Eksotisk italiensk rødvin

Eksotisk italiensk rødvin

Prøv denne utpreget tradisjonelle, men akk så spennende rødvinen fra samme fylke som Roma.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Fort inn og fort ut. Det er resultatet av nyhetspolicyen til Vinmonopolet hvor de fleste vinene forsvinner ut av hyllene etter seks måneder. Derfor er det ofte at du ikke rekker å smake spennende viner før de er borte – som regel for godt.

De Antiochia Cesanese del Piglio Superiore 2010 (93356) er strøket som basisvare, men overlever i bestillingsutvalget. Nå er den erstattet av en ny og litt friskere årgang enn da den kom inn i september i fjor.

Bør prøves

Samtidig med at den ble lansert, kom det også noen andre fra samme «kuriøse» vinområde, Civitella Cru Cesanese del Piglio 2008 (98930) , Dives Cesanese del Piglio Riserva 2008 (98248) og Pileum Cesanese del Piglio Superiore 2008 (93956) . De to første finnes det nå bare noen flasker igjen av hist og pist. Men det er all grunn til å prøve i alle fall en av disse sjeldne fuglene.

Les om andre røde viner fra Lazio

Cesanese del Piglio er et billelite område i Lazio, hjemfylket til Roma, som er mer kjent for byen enn for vinene. Og det til tross for at fylket ligger på åttende plass når det gjelder volum, og at det finnes en myriade med bittesmå vinområder rett utenfor Romas grenser. Aller mest dominerende er ikke uventet Frascatis hvite viner.

«Gammeldags»

Det finnes også mye annet. Men disse vinene når imidlertid sjelden utenfor fylkesgrensene – og i hvert fall ikke så langt nord som til Norge. Bortsett fra når en og annen importør fristes til å prøve lykken med noe utenfor allfarvei.

Les om hvite viner fra Lazio

For cesanese som er navnet på druen, Piglio er landsbyen, er en litt «gammeldags» drue. I hvert fall når den vinifiseres på tradisjonelt vis. I Piglio betyr det til sammen 25 dags skallkontakt og ett års modning i 1300 liters brukte fat. Fremstilt på denne måten får cesanese en sviskeaktig fruktkarakter, blir ofte rustikk, men har runde tanniner. På den positive siden, og når vinen er godt laget, får vinen en god munnfølelse og fin syrefriskhet oppi all den modne mørke frukten.

I Italia-toppen

De Antiochia Cesanese del Piglio Superiore 2010 er laget av kooperativet, Cantina Sociale Cesanese di Piglio, som dominerer med sine 110 medlemmer og deres 156 hektar. Kooperativet har tatt sin posisjon på alvor og gjort mye for å promotere vinen herfra. I 2008 gikk Cesanese del Piglio fra DOC- til DOCG-status, som det eneste i Lazio. Og tilhører derfor samme kvalitetssjikt som Chianti Classico, Amarone og Barolo/Barbaresco. Men prisene er fortsatt gunstige – enn så lenge.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

De Antiochia Cesanese del Piglio Superiore 2010

Produsent:
Cantina Sociale Cesanese del Piglio
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Lazio
Pris:
149,70 kr
Varenummer:
9335601
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Civitella Cru Cesanese del Piglio 2008

Produsent:
Casale Verde Luna
Utvalg:
Basisutvalg, kategori 6
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Lazio
Pris:
199,90 kr
Varenummer:
9893001
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Dives Cesanese del Piglio Riserva 2008

Produsent:
Az. Agricola Marcella Giuliani
Utvalg:
Basisutvalg, kategori 6
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Lazio
Pris:
199,90 kr
Varenummer:
9824801
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Pileum Cesanese del Piglio Superiore 2008

Produsent:
Soc. Agr. Pileum
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Lazio
Pris:
166,60 kr
Varenummer:
9395601
87 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen