Sjeldent sommerlig fra Piemonte

Når det ikke er sesong for barolo, koser vi oss med regionens mer sommerlige alternativer.
Aase E. Jacobsen
13 August 2009 - 01:01

Og da tenker jeg ikke på rosévin, men derimot de lettere rødvinene fra Piemonte. Av druer som freisa og pelaverga . Sistnevnte har vært årets sommerfavoritt som dessuten har vært tilgjengelig i to vellykkete versjoner, Alessandria Verduno Pelaverga 2008 (80375) og Burlotto Verduno Pelaverga 2012 (51034) .

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Mens den første er å få "overalt", er den siste dessverre i ferd med å bli utsolgt, men finnes fortsatt i mange polutsalg.

Pelaverga er en svært sjeldsynt drue siden den kun vokser rundt byen Verduno som har en sentral posisjon, ikke minst historisk, i Barolo-landskapet . Men det var først fra 1920-tallet at den ble laget som endruevin, og i 1995 at den fikk sin egen DOC.

Mer seriøs

Mens verdunoen er preget av syrlige røde bær og urter, er freisaen,  her representert av Burlotto Langhe Freisa 2010, fyldigere og mer sødmefylt i bærpreget. Men likevel med god friskhet og flott fasthet. En super matvin, og særlig til pasta og spekemat.

Freisa har en mer nobel opprinnelse enn pelaverga siden den stammer fra samme "foreldre" som nebbiolo. Men dens "oppvekst" har ikke vært like statuspreget all den tid den stort sett har vært laget som en lettdrikkelig og svakt perlende vin siden den fikk gjennomgå en andregangsgjæring i flasken. En vinstil som har sin sjarm når den nytes godt avkjølt på en varm dag i Piemonte til assortert spekemat. Men denne tørre og stille versjonen er langt mer seriøs og dermed mer interessant.

 Fruktigere

Burlotto er en spennende og svært tradisjonell produsent hvis forfader, Commendatore Giovan Battista Burlotto, er kjent for å være den første til å selge barolo i flasker etter modell fra de franske slottene. Og for å ha sponset (med vin!), som eneste bidragsyter, greven av Abruzzis ekspedisjon til Nordpolen i 1899-1900. Nå kom greven faktisk lengre enn Nansen, helt til den 86,33 breddegrad, men det var ikke uten problemer. Flere av mannskapet døde og det var matmangel i tillegg til at skipet, Stella Polare, fikk store skader.

Sønnen Francesco som tok over i 1927, har æren av å hente frem pelaverga fra et liv i skyggen. Men det er likevel nebbiolo som er Burlottos viktigste drue. Av 12 hektar er halvparten nebbiolo, og mesteparten i Verduno. Denne vestre delen av Barolo DOCG gir en "lettere" og fruktigere , men ikke mindre interessant, stil. Forskjellen ligger som alltid når det gjelder barolo, i jordsmonnet. I øyeblikket kan Verduno-stilen oppleves gjennom Burlottos "standard"-utgave, Burlotto Barolo 2008 (51036) . Og dessuten en veldig god barbera, Burlotto Barbera d'Alba 2006 (51035) .

 
 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer
Matkurs og vinkurs
Winedinner 26. februar i Oslo

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer

Den 26. februar kan du bli med på en unik mat og vinopplevelse. Familia Zabala Martinez henter frem 7 deilige viner og Klosteret disker opp med en 5-retters meny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her