Sjeldent sommerlig fra Piemonte

Når det ikke er sesong for barolo, koser vi oss med regionens mer sommerlige alternativer.

Og da tenker jeg ikke på rosévin, men derimot de lettere rødvinene fra Piemonte. Av druer som freisa og pelaverga . Sistnevnte har vært årets sommerfavoritt som dessuten har vært tilgjengelig i to vellykkete versjoner, Alessandria Verduno Pelaverga 2008 (80375) og Burlotto Verduno Pelaverga 2012 (51034) .

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Mens den første er å få "overalt", er den siste dessverre i ferd med å bli utsolgt, men finnes fortsatt i mange polutsalg.

Pelaverga er en svært sjeldsynt drue siden den kun vokser rundt byen Verduno som har en sentral posisjon, ikke minst historisk, i Barolo-landskapet . Men det var først fra 1920-tallet at den ble laget som endruevin, og i 1995 at den fikk sin egen DOC.

Mer seriøs

Mens verdunoen er preget av syrlige røde bær og urter, er freisaen,  her representert av Burlotto Langhe Freisa 2010, fyldigere og mer sødmefylt i bærpreget. Men likevel med god friskhet og flott fasthet. En super matvin, og særlig til pasta og spekemat.

Freisa har en mer nobel opprinnelse enn pelaverga siden den stammer fra samme "foreldre" som nebbiolo. Men dens "oppvekst" har ikke vært like statuspreget all den tid den stort sett har vært laget som en lettdrikkelig og svakt perlende vin siden den fikk gjennomgå en andregangsgjæring i flasken. En vinstil som har sin sjarm når den nytes godt avkjølt på en varm dag i Piemonte til assortert spekemat. Men denne tørre og stille versjonen er langt mer seriøs og dermed mer interessant.

 Fruktigere

Burlotto er en spennende og svært tradisjonell produsent hvis forfader, Commendatore Giovan Battista Burlotto, er kjent for å være den første til å selge barolo i flasker etter modell fra de franske slottene. Og for å ha sponset (med vin!), som eneste bidragsyter, greven av Abruzzis ekspedisjon til Nordpolen i 1899-1900. Nå kom greven faktisk lengre enn Nansen, helt til den 86,33 breddegrad, men det var ikke uten problemer. Flere av mannskapet døde og det var matmangel i tillegg til at skipet, Stella Polare, fikk store skader.

Sønnen Francesco som tok over i 1927, har æren av å hente frem pelaverga fra et liv i skyggen. Men det er likevel nebbiolo som er Burlottos viktigste drue. Av 12 hektar er halvparten nebbiolo, og mesteparten i Verduno. Denne vestre delen av Barolo DOCG gir en "lettere" og fruktigere , men ikke mindre interessant, stil. Forskjellen ligger som alltid når det gjelder barolo, i jordsmonnet. I øyeblikket kan Verduno-stilen oppleves gjennom Burlottos "standard"-utgave, Burlotto Barolo 2008 (51036) . Og dessuten en veldig god barbera, Burlotto Barbera d'Alba 2006 (51035) .

 
 

Alessandria Verduno Pelaverga 2008

Produsent:
Fratelli Alessandria
Utvalg:
Basisutvalg (Parti)
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
127,30 kr
Varenummer:
8037501
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Burlotto Verduno Pelaverga 2018

Produsent:
Comm. G.B. Burlotto
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
295,00 kr
Varenummer:
5103401
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Burlotto Langhe Freisa 2018

Produsent:
Burlotto
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
295,00 kr
Varenummer:
5103901
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Burlotto Barolo 2015

Produsent:
Burlotto
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
525,00 kr
Varenummer:
5103601
91 Poeng
Les smaksnotatene »

Burlotto Barbera d'Alba 2018

Produsent:
Burlotto
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
295,00 kr
Varenummer:
5103501
87 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen