Godbiter i pollisten
Dette er den ultimate chablis

Dette er den ultimate chablis

God chablis skal være konsentrert og steinete med kalkaktig fedme, syrlig lys frukt og god syrestruktur. Slik er Duplessis-chablisene.
Aase E. Jacobsen
06 November 2019 - 14:45
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Jeg kalte disse chablisene «grand cru, men til halv pris», og det står jeg ved. I 2017-årgang er de ekstra konsentrerte med super syre som borger for et langt liv. Mens prisene på chablis har galoppert, og det er ikke noe å si på det gitt de ultralave avlingene de siste årene, så er fortsatt Duplessis svært behagelig priset. Om du sammenligner dem med premier cru fra Sentralburgund, og det tåler de så absolutt, blir regnestykket enda mer fordelaktig. 

Lilian Duplessis.

Selv om vingården fortsatt bærer navnet til faren Gérard, er det Lilian Duplessis som har hatt ansvaret de siste 20 årene. Han overtok fem år etter at firmaet feiret 100 års jubileum. Det var også han som konverterte familiens 9 hektar til økologisk drift, det skjedd i 2010. Men han endret ikke farens praksis med å modne vinene i velbrukte barriques selv om stemningen i regionen har gått i bølger når det kommer til hva som er det «korrekte» for chablis, stål eller eik. Et spørsmål som også burde inkludere sement og amfora all den tid stadig flere oppdager denne type gjæringskar sin betydning for selve prosessen når det er snakk og å kun bruke druenes enge gjærsopper. 

Men hos Duplessis er det stål som brukes til gjæringen. Og tiden i fatene er seks og ni måneder for henholdsvis premier og grand cru. 

 
 

Duplessis Chablis Premier Cru Montmains 2017 og Duplessis Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 2017 er de to premier cruene som aller mest ligner på grand cru-er rent konsentrasjonsmessig. Den første er, takket være det enda mer av kalkholdige jordsmonnet, også kjent som Kimmeridge-kalk, hakket mer elegant, mens den andre har mer leire som gir en mer kompakt vin. 

Den første ligger på den vestre siden av Chablis og den andre ligger i forlengelsen av Grand cru-åsen. Det gjør at Montmains er mer sørøstvendt og Montee de Tonnerre mer sørvestvendt. Hvilket også bidrar til stilforskjeller. 

Derfor er det bare ett svar som gjelder: Ja, takk begge deler. Det som er ekstra hyggelig er at de finnes i forholdsvis gode kvanta. Den fantastiske Duplessis Chablis Grand Cru Les Clos 2017 er det bare noen få magnumflasker igjen av. 

I 2017 stråler også Duplessis Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2017. Den kommer fra en mikroparsell i hjertet av denne primært sørvendte vinmarken som sikrer maksimal modning, og med 2017-syrene blir det full pott. I øyeblikket er den ytterst forførende, men den har likevel et veldig godt lagringspotensial. 

 

Som er fellestrekkene for alle Duplessis’ chabliser, selv den som bare heter chablis er helt fantastisk i 2017, så er den også mer enn bare en chablis all den tid den har samme type Kimmeridge-jordsmonn som premier cru-ene (mens mange vanlige chabliser har Portland-, Oxford- eller Tonnere-kalk). 

Se hele den store Duplessis-porteføljen her

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La barne lage middagen i dag - da spiser de garantert opp alt
Dagens rett

La barne lage middagen i dag - da spiser de garantert opp alt

Det er mye god mat i gode pølser, ikke minst når du gjør noe ekstra ut av dem. I denne lettvinte oppskriften (som alle kan klare) spiller pølsene en litt underordnet rolle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her