Godbiter i pollisten
Du trenger ikke pinot noir, når du har garnacha

Du trenger ikke pinot noir, når du har garnacha

Det er ikke uventet garnacha som er druen i Comando G La Bruja de Rozas 2015, en vin du blir riktig glad i og av.
Aase E. Jacobsen
10 Mars 2017 - 11:42

 

 

Comando G La Bruja de Rozas 2015 er saftig og elegant med syrlig ganske lys bærfrukt som kan gi assosiasjoner til pinot noir. Men den avslører sin opprinnelse gjennom smaken, for da kommer garnachas lette lakristone samt større fasthet fram. Like fullt en herlig matvin som med sin gunstige prislapp er et godt alternativ til de stadig mer etterspurte og dermed dyrere pinot noirene fra så vel gamle som nye vinverden.

Høytliggende og kjølig

Bak denne vinen står to yngre vinprodusenter som dekker seg bak navnet Comando G (for øvrig en 1980-talls tegneserie). I sitt vanlige liv heter «geriljasoldatene» Fernando García (Bod. Marañones) og Daniel Gómez Jiménez-Landi (Bod. Daniel Landi) og som hver på sin kant lager fantastiske viner. Deres felles kamp innebærer å redde gamle garnachaparseller i de høytliggende og øde områdene sørvest for Madrid. Området som heter Sierra de Gredos (Madrid DO) kjennetegnes av et kjølig klima med lang vekstsesong og et jordsmonn av oppsmuldret granitt.

Les mer om dette svært lovende området

La Bruja de Rozas finnes også i en enkeltparsellutgave, Comando G Rozas 1er Cru Garnacha 2015.  Den er noe mer jordsmonnspreget og med tydeligere lakrisspreg. Også Comando G Las Umbrías Garnacha 2014 er en enkeltparsellvin som kjennetegnes av enda større kraft og konsentrasjon og dermed har et annet bruksområde – aller helst bør den legges i kjelleren.

 

Daniel Gimenez Landi og Fernando Garcia Alonso. Bilde: Estanis Nu–ez

Gamle vinstokker, granitt - og garnacha 

At garnacha har et stor lagringspotensial er ubestridt, en ting er vinene fra Priorat, en annen er de fra Châteauneuf-du-Pape som i økende grad lages av grenache alene. En drue som fortjener all den oppmerksomhet den kan få. 

Denne produsenten lager også fantastisk garnacha i samme område

Også hvitvinene i Sierra de Gredos er av et helt spesielt kaliber

Og når den fantastiske Comando G Tumba del Rey Moro Garnacha kommer i ny årgang, gjelder det å kjenne sin besøkelsestid. I 2014-utgave var den helt fantastisk, men nå altså utsolgt.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her