Godbiter i pollisten
Dette er den ultimate chablis

Dette er den ultimate chablis

God chablis skal være konsentrert og steinete med kalkaktig fedme, syrlig lys frukt og god syrestruktur. Slik er Duplessis-chablisene.
Aase E. Jacobsen
06 November 2019 - 13:45
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Jeg kalte disse chablisene «grand cru, men til halv pris», og det står jeg ved. I 2017-årgang er de ekstra konsentrerte med super syre som borger for et langt liv. Mens prisene på chablis har galoppert, og det er ikke noe å si på det gitt de ultralave avlingene de siste årene, så er fortsatt Duplessis svært behagelig priset. Om du sammenligner dem med premier cru fra Sentralburgund, og det tåler de så absolutt, blir regnestykket enda mer fordelaktig. 

Lilian Duplessis.

Selv om vingården fortsatt bærer navnet til faren Gérard, er det Lilian Duplessis som har hatt ansvaret de siste 20 årene. Han overtok fem år etter at firmaet feiret 100 års jubileum. Det var også han som konverterte familiens 9 hektar til økologisk drift, det skjedd i 2010. Men han endret ikke farens praksis med å modne vinene i velbrukte barriques selv om stemningen i regionen har gått i bølger når det kommer til hva som er det «korrekte» for chablis, stål eller eik. Et spørsmål som også burde inkludere sement og amfora all den tid stadig flere oppdager denne type gjæringskar sin betydning for selve prosessen når det er snakk og å kun bruke druenes enge gjærsopper. 

Men hos Duplessis er det stål som brukes til gjæringen. Og tiden i fatene er seks og ni måneder for henholdsvis premier og grand cru. 

 
 

Duplessis Chablis Premier Cru Montmains 2017 og Duplessis Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 2017 er de to premier cruene som aller mest ligner på grand cru-er rent konsentrasjonsmessig. Den første er, takket være det enda mer av kalkholdige jordsmonnet, også kjent som Kimmeridge-kalk, hakket mer elegant, mens den andre har mer leire som gir en mer kompakt vin. 

Den første ligger på den vestre siden av Chablis og den andre ligger i forlengelsen av Grand cru-åsen. Det gjør at Montmains er mer sørøstvendt og Montee de Tonnerre mer sørvestvendt. Hvilket også bidrar til stilforskjeller. 

Derfor er det bare ett svar som gjelder: Ja, takk begge deler. Det som er ekstra hyggelig er at de finnes i forholdsvis gode kvanta. Den fantastiske Duplessis Chablis Grand Cru Les Clos 2017 er det bare noen få magnumflasker igjen av. 

I 2017 stråler også Duplessis Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2017. Den kommer fra en mikroparsell i hjertet av denne primært sørvendte vinmarken som sikrer maksimal modning, og med 2017-syrene blir det full pott. I øyeblikket er den ytterst forførende, men den har likevel et veldig godt lagringspotensial. 

 

Som er fellestrekkene for alle Duplessis’ chabliser, selv den som bare heter chablis er helt fantastisk i 2017, så er den også mer enn bare en chablis all den tid den har samme type Kimmeridge-jordsmonn som premier cru-ene (mens mange vanlige chabliser har Portland-, Oxford- eller Tonnere-kalk). 

Se hele den store Duplessis-porteføljen her

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv en eksotisk vri på gulrotkaken
Ukens kake

Prøv en eksotisk vri på gulrotkaken

Denne gulrotkaken har fått smak av likøren laget av den sørafrikanske frukten marula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her