Godbiter i pollisten
En skikkelig kraftpakke av en barolo

En skikkelig kraftpakke av en barolo

Barolo er på vei til å bli den nye amarone, på godt og vondt. Men denne bærer sine 15 prosent veldig godt.
Aase E. Jacobsen
09 Desember 2015 - 17:00

Erbaluna Barolo Vigna Rocche 2011 er en stor munnfull og en veldig konsentrert vin. Allerede i dag smaker den fantastisk, men den har virkelig mye å gå på. Her er det mye aromaer, god syre og god fasthet. En vin som tåler minst 12 år.

Dokumentasjonen

At nebbiolo fra Erbaluna tåler lagring er Erbaluna Atto 2002 et godt bevis på. Denne vinen er nå utsolgt, og kommer ikke igjen. Det var et eksperiment, tilfeldig eller ikke, men i alle fall var til sammen 55 hl fra den tungsolgte 2002-årgangen blitt stående på fat hos produsenten. I 2011 ble den tappet – og det ga en fortryllende vin. Og et godt bevis på hvor holdbar nebbiolo er, selv i et håpløst år.

Det gjelder ikke for 2011 som ga nebbiolo tilstrekkelig, men ei heller for mye varme. Derfor vil den altså utvikle seg videre i mange år.

Følger månen og bruker urter

Erbaluna er ikke den mest kjente baroloprodusenten. Det skyldes at volumene er relativt små. De lager en vanlig barolo og den fra enkeltvinmarken Rocche i La Morra hvor de holder til. De har jobbet økologisk helt siden 1985 og bruker kun druenes egne gjærsopper samtidig som månefaser og biodynamiske prinsipper etterleves. Navnet Erbaluna – urter og måne – speiler denne filosofien.

Deres Erbaluna Barbera d'Alba La Bettola 2013 er også verd å prøve – også den kraftig i form av alkohol, men herlig fruktig og leskende. En drøm til gode retter med pasta, lyst kjøtt og grønnsaker.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Tørt rugbrød kan bli til den lekreste kake
Ukens kake
Ostekake med blåbær og bunn av rugbrød

Tørt rugbrød kan bli til den lekreste kake

Har du også selvplukkete blåbær i fryseren, vet du hva du skal bake i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Franske kultviner nå også på polet
+
Godbiter i pollisten

Franske kultviner nå også på polet

Dette er viner som franskmennene helst vil ha for seg selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det beste Jura-kjøpet av alle
+
Ukens vin

Det beste Jura-kjøpet av alle

Jura-chardonnay med eller uten bobler til utrolig gunstig pris er velkomment i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer
+

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer

På Bar Amour kombinerer Carlos de Medeiros norske råvarer med portugisiske innslag i en fine dining-setting. Det gjelder også drikkemenyen. Det ga en Michelin-stjerne etter ett års drift.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Tørt rugbrød kan bli til den lekreste kake
Ukens kake
Ostekake med blåbær og bunn av rugbrød

Tørt rugbrød kan bli til den lekreste kake

Har du også selvplukkete blåbær i fryseren, vet du hva du skal bake i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Franske kultviner nå også på polet
+
Godbiter i pollisten

Franske kultviner nå også på polet

Dette er viner som franskmennene helst vil ha for seg selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir kyllingfilet til en smaksrik gryterett
Dagens rett

Slik blir kyllingfilet til en smaksrik gryterett

Det er ikke store innsatsen som kreves, men du blir rikelig belønnet. Med øl i gryta, må du kanskje ha øl i glasset. Men det er ikke nødvendig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det beste Jura-kjøpet av alle
+
Ukens vin

Det beste Jura-kjøpet av alle

Jura-chardonnay med eller uten bobler til utrolig gunstig pris er velkomment i januar.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her