefisken. Men da må du nok lete litt i egen kjeller, for dette er ikke rødvin som selges på vanlig måte (kun auksjoner). 

Hvitvin og musserende til lutefisk
Men det er altså hvitvin og musserende vin som er det aller beste valget til lutefisken, og gjerne viner med god konsentrasjon, som betyr at vi kanskje må litt opp i pris. Når det gjelder musserende vil champagne være et godt valg, grunnet metoden og druene den er laget på.

Den vil ha utviklet kompleksiteten på den lange lagringen på bunnfallet, og dermed også fått litt alder som også kan være ønskelig mot fisken og tilbehøret. Fruktigheten er også en viktig faktor. Andre typer musserende som cremant, en god sekt (tradisjonell metode), og ikke minst britisk musserende kan også være gode valg.

Hvis du ønsker deg hvitvin, så vil en GG-riesling med litt alder være et aldeles ypperlig valg, denne vinen vil nok også tåle sennep og brunost. Fatmodnet chardonnay, igjen gjerne med litt alder kan også være et godt valg, men da bør du være forsiktig med sennepen og sødmen. Det viktigste er at vinene har en god friskhet slik at den rydder opp i baconfett og ertestuing.

Som tidligere nevnt, vil ikke øl og akevitt være et dårlig valg til disse rettene, og tradisjoner er jo til for en grunn, men velg for all del et lyst og friskt øl. Hvis du ikke har prøvd før, så syns jeg virkelig du skal prøve med en vin til, fordi det vil være en spennende og annerledes opplevelse.

På de neste sidene finner du vin med og uten bobler, øl, sider og brennevin som passer for lutefiskmåltidet

 
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her