Drikke
Som grand cru chablis, men til til halv pris

Som grand cru chablis, men til til halv pris

Få lager så kraftige og lagringsdyktige premier cru-er som Duplessis. De er på nivå med andre grand cru-er, men til «halve prisen».
Aase E. Jacobsen
11 September 2014 - 07:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Når det er sagt, har ultratradisjonelle Duplessis en vinstil som trenger tilvenning. Og ikke minst en karaffel om du ikke har en dyp kjeller å legge vinene i.

Dette er chablis med hår på brøstet

Vinstilen er nemlig ikke spesielt tilgjengelig. Vinene trenger luft, selv den enkleste, Gérard Duplessis Petit Chablis 2012 (8793), har godt av et lite opphold i karaffelen. Det gjelder i enda større grad «standardchablisen», Duplessis Chablis 2009 (58420), som for øvrig fortsatt selges i 2009-årgang, mens alle andre er over på 2013.

Karaffel eller kjeller

Vinene på premier cru-nivå bør dekanteres flere timer før de skal drikkes med mindre de har fått fem år eller mer i kjelleren. Montée de Tonnerre og Montmain kjemper om en plass aller øverst i Duplessis-pyramiden. Når Montmain dukker opp i 2010-årgang, er jeg overbevist om at den overtar tronen helt og holdent.

Duplessis' viner imponerer alltid med sin store konsentrasjon, uten å være mektige, og ikke minst intense steinaktige karakter. Her er både «våt stein, steinbrudd og sandtak» samt et umiskjennelig innslag av sjø, tang og tare, men det kommer særlig til uttrykk med alder.

Artikkelen fortsetter under lenkene til pollisten.

Duplessis Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 2010 (94691)

Duplessis Chablis Premier Cru Montmain 2010 (5330)

Duplessis Chablis Premier Cru Vaillon 2010 (94690)

Duplessis Chablis 1. cru Fourchaume 2009 (59590)

Duplessis Chablis Premier Cru Vaugiraut 2011 (52454)

Duplessis Chablis 2009 (58420)

Gérard Duplessis Petit Chablis 2012 (8793)

Økologisk sertifisering

Det som er aller mest gledelig er at disse vinene fortsatt er så billige, spesielt gitt den kraftige prisutviklingen chablis har vært gjennom de siste årene.

Et raskt blikk på mannen som har gjort disse vinene kjent, den nå nesten-pensjonerte Gérard Duplessis, og omgivelsene han lager dem i, sier meg at her brukes det ikke penger unødig.

Av «moderne» sider ved Duplessis, kan nevnes at vinene derfra er sertifisert økologisk fra og med 2010-årgangen.

Stadig flere chablisprodusenter tenker grønt

Det er et resultat av at en ny generasjon av familien har fått et ord med i laget. Nå er det sønnen Lilian som er produsentens ansikt innad og utad.

Dette er den «nye» chablisstilen

Mest sannsynlig er det Duplessis' praksis som blir «den nye chablis», allerede ser vi tendensene til det, med tilbake til tradisjonene (inkludert bruk av fat) og naturlige metoder i både vinmarker og kjeller.

Duplessis har for øvrig til sammen 8 hektar fordelt på et tjuetalls parseller, seks premier cru-er og én grand cru. Deres Duplessis Chablis Grand Cru Les Clos 2010 (91221)er ikke uventet en svært konsentrert vin som lagres lenge, men som nå er utsolgt. Den høye konsentrasjonen i de fleste av Duplessis' viner kommer blant annet av vinstokkenes alder som er inntil 75 år.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her