Godbiter i pollisten
En skikkelig kraftpakke av en barolo

En skikkelig kraftpakke av en barolo

Barolo er på vei til å bli den nye amarone, på godt og vondt. Men denne bærer sine 15 prosent veldig godt.
Aase E. Jacobsen
09 Desember 2015 - 17:00

Erbaluna Barolo Vigna Rocche 2011 er en stor munnfull og en veldig konsentrert vin. Allerede i dag smaker den fantastisk, men den har virkelig mye å gå på. Her er det mye aromaer, god syre og god fasthet. En vin som tåler minst 12 år.

Dokumentasjonen

At nebbiolo fra Erbaluna tåler lagring er Erbaluna Atto 2002 et godt bevis på. Denne vinen er nå utsolgt, og kommer ikke igjen. Det var et eksperiment, tilfeldig eller ikke, men i alle fall var til sammen 55 hl fra den tungsolgte 2002-årgangen blitt stående på fat hos produsenten. I 2011 ble den tappet – og det ga en fortryllende vin. Og et godt bevis på hvor holdbar nebbiolo er, selv i et håpløst år.

Det gjelder ikke for 2011 som ga nebbiolo tilstrekkelig, men ei heller for mye varme. Derfor vil den altså utvikle seg videre i mange år.

Følger månen og bruker urter

Erbaluna er ikke den mest kjente baroloprodusenten. Det skyldes at volumene er relativt små. De lager en vanlig barolo og den fra enkeltvinmarken Rocche i La Morra hvor de holder til. De har jobbet økologisk helt siden 1985 og bruker kun druenes egne gjærsopper samtidig som månefaser og biodynamiske prinsipper etterleves. Navnet Erbaluna – urter og måne – speiler denne filosofien.

Deres Erbaluna Barbera d'Alba La Bettola 2013 er også verd å prøve – også den kraftig i form av alkohol, men herlig fruktig og leskende. En drøm til gode retter med pasta, lyst kjøtt og grønnsaker.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 28. januar i Oslo

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen

Det er sjelden du får møte en Master of Wine og smake viner som ikke er tilgjengelig i Norge. Denne kvelden vil du ikke gå glipp av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her