Dette drikker du til lutefisk

Hvilken lutefisk du velger, får også betydning for drikkefølget. Men den store mengden tilbehør mange kamuflerer lutefisksmaken med har vel så mye innflytelse.
Aase E. Jacobsen
13 November 2006 - 13:01

Du befinner deg her:

 

Del 1: Ekte eller uekte lutefisk?

>>>

Del 2: Dette drikker du til lutefisk

 

Del 3: Slik koker du lutefisk

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Gitt en moderat mengde av bacon, ribbefett og ertestuing (men ikke noe sirup eller brunost), slik at fiskesmaken trenger gjennom er dette gode anbefalinger:

Til den mildeste lutefisken fungerer polutgaven av Mack Juleøl (2667) veldig godt. Det gjør også den noe mildere og svakere utgaven fra samme bryggeri samt tilsvarende fra Aass. Denne lutefisktypen passer best sammen med et juleøl med dempet maltpreg.

Den ekte lutefisken derimot trives godt sammen med et rikere maltpreg. Faktisk bidrar tørrfiskaromaene til å løfte frem fruktigheten i ølet. Som i butikkversjonen av Borg.
 
Men ekte lutefisk trives aller best sammen med ekte juleøl. Hansa Ekstra Vellagret Julebrygg (44787) og CB Juleøl (2661) har akkurat passe mengde maltrikdom og humlebitterhet til å møte lutefiskens kraftige aroma.

Lysholm selvskreven
Godt juleøl gjør akevitt helt overflødig til lutefisk, men hvis du insisterer, passer årets Juleakevitt, Gilde Juleakevitt 2014 (12302), fint til lutefisken. Også den mildeste utgaven.

Eller så har vi jo selvsagt Norsk Lutefisk Akevitt (39537) som er skreddersydd til lutefisk med full pakke. Etiketten til denne akevitten viser for øvrig brygga til landets ledende lutefiskprodusent, Hveding.
 
Når det er snakk om lutefisk, stiller Lysholm Linie (12067) alltid sterkt. Denne akevitten med det fyldige men balanserte krydderpreget er nemlig perfekt for begge lutefiskversjoner - samt for de som liker godt med ribbefett.

Hvit burgunder
Du må ikke nødvendigvis nyte øl og akevitt til lutefisken. Og spesielt ikke hvis du velger den milde kunsttørkete varianten. Vi trenger imidlertid en hvitvin som er frisk og fruktig med god fruktsødme som J. Bäumer Rheingau Riesling 2014 (20315). Mer raffinert er Mosel-vinen Eitelsbacher Karthäuserhofberg Riesling 2011 (20313).

Den har sin delikate stil til tross, nok kraft til å nytes sammen med den ekte lutefisken. En spennende og annerledes kombinasjon er den flotte og prisgunstige hvite burgunderen Michelot Bourgogne Blanc 2012 (50247) fra Michelot. Selv om den gjør en glimrende jobb sammen med "pysefisken", er det først sammen med den ekte versjonen at den briljerer. Vinens mineraltoner spiller på lag med de tørkete fiskearomaene på en fascinerende måte.

Bestill drikkeforslagene med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
 

Du befinner deg her:

 

Del 1: Ekte eller uekte lutefisk?

>>>

Del 2: Dette drikker du til lutefisk

 

Del 3: Slik koker du lutefisk

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær
Ukens drink

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær

Kombinasjonen av bringebær, bjørnebærlikør, champagne og gin og med en umiskjennelig smak av agurk og rose, kan ikke bli noe annet enn godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar turen til Veneto, Romagna, Slovenia, Østerrike og København.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen
Dagens rett

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen

Persiskinspirerte retter er ikke hverdagskost, men det kan denne oppskriften fort gjøre dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær
Ukens drink

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær

Kombinasjonen av bringebær, bjørnebærlikør, champagne og gin og med en umiskjennelig smak av agurk og rose, kan ikke bli noe annet enn godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her