Godbiter i pollisten
Er du fan av nebbiolo-rose, vil du like denne enda mer

Er du fan av nebbiolo-rose, vil du like denne enda mer

Den er nemlig den morsomste vinen som kommer fra Piemonte denne sommeren, eller muligens nestmorsomste, men det får vi svar på i juli.
Aase E. Jacobsen
27 Mai 2020 - 14:45
  Foto: Roger Malmstein

Segni di Langa Pel-A-Verga 2019 er ingen rosevin, fargen til tross, derimot en «ekte» rødvin laget av en drue som har lite farge i skallet. Selv etter 18 dagers skallkontakt er fargen lys.

Pelaverga er en av Piemontes mindre kjente og utbredte, men likevel svært tradisjonsrike druesorter som finnes i to forskjellige utgaver. Den som bare kalles pelaverga og dyrkes i det sørvestlige Piemonte og den som heter pelaverga piccolo og som er knyttet til Verduno 5 mil lenger øst i den nordvestre delen av Barolo DOCG. Den kom imidlertid vestfra, men har fått et par hundre år på å tilpasse seg klimaet og det fossilrike leir- og sandholdige jordsmonnet her. Forskjellen er ikke bare druestørrelsen, men også egenskaper i vinmarken som modning. Men pelaverga er alltid forbundet med lysere røde  frukttoner kombinert med urter og krydder. Den perfekte sommerrødvin.

Siden 1995 har Verduno en egen DOC for pelaverga, som den eneste i Italia. I Norge har Burlottos utgave skaffet seg en fanskare, og nå er altså også Segni di Langa og Gian Luca Colombo på banen med en vin fra vinmarker han plantet i 2017. Han forteller at 2019 ga de første klasene, men at han følte ikke de hadde nok kompleksitet til å fortjene Verduno DOC på etiketten. Når han gjør noe, er han all-in. Det har vi fått bevis for mange ganger allerede.

Her tappes sommerens kuleste rødvin.

Derfor var druene egentlig påtenkt blandingsvinen NU, hans partyvin nummer én som kommer i 2019-årgang i juli. Sett et merke i kalenderen, for den kommer til å smake lekkert ut fra hvordan 2018 var og ikke minst hvordan Pel-A-Verga smaker. For 2019-utgaven kommer til å inneholde en liten andel pelaverga.

Resten lot han seg overtale til å tappe i 1600 flasker eksklusivt for Norge, uten DOC på etiketten, derfor ordspillet på druenavnet.

Gian Luca Colombo i vinkjelleren der han har tilbrakt mest tid siden han laget sin første vin for snart 10 år siden. Foto: Simone Cioe'

Den er modnet i amfora i to måneder etter gjæringen, og ytterligere litt i ståltanker før tapping.  Resultatet er en lys rødvin med fersk fyldig og god saftig frukt, fin stofflighet og god tørrhet. En vin som ber om å bli servert til gode vennelag, med alt fra vegetar, pasta, pizza, kylling og spekeskinke, til osteretter. Innendørs eller utendørs. Lett avkjølt eller sågar romtemperert. Til å være så fersk er den overraskende «voksen» i smaken.

  Foto: Roger Malmstein

Gian Luca lager selvsagt ikke bare rock’n roll-vin. Hans Segni di Langa Barolo 2016 er til å få tårer i øynene av, så god og innsmigrende er den. Men samtidig konsentrert og stofflig og med en lekker syrefriskhet. Den er laget på en blanding av veldig tradisjonelt og noe mer moderne vis med lang skallkontakt og modning i ett stykk 700 liters fat og ett stykk brukt barrique først i 20 måneder og deretter amfora i ett år. I 2016 laget han altså bare drøyt 900 liter barolo og alt druematerialet kommer fra Bricco Ambrogio som var første årgang for Gian Luca fra denne vinmarken. Hans parsell er forresten nordvendt siden den ligger akkurat der hvor åsryggen skifter retning fra sør til nord. Jordsmonnet er mer eller mindre den samme fossilrike Barolo-mergelen som starter her i nord og går ned til La Morra, et jordsmonn som generelt gir litt tidligere modning og mykere stil enn andre deler av Barolo, eksempelvis Serralunga.

Her kan du lese med om Serralungas helt spesielle terroir

Fra 2017 vil hans barolo være en blanding av denne og Bussia i Monforte d'Alba.

Gian Luca Colombo vil jobbe enda mer mer vinmarkene sine i tiden framover. Photographer: Giorgio Sandrone
  Foto: The_Tramp

Min første fascinasjon for hans viner var faktisk en pinot noir som når er i sin tredje årgang i Norge. Segni di Langa Langhe Pinot Nero 2017 er en enda mer overbevisende utgave med sin kombinasjon av leskende myk kirsebærfrukt og solide terroiruttrykk. Druematerialet kommer da også fra vinmarker i tre ulike deler av det sentrale Piemonte, Barolo med Ravera, Dogliani og Roddino som begge er mest kjent for sin dolcetto og som ligger rett utenfor Barolos grenser. Roddino kjennetegnes av ekstra høytliggende vinmarker (480 m.o.h.).

Denne produsenten henter også druer herfra

Gian Luca er kjent for å jobbe også for andre produsenter, men nå vender han oppmerksomheten mer og mer mot egen virksomhet. Han mener at vinproduksjonen henger nøye sammen med vinplantenes helse. Han beveger seg derfor i retning biodynamisk dyrking samtidig som han ønsker å satse på større mangfold ved å inkludere andre typer vekster også sågar dyrehold. Han skriver at han drømmer om å lage sitt eget brød og pasta. Og at han nå lager sine egne biodynamiske preparater.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her