Dristig i hvitt

Niepoorts hvitviner tester muskler med de store burgundere, men med et helt unikt råvarematerial.
Aase E. Jacobsen
02 Oktober 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Verken Niepoort Redoma White 2006 (49325) eller Redoma Reserva 2006 (50827) har noen problemer med å konkurrere i kraft. Selv den "enkleste" er svært intens i mineralpreget med flott syre og strålende frukt. Storebror er en kraftpakke med en imponerende god lengde. Selv om begge har tilbrakt 8-9 måneder i fransk eik, med varierende andel av nye fat, er de ikke på noen måte overeiket. Derimot bidrar eikepreget til å fylle ut det intense mineralpreget.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Høytliggende vinmarker
Å legge seg på samme prisnivå som de store burgundere er dessuten en dristig strategi, for de koster det samme som henholdsvis en kommunevin og en premier cru fra Côtes-de-Beaune.

Klimaet er jo et helt annet. Det skulle derfor være nærliggende å anta at Douro-utgavene ville være svakere syremessig og med høyere alkohol. Men den gang ei, for begge vinene holder seg innenfor "normalen" på 13-13,5 prosent, og syrene er på samme nivå. Druene som brukes til disse to vinene ligger mellom 400 og 750 m.o.h. Det kompenserer for den intense varmen i Douro og gir bedre balanse mellom sukker og syre i druene. Dessuten sørger skiferjordsmonnet og alderen på vinstokkene (60-100 år) for kraftig mineralkarakter og stor konsentrasjon.

Tørr hvit portvin
En slik prisstrategi vitner om stor tro på egne evner. Og det har Dirk Niepoort, også på de lokale druene som han begynte å lage tørre utgaver av så sent som i 1991 (røde) og 1997 (hvite). Druer som det er umulig å huske navnet på siden de aldri er å se på verken for- eller baketiketter.

For hva tenker du på når du hører rabigato, codega, donzelinho, viosinho, arinto og gouveio? Ingenting sannsynligvis, og det er ikke så merkelig for disse druene opptrer så å si aldri på egenhånd. Og i Douro har de sammen gjort nytten for seg i hvit portvin, som for øvrig ikke er særlig utbredt lenger. Men Niepoort lager en aldeles fortryllende "tørr" utgave av den hete, med omtrent samme druesammensetning som for de tørre.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her