Godbiter i pollisten
Dette er den ultimate chablis

Dette er den ultimate chablis

God chablis skal være konsentrert og steinete med kalkaktig fedme, syrlig lys frukt og god syrestruktur. Slik er Duplessis-chablisene.
Aase E. Jacobsen
06 November 2019 - 14:45
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Jeg kalte disse chablisene «grand cru, men til halv pris», og det står jeg ved. I 2017-årgang er de ekstra konsentrerte med super syre som borger for et langt liv. Mens prisene på chablis har galoppert, og det er ikke noe å si på det gitt de ultralave avlingene de siste årene, så er fortsatt Duplessis svært behagelig priset. Om du sammenligner dem med premier cru fra Sentralburgund, og det tåler de så absolutt, blir regnestykket enda mer fordelaktig. 

Lilian Duplessis.

Selv om vingården fortsatt bærer navnet til faren Gérard, er det Lilian Duplessis som har hatt ansvaret de siste 20 årene. Han overtok fem år etter at firmaet feiret 100 års jubileum. Det var også han som konverterte familiens 9 hektar til økologisk drift, det skjedd i 2010. Men han endret ikke farens praksis med å modne vinene i velbrukte barriques selv om stemningen i regionen har gått i bølger når det kommer til hva som er det «korrekte» for chablis, stål eller eik. Et spørsmål som også burde inkludere sement og amfora all den tid stadig flere oppdager denne type gjæringskar sin betydning for selve prosessen når det er snakk og å kun bruke druenes enge gjærsopper. 

Men hos Duplessis er det stål som brukes til gjæringen. Og tiden i fatene er seks og ni måneder for henholdsvis premier og grand cru. 

 
 

Duplessis Chablis Premier Cru Montmains 2017 og Duplessis Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 2017 er de to premier cruene som aller mest ligner på grand cru-er rent konsentrasjonsmessig. Den første er, takket være det enda mer av kalkholdige jordsmonnet, også kjent som Kimmeridge-kalk, hakket mer elegant, mens den andre har mer leire som gir en mer kompakt vin. 

Den første ligger på den vestre siden av Chablis og den andre ligger i forlengelsen av Grand cru-åsen. Det gjør at Montmains er mer sørøstvendt og Montee de Tonnerre mer sørvestvendt. Hvilket også bidrar til stilforskjeller. 

Derfor er det bare ett svar som gjelder: Ja, takk begge deler. Det som er ekstra hyggelig er at de finnes i forholdsvis gode kvanta. Den fantastiske Duplessis Chablis Grand Cru Les Clos 2017 er det bare noen få magnumflasker igjen av. 

I 2017 stråler også Duplessis Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2017. Den kommer fra en mikroparsell i hjertet av denne primært sørvendte vinmarken som sikrer maksimal modning, og med 2017-syrene blir det full pott. I øyeblikket er den ytterst forførende, men den har likevel et veldig godt lagringspotensial. 

 

Som er fellestrekkene for alle Duplessis’ chabliser, selv den som bare heter chablis er helt fantastisk i 2017, så er den også mer enn bare en chablis all den tid den har samme type Kimmeridge-jordsmonn som premier cru-ene (mens mange vanlige chabliser har Portland-, Oxford- eller Tonnere-kalk). 

Se hele den store Duplessis-porteføljen her

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her