Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Dobbelt eggende

Rogn til både forrett og hovedrett virker kanskje i overkant for den som ennå ikke har fått sansen for å svelge unna noen tusen fiskeegg for hver lille munnfull.
Aase E. Jacobsen
11 Februar 2011 - 16:00

Torskerogn lider en noe anonym skjebne som blekt følge til skrei. Mange vegrer seg for å sette til livs så mange ufødte fiskeliv i en jafs og andre synes rett og slett ikke om smaken som er lett søtlig, klebrig og ikke veldig utpreget fiskelik. Kokt torskerogn uten annen smakstilsetning enn salt er i seg selv ganske nøytral og nesten kjedelig. Og nettopp derfor er torskerogn en utmerket råvare for videre bearbeiding.

Hjemmelaget er best
Kaviar og lofotpostei har de fleste et forhold til. Industriprodukter som kjennetegnes av milde og ganske barnevennlige smaker. Hvis du lager kaviaren din selv derimot, blir det mer fart i smaken, hvis du ønsker det. Uansett er det svært lettvint. I løpet av et døgn er delikatessen klar.

Jeg har valgt å smak den til med gin og einerbær og en meget forsiktig dose med røyksyre. En ingrediens som ofte kan være en kaviarkiller siden for mye er lite godt, men rå torskerogn trenger røyksmak for å komme til sin rett. Så bruk gjerne en dråpeteller for å være på den sikre side særlig hvis du halverer oppskriften. Selvsagt kan du røyke rogna (etter salting) i en Aburøk eller tilsvarende men også i dette tilfellet lønner det seg å være forsiktig, spesielt hvis rogna er liten. Servert med vaktelegg, rømme, rå løk og toast blir uansett din hjemmelagete kaviar et lite festmåltid i seg selv.

Hvite italienere
Hovedretten som lages av den andre halvdelen av sesongens aller største utgaver av torskerogn, er rett og slett en pudding - mild og rund i smaken med følge av en fransk saus som har tilnærmet klassikerstatus, Sauce Bois Boudran, oppkalt etter et slott utenfor Paris som i dag er mest kjent for sine rekreasjonsmuligheter, les golf. En kald vinaigrettesaus som gir rognpuddingen den nødvendige syrligheten.

Verken rå løk eller eddik er lett match når drikkefølge skal velges til denne menyen. For å finne noe som passer til begge, må vi konsentrere oss om en hvitvin med bra men ikke for skarpe syrer og samtidig god fruktsødme, og da må vi nok litt opp i pris. Den italienske musserende Bellavista Franciacorta Alma Cuvée Brut (33106) er tilnærmet uovertruffen. Den får svak konkurranse fra en annen italiener, Pieropan Don Pedro Soave Classico 2013 (31940) som kjennetegnes av stor fruktighet og fruktsødme kombinert med akkurat passe syrefriskhet. En meget god og anvendelig vin.

Stri eddiksaus
Hvis du har lyst å prøve noe annerledes til den hjemmelagete kaviaren, er et lite glass gin utrolig godt til. De beste gintypene til drinker som Gin & tonic har ganske høy alkohol, men til mat som dette er disse mindre egnet. En gammel traver som Golden Cock (2476) som holder 38 prosent fungerer svært godt.

Til rognpuddingen alene er imidlertid en tredje hvit italiener enda mer perfekt, Masi Masianco 2013 (42221). Dens fruktighet fyller hele munnen, syrene er bløtere og oppleves derfor som enda mer føyelig overfor den strie vinaigrettesausen.

Rødvin er vanskelig til rogn, og i hvert fall når den får følge av en slik saus som bois Boudran. En rosévin derimot, som Rosaura 2014 (33115), gjør en god jobb.

Bestill drikkeforslagene med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Kaviar med smak av gin

Fremgangsmåte

Bland sukker, salt og einerbær og klapp blandingen godt rundt rogna som legges i en dyp tallerken. Dekk med plastfolie og sett kaldt over natten. Vend rogna neste morgen og la stå til ettermiddagen. Ta den opp og skyll godt. Skrap ut rogna av rognposen og press gjennom et (grovt) dørslag. Rør rogna jevn og tilsett røyksyre og gin. Smak til med salt og pepper. Hvis det blir kaviar til overs, kan den fryses.

Server med kokte vaktelegg delt i to, rømme pisket opp med litt sitronsaft, rå hakket løk (legges i iskaldt vann i 10 minutter for å bli sprø), toast og noen salatblader samt litt frisk kjørvel.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Rognpudding med lun potetsalat og Bois Boudran-saus

original.jpg

Fremgangsmåte

Skrap rogna ut av rognposen og press den gjennom et grovt dørslag. Pisk eggene med fløten. Tilsett krydder og salt og bland med rognmosen. Hell i en ildfast form (brødform) og stek i vannbad i ovnen ved 100-110 grader i 60 minutter. Ta ut av ovnen og avkjøl i 15 minutter før puddingen hvelves ut av formen. Skjær i pene skiver.

Lun potetsalat:
Kok potetene med skallet på. Avkjøl litt og skrell dem og skjær i skiver. Bland rømme, sitronsaft, salt og pepper, løk, bladpersille og hvitløk som er most med litt havsalt i en morter. Bland forsiktig med potetene. La stå i ti minutter på et lunt sted for å trekke.

Bois Boudran-saus:
Pisk sammen olje, eddik og salt. Tilsett de øvrige ingrediensene og la stå på et lunt sted i minst 30 minutter frem til servering.

Server sausen ved siden av rognpuddingskiver og potetsalat samt en grønn salat.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

low_calorie_mud_cake.jpg
Ukens kake
Trøffelkake lettversjonen

Selv en lettutgave kan smake godt - bare prøv denne

Med lettmargarin i stedet for smør, sparer du litt på kaloriene, men ikke på smaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her