Her får du mye barolo for pengene

Her får du mye barolo for pengene

2011 har gitt Giovanni Rossos «enkleste» barolo ekstra mye smak. Og prisen er den samme gode.

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Giovanni Rosso Barolo Serralunga 2011 (50492)  er fortsatt veldig ung, men samtidig har den gode modenheten i 2011 bidratt til en vin med stor munnfølelse og innsmigrende frukt.

Uimotståelig

2011 regnes ikke på samme nivå når det kommer til lagringspotensial som syre- og tanninrike 2010 eller konsentrerte 2007, men har betydelig sjarm og er langt mer drikkevennlig.

Denne 2010-eren kan du dytte langt ned i kjelleren

Giovanni Rosso Barolo Serralunga 2011 er derfor en lekkerbisken, men som den umiddelbare sjarmen til tross likevel er solid nok til å tåle mange år i kjelleren. Den har riktignok ikke en kork med en lengde som tilsier veldig lang lagring, men sannsynligheten for at vinen drikkes mens den er relativt ung er stor. Den er nemlig uimotståelig.

Kalkjordsmonnet gjør jobben

Rent praktisk er en miks av druer fra flere vinmarker med forskjellig eksponering, fra øst til vest. Det gjør at friskheten beholdes også i et varmt år som 2011. Spesielt takket være at nettene var kjølige selv i knallvarme august. Denne variasjonen er viktig for syreutviklingen i druene.

Det er også jordsmonnet som i Serralunga inneholder av mye kalk. Et gunstig forhold siden modningen tar lengre tid og den høye pH-en i jordsmonnet passer godt sammen med druer med naturlig potensial for høy syre, som jo er kjennetegnet for nebbiolo.

Les mer om jordsmonnet i Serralunga

2012 var også et varmt år, og fra dette året har Davide Rosso som er dagens sjef for denne familieeide vingården, to viner å by på. Begge er i

budsjettklassen:  Giovanni Rosso Langhe Nebbiolo 2012 (12653) som er fyldig med krydder og kakaosødme og  OMA Langhe Nebbiolo 2012 (18247) som er et samarbeid mellom Davide Rosso og vår alles kjære tv-kokk Ole Martin Alfsen. Og et litt mer delikat nebbiolouttrykk i den blomsteraktige stilen.

To ulike nebbiolouttrykk

Forskjellen på de to er at førstnevnte får druer fra det beste av Serralunga d'Alba (som Cerretta, Serra og Vigna Rionda) samt elementer som kommer fra produsentens nye vinmarker i Roddino (nabokommune sør for Serralunga, mest kjent for dolcetto).

Giovanni Rossos toppvin er som vanlig utsolgt

Og OMA-en er laget av druer fra eldre økologisk dyrkete vinplanter i Rabaja og Montestefano, to av Barbarescos aller beste cru-er.

At ikke disse kan kalles henholdsvi barolo eller barbaresco skyldes den kortere fatmodningstiden, samt at den første henter litt av druematerialt utenfor barologrensene. Men kvaliteten er altså svært høy og prisen særlig for OMA-en latterlig lav.

Barberakupp

Det er også  Giovanni Rosso Barbera d'Alba Donna Margherita 2013 (49623) som er å få i et stort antall polutsalg og samtidig er et av de aller beste barberakjøpene.

Davide Rosso har introdusert økologiske dyrkingsmetoder og spontangjæring (druenes egne gjærsopper) samtidig som at vinene ikke filtreres før tapping for maksimal smak.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Giovanni Rosso Barolo Serralunga 2016

Produsent:
Giovanni Rosso
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
415,00 kr
Varenummer:
5049201
91 Poeng
Les smaksnotatene »

Giovanni Rosso Langhe Nebbiolo 2017

Produsent:
Giovanni Rosso
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
255,00 kr
Varenummer:
1265301
89 Poeng
Les smaksnotatene »

OMA Langhe Nebbiolo 2018

Produsent:
Giovanni Rosso
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
190,00 kr
Varenummer:
1824701
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Giovanni Rosso Barbera d'Alba Donna Margherita 2019

Produsent:
Giovanni Rosso
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
180,00 kr
Varenummer:
4962301
86 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen