Dropp boksen denne uken

Burgund vil aldri være billig. Derfor vil alle røverkjøp være relative - som ukens viner. Men de koster likevel ikke mer enn én boks med vin.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Hvis du erstatter én av vinboksene med en flaske rød burgunder, er du garantert en vinopplevelse du vil huske. Ikke fordi vinen er så massiv at den krever alt du har av ansiktsmuskulatur og etterlater munnhulen merket for resten av kvelden, nei heller tvert imot. En god rød burgunder er som musikk, poesi, kjærtegn eller en mild høstlig vind - lik den vi har hatt mye av i den siste tiden.

Du må imidlertid ikke gå til burgunderglasset som du går til glasset du tapper fra boksen - da blir du garantert skuffet. For å få fullt utbytte av en slik vin må du åpne sansene i tillegg til at du selvfølgelig har sørget for riktig logistikk (temperatur, glass og eventuell dekantering) og atmosfære (godt selskap og mat laget med kjærlighet).

Volnay er en av de mest sanselige appellasjonene i denne langstrakte vinregionen som normalt deles inn i to - Côtes de Beaune i sør og Côtes de Nuits i nord. Volnay ligger formelig midt i hjertet av Beaune. Etter sigende var dette de franske kongenes yndlingsvin, spesielt de famøse Ludvig'ene, nr 14 og 15.

Feminin styrke sammenfatter stilen på en enkel måte. Aromabildet er svært delikat og parfymert samtidig som det er godt med syrer og tanniner til å gi vinen nok ryggrad til å stå mot så vel tidens tann som rik mat. Derfor er også Volnay'ene ettertraktet og spesielt på premier cru-nivå. Volnay har imidlertid ingen grand cru-vinmarker selv om flere er sterke kandidater.

Premier cru'en Clos des Chênes skuffer aldri, og Domaine Antonin Guyons utgave i 2002-årgang, Guyon Volnay 1er Cru Clos des Chênes 2002 (43617) , er i tillegg et røverkjøp, om enn relativt sett. Selv om Guyon har vinmarker over hele Burgund, er det Beaune som er hovedsetet. Og Volnay Clos des Chênes er en av produsentens beste røde.

Fargen er klar varmrød. Duften er delikat og parfymert med røde modne bær, skogbunn og mokka. I smaksanslaget får du hele denne pakken servert samt god konsentrert frukt, flotte syrer og tanniner. Ettersmaken er svært lang med moden røde bær, lær og noe fat.

En nydelig vin som kan nytes i langdrag allerede nå og som vil utvikle seg videre i ti år i kjelleren. 2002 byr på stort potensial for så vel røde som hvite burgundere. Denne Volnay'en er dessuten så deilig at den uten problem kan nytes alene.

Men som for alle andre strålende viner, blir den enda bedre med mat. Dens delikat stil krever imidlertid at maten følger opp. En fantastisk kombinasjon er fasan eller due med sjysaus eller kremet soppfølge. Avkjøl vinen til ca 14 grader, hell den i en karaffel en time før måltidet og den vil by på alt den har tilgjengelig pr i dag.

Vil du derimot ha mer fysisk kraft for pengene, er det fullt mulig også i denne delen av Burgund - og uten å måtte tære veldig mye mer på reservene. Guyon Corton Bressandes Grand Cru 2002 (43619) er som navnet antyder helt på toppnivå hva rent formell status angår. Og dermed nok et relativt røverkjøp. Langt mer maskulin i stilen selv om avstanden mellom Corton-åsen og Volnay kun er fem kilometer i luftlinje. Men slik er Burgund - som et lappeteppe med overraskende forskjellige mønstre.

Dette er altså langt tøffere saker som egentlig trenger lang tid i kjelleren, og i hvert fall når det er snakk om et år som 2002 som byr på så mye godt byggemateriale. Med en drøy time i karaffelen vil denne grand cru'en likevel by på mye allerede i dag. Duften er imidlertid aller mest lukket med røde bær, kirsebær, jordsmonn, krydder og fat. Anslaget derimot er bløtt og fyldig med flott konsentrasjon, veldig gode syrer og tanniner som vokser ut mot slutten som er lang med preg av varme bær og krydder.

Hvis du nyter den i dag, må du stille opp med mer kraft på tallerkenen som rødt kjøtt, gjerne vilt, med god fedme i tilbehøret. Hvis du vil spare den, kan du gjøre det i minst 15 år. Med tiden vil jordsmonnspreget komme mer frem sammen med animalske toner og selvsagt sekundære og tertiære bæraromaer.

Hvis du ikke makter å erstatte vinboksen med én flaske, men likevel fristes av Burgund, er Domaine de la Perrière Mercurey 2004 (13930) er veldig godt sted å starte. En myk og deilig vin til en svært god pris som demonstrerer pinot noir-druens delikate karakter på en fin måte. Dessuten er den tilgjengelig i mange butikker allerede.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004 .
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004 .

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen