Drikke
Eksotisk italiensk rødvin

Eksotisk italiensk rødvin

Prøv denne utpreget tradisjonelle, men akk så spennende rødvinen fra samme fylke som Roma.
Aase E. Jacobsen
20 Mars 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Fort inn og fort ut. Det er resultatet av nyhetspolicyen til Vinmonopolet hvor de fleste vinene forsvinner ut av hyllene etter seks måneder. Derfor er det ofte at du ikke rekker å smake spennende viner før de er borte – som regel for godt.

De Antiochia Cesanese del Piglio Superiore 2010 (93356) er strøket som basisvare, men overlever i bestillingsutvalget. Nå er den erstattet av en ny og litt friskere årgang enn da den kom inn i september i fjor.

Bør prøves

Samtidig med at den ble lansert, kom det også noen andre fra samme «kuriøse» vinområde, Civitella Cru Cesanese del Piglio 2008 (98930), Dives Cesanese del Piglio Riserva 2008 (98248) og Pileum Cesanese del Piglio Superiore 2008 (93956). De to første finnes det nå bare noen flasker igjen av hist og pist. Men det er all grunn til å prøve i alle fall en av disse sjeldne fuglene.

Les om andre røde viner fra Lazio

Cesanese del Piglio er et billelite område i Lazio, hjemfylket til Roma, som er mer kjent for byen enn for vinene. Og det til tross for at fylket ligger på åttende plass når det gjelder volum, og at det finnes en myriade med bittesmå vinområder rett utenfor Romas grenser. Aller mest dominerende er ikke uventet Frascatis hvite viner.

«Gammeldags»

Det finnes også mye annet. Men disse vinene når imidlertid sjelden utenfor fylkesgrensene – og i hvert fall ikke så langt nord som til Norge. Bortsett fra når en og annen importør fristes til å prøve lykken med noe utenfor allfarvei.

Les om hvite viner fra Lazio

For cesanese som er navnet på druen, Piglio er landsbyen, er en litt «gammeldags» drue. I hvert fall når den vinifiseres på tradisjonelt vis. I Piglio betyr det til sammen 25 dags skallkontakt og ett års modning i 1300 liters brukte fat. Fremstilt på denne måten får cesanese en sviskeaktig fruktkarakter, blir ofte rustikk, men har runde tanniner. På den positive siden, og når vinen er godt laget, får vinen en god munnfølelse og fin syrefriskhet oppi all den modne mørke frukten.

I Italia-toppen

De Antiochia Cesanese del Piglio Superiore 2010 er laget av kooperativet, Cantina Sociale Cesanese di Piglio, som dominerer med sine 110 medlemmer og deres 156 hektar. Kooperativet har tatt sin posisjon på alvor og gjort mye for å promotere vinen herfra. I 2008 gikk Cesanese del Piglio fra DOC- til DOCG-status, som det eneste i Lazio. Og tilhører derfor samme kvalitetssjikt som Chianti Classico, Amarone og Barolo/Barbaresco. Men prisene er fortsatt gunstige – enn så lenge.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer
Matkurs og vinkurs
Winedinner 26. februar i Oslo

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer

Den 26. februar kan du bli med på en unik mat og vinopplevelse. Familia Zabala Martinez henter frem 7 deilige viner og Klosteret disker opp med en 5-retters meny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her