Drikke
En Gaja til 215 kroner? Ja, det er helt sant

En Gaja til 215 kroner? Ja, det er helt sant

Angelo Gaja har for mange vinelskere guddommelig status. Om du ikke er blant dem ennå, kan du for en rimelig penge teste deg selv.
Aase E. Jacobsen
19 Februar 2015 - 07:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Gaja Ca'Marcanda Promis 2010 (43900)koster nå bare litt over to hundre kroner – og det er billigere enn på Systembolaget, så hysj, ikke si det til svenske venner. Vi vil ha disse flaskene for oss selv, for 2010-utgaven er sublim.

Følger årgangene

Denne toscanske vinen er en helt annen skål enn det vi vanligvis forbinder med og som har gjort Angelo Gaja legendarisk.

Les mer om denne høyst levende legenden

Promis er ikke veldig typisk toscansk heller, med en druemiks dominert av merlot og syrah og bare noen dråper sangiovese.

Men derimot en klassisk årgangsvin i den forstand at den i større grad følger årgangen enn vinmakeren. 2010 er min favoritt, på grunn av sin eleganse, men 2011 som snart overtar er en veldig god munnfull den også i en litt bløtere stil.

Merlot gjør jobben

Promis kommer fra Gajas vingård i Bolgheri ved Toscanas kyst. Et steinkast unna ligger Antinoris vingård Guado al Tasso, så valget av sted var nok ikke tilfeldig. Dette er nå den «klassiske» delen av Bolgheri som er en av de nyere «cru-ene» i Toscana. Mens Antinori har cabernet som hoveddrue, har Gaja valgt merlot også for sine toppviner herfra.

Gaja Ca'Marcanda Magari 2012 (58331)er nå utsolgt, og Camarcanda (som altså er oppkalt etter vingården og de talløse forhandlingsrundene som måtte til for å få kjøpt den) er mulig å få kjøpt via spesialimport.

Jordsmonnet på Ca’Marcanda er av to ulike typer, et mineralrikt brunlig jordsmonn med mye jern iblandet leire og sand. Dessuten et svært kalkholdig leirjordsmonn med innslag av steiner. Det er fra dette toppvinen kommer, mens Promis og Magari får karakter fra den brune jorden.

Se alle Gajas viner her

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt
Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt

Marinaden er rett og slett tapenade - olivenpure - som får godgjøre seg med kjøttet før det går på grillen som et grillspyd. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du belgisk iste
Ukens drink

Slik lager du belgisk iste

Is-te med alkohol inneholder sjelden te, så heller ikke denne vrien. Ikke er den belgisk heller. Men absolutt smaksrik og rask å mikse sammen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær
Ukens kake

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær

Velg mellom rips, kirsebær eller moreller, eller det du måtte ha for hånden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt
Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt

Marinaden er rett og slett tapenade - olivenpure - som får godgjøre seg med kjøttet før det går på grillen som et grillspyd. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol
+
Godbiter i pollisten

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol

Og det til det som i dag må kalles en svært gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

For å smake vin må du kunne dette
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

For å smake vin må du kunne dette

Bli med på en introduksjon til vinens verden, og smak deg gjennom 8 ulike vinstiler. Dette er første kurset i vår nye kursserie «Lær mer om vin».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du belgisk iste
Ukens drink

Slik lager du belgisk iste

Is-te med alkohol inneholder sjelden te, så heller ikke denne vrien. Ikke er den belgisk heller. Men absolutt smaksrik og rask å mikse sammen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her