Godbiter i pollisten
Disse Piemonte-vinene gir mest for pengene akkurat nå

Disse Piemonte-vinene gir mest for pengene akkurat nå

Nykomlingen Anzivino har fra mars to viner i basis og ytterligere to som kan bestilles. Samtlige overbeviser stort.
Aase E. Jacobsen
10 Mars 2017 - 17:48

Anzivino Bramaterra 2013 gir på samme måte som Anzivino Gattinara 2009 ekstra mye god vin for pengene. Forskjellen på de to bortsett fra at den første er i nesten alle polutsalg og den andre må bestilles, og selvsagt årgang, at de representerer hver sin stil fra det nordlige Piemonte.

I mars kom det flere viner fra samme område inn i basisutvalget

Bramaterra som «bare» er en DOC, er en blandingsvin med druer som croatina, vespolina og bonarda i tillegg til nebbiolo. Det gir en mer urteaktig karakter, mens Gattinaraen som kun har nebbiolo i miksen og er en DOCG, har mer lakris og krydder i aromabildet. Begge kan skryte på seg flott frukt og godt lagringspotensial, i hvert fall når Anzivinos viner legges til grunn.

Nyter godt av klimaendringene 

Det gjelder i enda større grad deres eldre søsken, Anzivino Gattinara Riserva 2011. I en varm årgang som 2011 (og 2009) får vinene herfra mer muskler i form av tanniner og en mer jordlig karakter som demonstrerer Gattinaras potensial som utfordrer til rivalene i sør, Barolo og Barbaresco.

Fra vinhøsten 2015. Bilde: Estanis Nuñez

 

Avstanden mellom Bramaterra og Gattinara hvor Anzivino holder til, er bare noen kilometer, men selv om Bramaterra ikke har den samme status i dag som Gattinara, forteller det lite om historien. For området som sådan var viden kjent i tidligere tider og i perioder mer etterspurt enn vin fra Barolo. Gattinara og de mindre naboene som Bramaterra, har en lengre vinhistorie enn både Barolo og Barbaresco, og dette glemte potensialet er nå på vei til å bli avdekket.

Les mer om områdets historie

Etter andre verdenskrig ble de bratte og tungdrevne vinmarkene i Bramaterra i økende grad forlatt, og vinens storhet glemt. Jordsmonnet er ekstra steinete, mineralrikt og vulkansk som det i Gattinara, og vinstilen kjennetegnes av høy syre og gode tanniner. Med dagens varmere klima oppnås fyldigere frukt, og dermed oppstår perler som Anzivino Bramaterra 2013.

Helt ved foten av Alpene 

Anzivino har også en «hverdagsnebbiolo» som holder veldig høy kvalitet. Anzivino Nebbiolo Coste della Sesia 2012 byr i likhet med de andre på veldig god vinvaluta og har med sin gode struktur sågar et godt lagringspotensial. Men den fortjener også drikkes nå mens frukten er på topp.

Alle vinene er som skapt for gode måltider med kjøtt, men også smaksrike pasta- og polentaretter, sågar vegetariske.

Fra Anzivinos vinkjeller. Bilde: Estanis Nuñez

Anzivino er ny på det norske markedet, men på langt nær fersk i faget. Sabrina og Emanuele overtok i 1998 hennes families vinmarker i Gattinara. Fra de seks hektarene med vinmarker kommer en rekke viner, i Norge kan vi nå nyte fire av dem, og i tillegg driver de en agriturismo og restaurant.

Siden første gang jeg smakte deres viner, har kvaliteten fått et godt løft.

Om du synes Piemonte generelt er vakkert, er denne delen det i enda større grad. Nærheten til de majestetiske Alpene, i form av Monte Rosa, gir en spesielt sterk opplevelse.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her