Dristig i hvitt

Niepoorts hvitviner tester muskler med de store burgundere, men med et helt unikt råvarematerial.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Verken Niepoort Redoma White 2006 (49325) eller Redoma Reserva 2006 (50827) har noen problemer med å konkurrere i kraft. Selv den "enkleste" er svært intens i mineralpreget med flott syre og strålende frukt. Storebror er en kraftpakke med en imponerende god lengde. Selv om begge har tilbrakt 8-9 måneder i fransk eik, med varierende andel av nye fat, er de ikke på noen måte overeiket. Derimot bidrar eikepreget til å fylle ut det intense mineralpreget.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Høytliggende vinmarker
Å legge seg på samme prisnivå som de store burgundere er dessuten en dristig strategi, for de koster det samme som henholdsvis en kommunevin og en premier cru fra Côtes-de-Beaune .

Klimaet er jo et helt annet. Det skulle derfor være nærliggende å anta at Douro-utgavene ville være svakere syremessig og med høyere alkohol. Men den gang ei, for begge vinene holder seg innenfor "normalen" på 13-13,5 prosent, og syrene er på samme nivå. Druene som brukes til disse to vinene ligger mellom 400 og 750 m.o.h. Det kompenserer for den intense varmen i Douro og gir bedre balanse mellom sukker og syre i druene. Dessuten sørger skiferjordsmonnet og alderen på vinstokkene (60-100 år) for kraftig mineralkarakter og stor konsentrasjon.

Tørr hvit portvin
En slik prisstrategi vitner om stor tro på egne evner. Og det har Dirk Niepoort, også på de lokale druene som han begynte å lage tørre utgaver av så sent som i 1991 (røde) og 1997 (hvite). Druer som det er umulig å huske navnet på siden de aldri er å se på verken for- eller baketiketter.

For hva tenker du på når du hører rabigato , codega , donzelinho, viosinho, arinto og gouveio? Ingenting sannsynligvis, og det er ikke så merkelig for disse druene opptrer så å si aldri på egenhånd. Og i Douro har de sammen gjort nytten for seg i hvit portvin , som for øvrig ikke er særlig utbredt lenger. Men Niepoort lager en aldeles fortryllende "tørr" utgave av den hete, med omtrent samme druesammensetning som for de tørre.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Niepoort Redoma Branco 2018

Produsent:
Niepoort
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Portugal
Område:
Douro
Pris:
269,90 kr
Varenummer:
4932501
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Redoma Reserva 2006

Produsent:
Niepoort
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Portugal
Område:
Douro
Pris:
329,60 kr
Varenummer:
5082701
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Niepoort Dry White Port

Produsent:
Niepoort
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Portugal
Område:
Douro
Pris:
189,90 kr
Varenummer:
5082201
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen