Drink på pinne

Når temperaturen øker ute, kan du glede deg selv og dine venner ved å tilby drinken på pinne. Slik som mange barer gjør det i New York. En kjølig og forfriskende variant som garantert vil bli satt pris på. Her får du spennende oppskrifter.
Redaksjonen
11 Mai 2004 - 10:40

Klimaet i New York er fuktig og klebrig om sommeren, og temperaturen kommer av og opp i 40-45 grader. Gatene og de høye bygningene suger til seg varmen, og du kjenner knapt noen forskjell når solen går ned. Det er kanskje en av årsakene til at frosne drinker som Margarita og Daiquiris alltid har vært populære i New York og at mange barer har investert i slushmaskiner. Men sist sommer kunne du finne en ytterligere tilnærming av drinkene til iskrem, og det ved ganske enkelt å servere drinkene som ispinner.

Det er likevel ikke helt uproblematisk å få alkoholholdige drikker til å fryse, så det ligger mye eksperimentering bak det endelige resultatet som er både forfriskende, velsmakende og morsomt.

Fiamma byr på en champagnepinne laget på basis av søt musserende vin og biter av hvit fersken, Jimmy's Downtown har en sitron-lime margarita som blandes med jordbærsalsa og Jack's på Le Parker Meridien Hotel har blandet amaretto og triple sec till en mandel-og appelsinis. Hos Monkey Bar på 54. gate, litt mer enn et kvartal fra 5th Avenue gis ispinnene bort gratis. De finnes i tre smaker, mango og silver tequila, bananlikør og eplepuré samt cosmoplitan, altså vodka, tranbærjuice og limejuice.
David Walzog er "executive chef" på Monkey Bar, stjernekokk og mannen bak konseptet.
- Vi ville gi våre gjester en liten forfriskende overraskelse på varme dager. Vi vet alle hvordan  det føles at gå på byen når det er 40 grader. Vi gjør lignende ting om vinteren, men da med varmende drikker som varm sjokolade med chillipepper. Det er en del av vår ide om gjestfrihet.

Walzog forteller at han fikk idéen da han var på et stormarked i en av forstadene i New Jersey og kom over en innfrysningform for lange og smale isbiter beregnet til å putte direkte i flasken.
 
- Jeg tenkte med en gang at med en bit av grillpinne ville dette bli søte små ispinner, så jeg kjøpte en mengde former og tok med på jobben.

Walzog blir ivrig og vil demonstrere idéen.

Alle smaker godt, med bananlikør-eplevarianten overraskende nok som best, alkoholen er knapt merkbar men gir ispinnen karakter og et ekstra "kick".

Hos 55Wall, restauranten i luksushotellet Regent Wall Street, kom drinkpinne-ideen som et resultat av stedets solrike terrasse med utsikt over Wall Street.
- Ispinnedrinkene er et resultat av samarbeid mellom baren og kjøkkenet. Terrassen blir svært varm om sommeren og hele restuaranten har en så lys, luftig og sommerlig atmosfære at vi ville tilby noe riktig forfriskende til våre gjester, sier Jason Avery som er chef de cuisine.

Her koster drinkispinnene ti dollar men så er de noe større enn hos Monkey Bar og de har i tillegg til en rekke alkoholholdige varinater flere uten alkohol. Som er vanlige sorbetpinner smakssatt med ulike typer bær og frukter avhengig av sesong. Drinkispinnene de serverer er en vanlig margaritatype, en Piña Colada og den mest eksotiske av alle, Bloody Mary.

- Bloody Mary-isen er en av de mest populære, den er annerledes og har både saltsmak og en fyldighet som du ikke forventer i en isdrink men som fungerer svært godt.

Jason har en morsom løsning for innfrysningsformene.
- Jeg bruker vanlige filmhylstre, du vet de svarte og gjenomsiktige plasthylstrene som vanlig film ligger i. Vi skjærer hull i lokket og setter i en vanlig ispinne, fyller formen og setter på lokket. Når vi tar dem ut, er det bare å rulle den lille boksen mellom hendene noen sekunder så slipper isen formen lett som bare det.

Det finnes altså ingen entydige regler for å lage ispinnedrinker. Både Jason og David har latt fantasien og smaksløkene få fritt spillerom, og i prinsippet kan hva som helst fryses til is. Det eneste problemet er å balansere alkoholinnholdet slik at isen blir skikkelig stiv. Både på Monkey Bar og 55Wall serveres pinnene på iskalde brett slik at de ikke smelter med en gang. At forsøkene med å komme frem til optimal mengde alkohol bød på morsomme episoder bekreftes av Jason Avery.
- Dessertkokken vår hadde en riktig så munter kveld da han testet ut de endelige variantene.

Viktig:
Om du reduserer eller øker volum, er det viktig å holde alkoholmengden i det samme forholdet som i originaloppskriften. Ellers får du problemer med å få det til å fryse. I oppskriftene som har vanlig sukker må du passe på at der helt oppløst før du fyller det i formene.

Tekst: Johan Olander
Foto: Christina Sjögren

Bloody Mary Popsicle

Fremgangsmåte

Bland ingrediensene - og frys.

Om du reduserer eller øker volum, er det viktig å holde alkoholmengden i det samme forholdet som i originaloppskriften. Ellers får du problemer med å få det til å fryse.

Sendt inn av Jason Avery, 55Wall i New York

Vurder oppskriften

Green Apple Banana Popsicle

Fremgangsmåte

Bland ingrediensene - og frys.

Om du reduserer eller øker volum, er det viktig å holde alkoholmengden i det samme forholdet som i originaloppskriften. Ellers får du problemer med å få det til å fryse. Pass på at sukkeret er helt oppløst før du fyller det i ispinne-formene.

Sendt inn av Jason Avery, 55Wall i New York

Vurder oppskriften

Cosmpolitan Popsicle

Fremgangsmåte

Bland ingrediensene - og frys.

Om du reduserer eller øker volum, er det viktig å holde alkoholmengden i det samme forholdet som i originaloppskriften. Ellers får du problemer med å få det til å fryse. Pass på at sukkeret er helt oppløst før du fyller det i formene.

Sendt inn av Jason Avery, 55Wall i New York

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her