Godbiter i pollisten
Dette er roseen for deg som helst vil ha rødvin

Dette er roseen for deg som helst vil ha rødvin

Så er den laget av en drue som gir noen av verdens lekreste rødviner. Den finnes også som rødvin. Begge fra et sted ingen skulle tro det var mulig å lage vin.
Aase E. Jacobsen
06 Juni 2018 - 13:45

Bonavita Rosato 2017 er en virkelig herlig og annerledes rose som er nærmere rødvin, men fortsatt med rosevinens bløthet. Den har frisk og lekker syre og tydelig røykpreget jordsmonnskarakter, men også med delikate frukttoner og blomster. En virkelig lekkerbisken som også tåler lagring. Og som smaker fortreffelig til sommerlig grillmat med lam, pølser, lyst kjøtt, kylling eller også ost og spekemat.

Det er mange grunner til at den står ut fra mengden av roseviner som finnes på markedet.

Se alle rosevinene du kan velge mellom

Neste generasjon i Scarfone-familien er sikret.

En av dem er druesorten, nerello mascalese, som er Sicilias svar på pinot noir eller nebbiolo. En annen er måten druene er dyrket og vinen er laget på. Vi snakker økologisk og etter biodynamiske prinsipper, spontangjæring, ingen klaring eller filtrering. Som en rødvin med andre ord, bortsett fra at fargen er et resultat av inntil to dagers skallkontakt. Derfor er den rødere enn mange roseviner, men siden nerello mascalese aldri gir veldig mørk rødfarge, er den forholdsvis lys.

Bak denne vinen står Bonavita som drives av Emanuela, Carmelo og Giovanni Francesco Scarfone. Bonavita er en av tre produsenter i det mikroskopiske vinområdet Faro på nordøstspissen av Sicilia, rett ved Messina-stredet. Det teller altså bare 15 hektar men er fordelt i skråningene ned mot havet. Her som ellers på Sicilia er det vulkansk jordsmonn, hvilket forklarer det tydelige røykpreget.    

Her kan du se med egne øyne hvor karrige forholdene er i Faro

 

Faro var for øvrig en av de første sicilianske regionene som fikk DOC-status, i 1976. Området har imidlertid en svært lang historie siden området som ligger tett på Messina-stredet, er beskrevet av samtlige antikke skribenter og poeter som Homer, Ovid og Virgil. Selv navnet stammer fra antikken, fra den greske folkegruppen, pharii, som bosatte seg her. Og vinen som i dag er redusert til en parentes i hvert fall når vi snakker om volum, hadde høy anseelse langt utover landegrensene og til langt ut på 1800-tallet.

Vinene fra de vulkanske øyene utenfor Sicilia har også lang historie

 

Vulkanøya Stromboli i det fjerne.

Selv om Bonavita Faro Superiore 2014 med sine 14 prosent kan oppleves mektig i den lyse tiden vi beveger oss inn i, og er en drøm til mer høstlige retter med vilt, er den så innsmigrende og karaktersterk at den likevel har sin plass.

Den gode fylden og ikke minst det herlige kirsebærpreget og innslaget av salt og søt lakris gjør den velegnet til kraftig grillmat.

For den røde er vinstokkene plantet mellom 1930 og 1940.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her