Godbiter i pollisten
Disse vinene imponerer stadig mer

Disse vinene imponerer stadig mer

Madrid har for alvor markert seg som en svært spennende adresse for vin med karakter og potensial.
Aase E. Jacobsen
05 November 2016 - 11:39

Det er ikke bare rødvin som skaper ovasjoner på disse traktene. Også hvitvin og da av svært så lokale druer. Bernabeleva Cantocuerdas Albillo 2015 er i siste årgang ut av denne supre vinen laget av druen albillo.

Bernabelevas vinmarker med gamle vinstokker og et sandholdig jordsmonn. Foto: Etienne C.L. van Sloun

 Rett og slett en strålende vin med stor dybde og intensitet samt et godt saltpreg. Den smaker derfor himmelsk til gode skalldyrkrefter – hva med å la den prøve seg på norsk hummer? Den har i hvert fall usedvanlig mye smak for 250 kroner.

Gamle vinstokker

Vinmakeren Marc Isart sjekker albillo fra fatet. Foto: Etienne C.L. van Sloun

Den er signert en av de fremste produsentene innen Madrid-appellasjonen. Og druematerialet kommer fra gamle vinstokker i høytliggende vinmarker, opp mot 830 m.o.h., derav den gode  friskheten. Albillo er en gammel drue, første gang den er nevnt er på 1500-tallet, og med tilknytning til den spanske høysletten. Den regnes følge Jancis Robinson Wines Grapes som en aromatisk drue med et høyt glyserolinnhold. Dette gir seg uttrykk i munnen som «fedme», men Bernabelevas utgave har altså god syre som balanserer det hele.  

Det gjelder også for den noe rimeligere Bernabeleva Navaherreros Blanco 2014 som fortsatt er å få i 2015-årgang. Den har en tredel macabeo, og siden albillo antas å være i slekt med parellada, er dette en velkjent miks i det østre Spania. Macabeo og parellada er to av de tre hoveddruene for cava. Men i denne vinen gir de en del annen smak. Mye takket være gamle vinstokker som her betyr inntil 80 år gamle samt ikke minst lang uttrekkstid med skallene, på samme måte som for rødvin.

Naturviner slik naturviner skal smake

Bernabelevas røde Navaherreros Tinto 2014 er ikke uventet en vin i samme gate. Noe mer potent hva alkohol angår gitt at den er laget av den solhungrige garnacha. Den er som sine hvite brødre mineralsk og karaktersterk med deilig leskende fruktighet. En lekkerbisken til en veldig god pris.

Juan Bulnes i vinmarken. Foto: Etienne C.L. van Sloun

 

Bak Bernabelevas viner står i dag Juan Bulnes og vinmaker Marc Isart – en av de unge revolusjonære i området. Vinene lages som naturviner, uten noen form for tilsetninger eller filtrering.

Marc Isart trår til for garnachaen. Foto: Etienne C.L. van Sloun

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her