Godbiter i pollisten
Dette er sommerens kuleste viner

Dette er sommerens kuleste viner

Når du ser bildene av hvor disse vinene kommer fra, skjønner du at de må være noe for seg selv.
Aase E. Jacobsen
16 Juni 2016 - 12:00

Disse ekstremt bratte og utilgjengelige vinmarkene tilhører den ikke altfor kjente vinregionen Ribeira Sacra i det nordvestlige Spania. 

Her dyrkes hovedsakelig den røde druen mencia og den hvite godello samt noen andre, deriblant albariño og treixadura som vi vanligvis forbinder med naboen i vest, Rias Baixas.

Men her er altså forholdene svært annerledes og det skrinne skiferjordsmonnet setter et umiskjennelig preg på vinene. Aller mest på Adega Algueira Cortezada Ribeira Sacra 2015 som er en ytterst interessant vin med utrolig mye mineralpreg og ikke minst fantastisk frukt.

Ekstreme forhold

Druene til denne unike vinen kommer fra vinmarker forholdsvis unge vinplanter. Det er altså først og fremst de ekstreme vekstforholdene som skaper intensiteten i vinen. 

Vinmarken Cortezada under innhøstningen.

 

Den finnes i en litt mer tilgjengelig – altså noe mer fruktdreven – utgave, Adega Algueira Brandan Ribeira Sacra Godello 2015. Men da som en ren godello-vin. Selv om den er fruktig har den et helt klart preg av jordsmonnet, men mer «tørr stein» enn petroleum og «glatt berg» som storebroren.

Den røde, Adega Algueira Ribeira Sacra Mencia 2015, er også svært interessant med tanke på sesongen vi er inne i. Mineralske rødviner er som skapt for lune sommerkvelder. Den er imidlertid ingen lettvekter, men har god konsentrasjon og fine tanniner ved siden av god friskhet. Den er så absolutt en matvin.

Urgamle vintradisjoner

Bak disse vinene står en produsent med bare 20 års erfaring bak seg, men vinhistorien til området er lang som bare det. For allerede fra 700-tallet inntok munkene området og med dem kom også druedyrking.

Les mer om dette området og dets viner

Fra Carballocovo hvor Algueira har sine vinmarker som stuper ned mot elven Sil.

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost
Dagens rett

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost

Blåskjell smaker like fantastisk gratinert som den mer klassiske vrien. Gratinering er en fin måte å bruke eventuelle rester på,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her